PRIJEMNI ZA DOKTORAT

FOTO: OTKRIVENO ZAŠTO ĆE KONZULTACIJE BITI TEK POPODNE Predsjednica na fakultetu, opet će sjediti u studentskim klupama

Odabrala je studij iz međunarodnih odnosa, a na tom je smjeru već magistrirala
 Bruno Konjević / CROPIX

Prema neslužbenim informacijama koje smo dobili iz više izvora, predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović započet će današnje konzultacije s političkim strankama tek u popodnevnim satima jer će tijekom prijepodneva boraviti na Fakultetu političkih znanosti u Zagrebu, na kojem će jedan od njegovih profesora s njom obaviti intervju. Kolinda Grabar-Kitarović je, kažu naši neslužbeni izvori, predala dokumentaciju za upis na doktorski studij, na koji su se kandidati mogli prijaviti do 20. studenog, a intervju s kandidatima obavezan je dio selekcijskog postupka koji pretendenti na doktorat moraju proći.

Nitko nam od nadležnih na Fakultetu političkih znanosti jučer nije želio službeno potvrditi da je predsjednica među kandidatima za upis na doktorski studij. Voditelj doktorskih studija na tom fakultetu prof. Zoran Kurelić na telefon je kratko odgovorio samo da do ponedjeljka, kad se objavljuju rezultati ovogodišnjeg natječaja za doktorske studije, ne može niti potvrditi niti opovrgnuti tu informaciju.

Dekanica fakulteta političkih znanosti Lidija Kos Stanišić tijekom jučerašnjeg dana nije odgovorila na naše pitanje koje smo joj uputili e-mailom, a na naše pokušaje da je kontaktiramo i telefonski ostala je neuhvatljiva. Njezina tajnica nam je objašnjavala da je na predavanju, zatim da je na ispitima, a kad smo na kraju dana poruku za nju ostavili na fakultetskoj porti, portir je rekao da je u kasnim popodnevnim satima "izjurila kao metak" te da joj nije ni stigao prenijeti našu molbu da nam odgovori.

FOTO: Bruno Konjević / CROPIX

Naime, prema bolonjskim pravilima studiranja, prve dvije godine doktorskog studija sastoje se od obaveznih predavanja koje polaznici moraju pohađati te ispita koje moraju položiti, a u trećoj, završnoj godini slijedi izrada i obrana doktorske disertacije. Kako trogodišnji doktorski studij iziskuje popriličan angažman i vrijeme, nejasno je kako će predsjednica uskladiti predsjedničke obaveze s obavezama pohađanja nastave, polaganja ispita i znanstveno-istraživačkog rada na izradi doktorata. Uz to, zbog dolazaka predsjednice države na predavanja Fakultet i ostali polaznici doktorskog studija neizbježno će biti podvrgavani za akademsku ustanovu neuobičajenim mjerama sigurnosti.

FOTO: Bruno Konjević / CROPIX

Od profesora koje smo jučer kontaktirali i pitali hoće li osjećati nelagodu ako na ispitu pred sobom imaju predsjednicu države, odgovorio nam je samo profesor FPZ-a Dražen Lalić.

- Sve i da predsjednik SAD-a Barack Obama upiše doktorat na ovom fakultetu, na mom bi ispitu imao jednak tretman kao i bilo koji drugi student, a znam da isti stav imaju i ostali kolege na ovom fakultetu koji predaju na doktorskim studijima. Kod nas su na poslijediplomskim studijima bili i savjetnici predsjednika države, druge visokopozicionirane osobe iz državnog aparata i ugledni novinari. Svi oni imali su isti tretman kao i bilo koji drugi studentt - tvrdi Lalić.

Budući da je već magistrirala na tom fakultetu iz područja međunarodnih odnosa, predsjednica je od nekoliko raspoloživih smjerova, kako doznajemo, odabrala doktorski studij iz međunarodnih odnosa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:46