NAJUSPJEŠNIJI TUNOLOVAC

FOTO: PAO NOVI REKORD, OVO JE KAPITALAC NAD KAPITALCIMA! Vodičanin nakon dva sata borbe izvukao golemu tunu, nakon vaganja svi su ostali zapanjeni

 
Zoran Srdarev Mure
 Ante Baranić

Profesionalni ribar iz Vodica, 48-godišnji Zoran Srdarev Mure i dosad je slovio kao najpoznatiji i najuspješniji hrvatski tunolovac. A to je još jednom pokazao i dokazao ovih dana ulovivši kapitalca nad kapitalcima. Tunu koja je težila nevjerojatnih 317 kilograma, Mure je ulovio sa svojim brodom Baracuda u akvatoriju Kvarnera, točnije kod otoka Cresa. Ovim ulovom, on je postao i apsolutni hrvatski rekorder jer nitko prije njega nije ulovio ovako veliku i 317 kilograma tešku tunu.

- Borba je trajala puna dva sata, nije se dala ona, ali nisam ni ja popuštao. Ulovio sam je uobičajenom tehnikom – drifingom ili na udicu od štapa s rolom od 70 libri, a ješka je bila srdela. Ovim ulovom oborio sam svoj dosadašnji osobni rekord iz 2004. godine, kada sam u našem akvatoriju kod Blitvenice ulovio tunu tešku 303 kilograma – ispričao nam je po povratku u svoje Vodice Zoran Srdarev Mure.

Rekordna tuna od 317 kilograma, inače, nije trebalo dugo čekati kupca, Mure ju je odmah prodao na talijansko tržište.

- Tijekom jesenskih mjeseci na vodičkom i šibenskom ribolovnom području nema srdela, a time ni tuna. Stoga svake godine u ovo vrijeme otiđem svojim brodom ribariti na Sjeverni Jadran – kazuje nam Zoran Srdarev.

- Ostalo nam je još neizlovljene kvote propisane za ovu godinu. Eto, s ovim rekordnim primjerkom došli smo do 3,5 tone ulovljenih tuna u ovoj godini, a imamo pravo do kraja godine na još tri tone – pojašnjava nam Zoranova supruga Suzana, inače, logistička 'alfa i omega' profesionalnog ribarenja obitelji Srdarev.

Ante Baranić
Zoran Srdarev Mure i Suzana

A upravo je Murina profesionalna ribarska karijera, koja traje 23 godine, od samog početka neraskidivo povezana s ljubavlju i brakom sa Suzanom, inače, djetetom hrvatskih gastarbajtera, rođena i odrasla u njemačkom Hamburgu.

Zoran i Suzana prisjetili su se svojih prvih ljubavnih trenutaka i prvog zajedničkog odlaska u lov na tune.

- Bilo je ljeto 1994. kada mi je na koncertu grupe Laufer u Murteru prvi put prišao Zoran. Imala sam 19 godina, nije me zanimala ljubavna veza, željela sam ostati slobodna. Bio je zaljubljen u mene, čekao me do idućeg ljeta i stalno trčao za mnom. Moram priznati da me u tom početku nije baš zanimao, ja visoka, a on manji od mene. Ali Zoran je bio uporan i više nisam mogla odoljeti. Na blagdan svetoga Roka 1995. odveo me brodom na feštu u Prvić Šepurini, tamo je pukla ljubav i s moje strane, tamo me je Zoran prvi put poljubio i od tada me više ne pušta - priča nam Suzana.

Ante Baranić
Zoran Srdarev Mure

- Kad smo krenuli, Suzani sam se predstavljao kao veliki lovac na tune, mada do tada još nijednu nisam ulovio. A na svoj prvi tunolov krenuo sam 12. rujna 1995. u svojoj drvenoj pasari od sedam metara i poveo svoju frišku djevojku Suzanu. Na milju od Blitvenice, oko broda mi se počela motati ogromna tuna. U velikoj brzini bacio sam običnu udicu, a ne onu specijalnu za veliku ribu. Kad je zagrizla, sve je popucalo. Počeo sam beštimati. Nije tada bilo štapova, lovilo se na najlon i na konop. Došlo je potom i druga tuna, bacio sam pravu udicu, potegla je i ispala. I opet sam psovao. Suzana mi je u tom trenutku podsjetila da sam joj rekao da treba loviti u dubljem. Odgovorio sam joj – a što se ti pačaš u moja posao, što ti znaš o tunama i ribolovu – prisjetio se Zoran.

- Ali poslušao me je tada. Premjestili smo se s pasarom na poziciju dubljeg mora. On je bacio udicu i po treći put. Tuna je potegla, skoro nam je okrenula brod. Ali, nakon tri sata borbe uspjeli smo je svladati i u Vodice smo je doveli zavezanu za pasaru. Bilo je u njoj 200 kila, bio je to naš zajednički prvi uspješni ulov – kazala nam je Suzana.

Ante Baranić
Zoran Srdarev Mure i Suzana

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. ožujak 2024 16:41