KOPAČKI RIT

FOTO: OVAKAV FENOMEN U OMILJENOM HRVATSKOM PARKU PRIRODE NE PAMTE GODINAMA 'Ovdje gdje smo sada prije 15 dana bila je livada. Stigla nam je infuzija'

Zbog obilja vode sav će biljni i životinjski svijet u parku prirode doživjeti pravo osvježenje
 Vlado Kos / CROPIX

Stotine kormorana i čaplji naslagalo se poput ukrasa na božićnom drvcu po već oglođenim stablima bijele vrbe, promatrajući s visine ono što se zbiva na velikoj vodenoj površini Kopačkog rita i ispod nje.

Naš nadaleko poznati park prirode, jedna od najvećih fluvijalno-močvarnih nizina u Europi, ovih je dana poprimio poseban izgled, koji ovu iskonsku prirodnu ljepotu sada čini još izazovnijom za sve ljubitelje flore i faune, netaknute prirode. Visoki vodostaj Dunava (preko 600 cm) i Drave, riječnim je rukavcima i kanalima donio veliku količinu vode u poplavno područje parka, koje je poprimilo potpuno novi izgled.

Promjene

- Evo, ovo gdje smo sada do prije 15-ak dana bila je livada po kojoj su trčali jeleni i divlje svinje - priča Damir Vuletić, naš vodič kroz Kopački rit, dok se vozimo u čamcu, jer je ovih dana u područje parka nemoguće ući na drugi način. Ispod nas je voda na dubini i do dva metra, što se najbolje vidi po stablima bijele vrbe kojima su prve grane duboko u vodi, a vrhove nekih mogli bismo iz čamca i rukama dohvatiti. Tako blisko sada izgledaju i gnijezda orla štekavca koji svoje domove grade na najvišim granama kopačkih stabala s kojih svakodnevno kreću u lov.

- Evo jednoga - pokazuje Damir, a učas se iznad nas pojavila velika ptica, zaštitno lice parka prirode, raširila svoja ogromna krila i nestala na horizontu. Tijekom jednosatne plovidbe vodama Kopačkog rita vidjeli smo svega tri orla od njih 120-140 koliko ih je prema posljednjem prebrojavanju dom pronašlo u ovom prirodnom rezervatu. Zato je kormorana, čaplji, riječnih galebova, divljih pataka, gnjuraca... na stotine, na tisuće. I u samoj vodi bilježe se velike promjene. Ulaskom Dunava u Kopački rit povećava se i riblji fond, što je onda prava gozba za kormorane.

Vlado Kos / CROPIX

- Nismo ovakvu situaciju imali od 2013. - kaže Tomislav Bogdanović, ravnatelj Javne ustanove PP Kopački rit, dodavši kako je očito da se poplave u Kopačkom ritu ne događaju intenzitetom kojim bi to trebalo biti.

- Srećom, ove godine dočekali smo takav vodostaj Dunava da su njegove vode došle i do nas, pa ovih dana svjedočimo jednom lijepom prirodnom fenomenu - kazao je Bogdanović, pojasnivši nam potom i što to znači za biljni i životinjski svijet Kopačkog rita.

Vlado Kos / CROPIX

Vegetacija

- Znači da će vodena masa izmiješati hranjive tvari u ovom području, osvježit će se i tlo i makrofitska vegetacija i zooplankton... Sve će doživjeti jednu infuziju u smislu osvježenja cijelog biljnog i životinjskog svijeta - rekao je Bogdanović, u što smo se i sami uskoro uvjerili. Neke trule grane odvojile su se od stabala i pomiješale s vodom, vidjeli smo čak i jednu bijelu vrbu koja se srušila, što znači da je očito bila bolesna s obzirom na to da je riječ o stablu koje odlično podnosi vodu.

Promjene su i u životinjskom svijetu. Žabe, primjerice, utočišta traže na granama. Ribe uživaju, nastavno i kormorani, ali krupnim sisavcima velika voda pravi i velike probleme. Jelenska divljač, divlje svinje, čagljevi, kojih je posljednjih godina sve više... moraju se sklanjati na sigurno.

- Oni se sklanjaju na nešto više dijelove parka, gdje nalaze svoje enklave. Jedna od njih je šuma Tikveš, odnosno područje koje gravitira tamošnjem kompleksu dvoraca. Još je nekoliko takvih oaza unutar parka, gdje se okupljaju u krda za vrijeme poplava i obitavaju na takvim područjima dok se voda ne povuče - dodao je Bogdanović.

Vlado Kos / CROPIX

Obilasci čamcima

Ovakva situacija potrajat će cijeli ovaj tjedan, a onda će se vode početi povlačiti, jer je i nivo Dunava počeo opadati u Mađarskoj, što će do Hrvatske doći do kraja tjedna. Stoga je sada prava prilika za posjet Kopačkom ritu i uživanju u još jednom njegovom fenomenu.

- Posrećilo se onima koji su već imali uplaćene aranžmane, ali velika je prilika i za sve ostale da individualno dođu i opuste se te dožive park pod visokom vodom. Na raspolaganju su im naši brodovi na elektropogon, ali i individualni obilasci čamcima, što je prava ekskluziva - istaknula je Ružica Marušić iz PP Kopački rit.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 20:36