PROMETNA BIZARNOST

FOTO: 'OVO JE STRAŠNO, SVAKI DAN SE DOGODI PROMETNA NESREĆA!' Stanovnici zapada Zagreba na rubu živaca zbog crne prometne točke

 
 Bruno Konjević / Hanza Media

Zagrebačko naselje Špansko već je dulje vrijeme veliko gradilište. Osim trgovačkih centara, poput gljiva nakon kiše niču nove stambene zgrade u koje useljavaju brojne mlade obitelji. Naravno, s više stanova dolazi i više automobila, a stanovnici Španskog upozoravaju kako prometna i komunalna infrastruktura ne prati stanogradnju.

Prošlog su se mjeseca stanovnici Španskog okupili na prosvjednoj šetnji na kojoj su ukazali na nedostatak vrtića i parkirališnih mjesta u svom naselju, no velik je problem i sigurnost prometa, naročito na novoj spojnoj cesti koja od Ulice Antuna Šoljana vodi ka trgovačkom centru City Center One West i dalje prema Zagrebačkoj aveniji.

Zagreb, 250219.
Navodno problematicno novo raskrizje kod City centra One West, ulica Marije Radic i Antuna Soljana  koje nije regulirano semaforima zbog cega nastaju opet navodno velike guzve.
Foto: Bruno Konjević / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Reporteri Jutarnjeg uputili su se stoga u Špansko i zatekli doista neobičan prizor. Tako se za križanje na koje stanari ukazuju doista može reći da je opasno, iako je regulirano prometnim znakovima. No, vozači se tih znakova često ne pridržavaju, u križanje 'ulijeću' velikom brzinom, ili pak ne vide vozila koja dolaze iz smjera Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan radi ograde gradilišta.

- To je strašno, ovdje gotovo svakog dana možete vidjeti prometnu nesreću. Jedno od najopasnijih križanja u gradu - ispričala nam je mlada stanovnica Španskog. Njezina starija susjeda kaže kako je raskrižje opasnost, podjednako za vozila, ali i za pješake.

Rješenje bi bilo, dakako, semaforom regulirati promet na tom dijelu, no semafora nema. Zato je još apsurdnije što se samo stotinjak metara dalje, nedaleko trgovačkog centra, na istoj cesti nalazi sasvim funkcionalan semafor. I ne bi tu ništa bilo sporno kada bi semafor imao što regulirati. No, osim produžetka Ulice Vilima Korajca, taj semafor zasad nema što regulirati. Jer, ulice s desne i lijeve strane prometnice zasad uopće nisu projektirane. Stoga je dosta bizaran prizor semafora koji trepti žutim svjetlom, ali to ne može vidjeti nitko osim stanara zgrade u koju semafor 'gleda'.

Da rezimiramo - gdje bi ga trebalo, semafora nema, a gdje nema nikakve svrhe - veselo svijetli i treperi na račun Zagrepčana.

Zagreb, 250219.
Navodno problematicno novo raskrizje kod City centra One West, ulica Marije Radic i Antuna Soljana  koje nije regulirano semaforima zbog cega nastaju opet navodno velike guzve.
Foto: Bruno Konjevic / CROPIX
Bruno Konjević / CROPIX

Ipak, iz Grada Zagreba rekli su za Jutarnji kako takva situacija neće dugo potrajati.

- Obavještavamo Vas da je, s ciljem poboljšanja prometno-sigurnosne situacije na raskrižju Ulice Antuna Šoljana s Ulicom hrvatskih branitelja, izrađen prometni elaborat semaforizacije na koji je ishođena i suglasnost Ministarstva unutarnjih poslova, a sam početak radova i realizacija projekta očekuje se krajem ožujka - odgovorio nam je pročelnik gradskog Ureda za prostorno uređenje, izgradnju grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet Dinko Bilić.

Stanovnici Španskog tako će se morati strpjeti još oko mjesec dana, u nadi da u čestim nesrećama na tom dijelu naselja nitko neće teže stradati.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:18