NOVO RUHO

FOTO: Ovo je 13 velikih investicija vrijednih 800 milijuna eura koje će potpuno izmijeniti izgled Splita

Derutna Turistička palača i Zoološki vrt bit će sanirani, a na Bačvicama će niknuti prava atrakcija - veliki akvarij

Dugo očekivana knjižica u kojoj su prezentirani svi veliki splitski projekti, a s kojom će gradonačelnik Ivo Baldasar ovih dana na put oko svijeta kako bi privukao investitore - napokon je dovršena.

U njoj se, na dvadeset stranica, u osnovnim crtama opisuju projekti, kratkoročni i dugoročni, koji predstavljaju Baldasarovu viziju razvoja dalmatinske metropole.

Knjižica je podijeljena na tri poglavlja - projekti u realizaciji, projekti u fazi pripreme i pojedinačni manji zahvati. Splitski gradonačelnik uvjeren je da su projekti pravi potencijal grada te da neće biti teško pronaći zainteresirane investitore koji bi htjeli sudjelovati u kreiranju nove vizure grada pod Marjanom.

Daj novac i gradi

Projekti pred realizacijom ukupno stoje 791 milijun eura. Među njima je na prvom mjestu Banovina koja obuhvaća 50 milijuna eura vrijedne nekretnine gradske uprave te HZZO-a i HZMO-a. Splitska vlast htjela bi iseliti te institucije i na obje lokacije graditi oko 10.500 kvadrata turističko-komercijalnih sadržaja. Očekuje se da bi od komunalnog doprinosa grad dobio oko 1,2 milijuna eura. Prikupljena je sva potrebna dokumentacija, a potencijalni investitor mora se samo pojaviti s planovima kako i što graditi na Banovini. Vrijednost investicije je 47 milijuna eura.

Megaprojekt Kopilica

Projektom Hrvatske bratske zajednice, vrijednim oko 84 milijuna eura, koji je pred realizacijom, omogućava se gradnja 29.000 kvadrata nadzemne površine i 35.000 kvadrata podzemnih etaža. Predviđeni su administrativno-komercijalni sadržaji. Na Trgu Hrvatske bratske zajednice smjestili bi se prostori iseljenih HZZO-a i HZMO-a te trgovački i poslovni objekti. Vrijednost nekretnine koja je u vlasništvu Grada iznosi 1,2 milijuna eura, no očekuju da bi samo od komunalnog doprinosa dobili oko šest milijuna eura.

Najskuplji projekt, 490 milijuna vrijedan Dračevac, izvodio bi se u istoimenom gradskom naselju, na nekretninama u vlasništvu Grada Splita i Republike Hrvatske, čija je vrijednost procijenjena na dvadesetak milijuna eura. Tim megaprojektom dobilo bi se 194.800 kvadrata nadzemne i 125.300 kvadratra podzemne gradnje, a samo od komunalnog doprinosa Split bi uprihodio oko 34 milijuna eura! Na tom bi prostoru trebao niknuti splitski sajmišni centar i niz trgovačkih objekata.

Projekt Spaladium obuhvaća završetak Spaladium Arene i gradnju 92.500 kvadrata pod zemljom i nad njom. U objektu bi se nalazili administrativno-komercijalni sadržaji, najvjerojatnije gradska uprava ili Općinski sud koji je već godinama dislociran i nalazi se na teško pristupačnoj lokaciji bivše vojarne na Dračevcu, a od komunalnog doprinosa moglo bi se ubrati oko devet milijuna eura. Vrijednost investicije je oko 140 milijuna eura.

Među projektima uoči realizacije posljednje su Gripe. Projekt vrijedan oko 30 milijuna eura obuhvaća izmjene postojećih sportskih građevina u tom gradskom naselju. Na tom bi se mjestu gradilo 12.500 kvadrata sportsko-turističkih i komercijalnih sadržaja. Zapravo, svi postojeći sportski sadržaji, poput sportske polivalentne dvorane Gripe, bili bi rekonstruirani i zamijenjeni, a potencijalni investitor mogao bi graditi i nove. Očekivani komunalni doprinos za projekt iznosio bi oko dva milijuna eura.

Još pet projekata u fazi je pripreme: uređenje Istočne obale, Poljud, megaprojekt Kopilica, Stari plac i Karepovac. Tri su manja projekta koji se tretiraju kao pojedinačni manji zahvati. Jedan od njih, kojim je Ivo Baldasar dobio povjerenje građana, svakako je sanacija dotrajale Turističke palače u srcu grada, na početku Rive. Na oko 800 kvadrata predviđen je smještaj turističkih agencija, info centra, rent-a-car servisa, ugostiteljskih sadržaja. Palača je u lošem stanju i potrebna joj je temeljita rekonstrukcija.

Turistička atrakcija

Manjim projektom predviđena je rekonstrukcija postojećeg Zoološkog vrta s pratećim ugostiteljskim objektima unutar zaštićene zone Park šume Marjan. Postojeći ZOO treba rekonstruirati, a unutar njega sagraditi i nekoliko objekata, poput edukativno-informativnog centra.

Nedaleko od gradske plaže Bačvice trebala bi niknuti prava turistička atrakcija: 1500 kvadrata atraktivnog akvarija unutar postojećeg plažnog objekta ugostiteljskog karaktera.

Može se odmah početi graditi:

1. Banovina - U planu je iseljenje gradske uprave, HZZO-a i HZMO-a te gradnja turističko-komercijalnih sadržaja.

Vrijednost investicije: 47 milijuna eura

2. HBZ - Na 29.000 nadzemnih i 35.000 podzemnih kvadrata trga smjestili bi se HZZO i HZMO, trgovine i poslovni objekti.

Vrijednost investicije: oko 84 milijuna eura

3. Dračevac - Na nekretninama u vlasništvu Grada i države dobilo bi se 320.000 kvadrata za sajmišni centar i trgovačke objekte.

Vrijednost investicije:oko 490 milijuna eura

4. Spaladium - Završetak Spaladium Arene i novih 92.500 kvadrata, najvjerojatnije za gradsku upravu ili Općinski sud.

Vrijednost investicije:oko 140 milijuna eura

5. Gripe - Svi postojeći sadržaji, poput sportske dvorane, bili bi rekonstruirani i zamijenjeni, a investitor bi mogao graditi i nove.

Vrijednost investicije: oko 30 milijuna eura

Projekti koji čekaju ulagače:

Istočna obala

Neurednija sestra Zapadne obale trebala bi konačno biti uređena. Predviđeno je uređenje prostora koji je trenutno trajektna luka. Gradio bi se pomorsko-prometni terminal, parkiralište, garažni prostori, kongresni centar, skup polifunkcionalnih dvorana, turistički objekti, trgovine, uslužni objekti te javni garažni kapaciteti od minimalno 1000 mjesta. Sve to unutar područja od oko 17,5 hektara. Predviđena je gradnja sadržaja na 130.000 kvadrata.

Poljud

Na 17 hektara zemljišta planirana je gradnja novih sportskih i rekreacijskih sadržaja. Gradila bi se i sportska luka s još 600 novih vezova (sada ih ima oko 400), a dio prostora koristio bi se za sajmove, kulturne, društvene i javne manifestacije. S konzervatorima bi se sanirao i devastirani obalni prostor.

Kopilica

Megaprojekt bi stubokom trebao izmijeniti vizuru toga dijela grada. Na čak 69 hektara gradila bi se nova gradska riva, lučko područje, gospodarska zona s lučkim, proizvodnim, poslovnim i uslužnim sadržajima, javni, društveni, kulturni, ugostiteljski, turistički, sportski sadržaji... Split bi na tom prostoru dobio glavni željeznički kolodvor, stajališta željeznice, poštanski centar, glavni autobusni kolodvor za međugradski i međumjesni promet.

Istočna bi se obala na taj način rasteretila velikih prometnih gužvi koje tijekom sezone paraliziraju taj dio grada. Procjenjuje se da je riječ o čak 800 tisuća kvadrata nove izgradnje.

Stari plac

Jedan od manjih, no za gradsko središte važnijih projekata svakako je stari Hajdukov plac. Na šest hektara gradilo bi se 10.000 kvadrata novih objekata. Riječ je o parkovnim površinama, tržnici, hotelu i podzemnoj garaži ispod Kragićeve poljane s oko 1000 mjesta. Čekaju se investitori.

Karepovac

Gradskim projektom Karepovac predviđena je sanacija gradskog deponija u tom naselju, programiranje prostora kao dugoročnog gradskog resursa mješovite namjene koji bi se prometno i infrastrukturno bolje povezao. U tijeku je analiza mogućih metoda zbrinjavanja otpada, s time da je gradska uprava već najavila kako postoji mogućnost uvođenja strateškog partnera u taj posao, koji bi primjenom visoke tehnologije sortirao i reciklirao najveći dio otpada. Tek tada moći će se znati što s tim, godinama zapuštenim prostorom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 12:08