MANIFESTACIJA

FOTO: PLENKOVIĆ NA NOĆI MUZEJA Posjetio izložbu Hrvatski sokolovi: 'Pronaći ćemo moderan način koji će inspirirati mlade da se bave sportom'

 
Na fotografiji: doc.dr.sc Zrinko Čustonja, autor izložbe, te premijer Andrej Plenković
 CROPIX

U sklopu 13. manifestacije Noć muzeja, čija je ovogodišnja tema Muzeji i šport, predsjednik Vlade Andrej Plenković obišao je u petak navečer izložbu Hrvatskog športskog muzeja "Hrvatski sokolovi" u zgradi dvorane ZTD Hrvatski sokol u Zagrebu.

Premijer Plenković došao je razgledati izložbu "Hrvatski sokolovi" odmah po povratku sa Svjetskog gospodarskog foruma u švicarskom Davosu. Uz premijera, izložbu su razgledale i ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek i državna tajnica Središnjeg državnog ureda za šport Janica Kostelić.

"Drago mi je biti ovdje večeras i na izložbi koja je otvorena u povodu Noći muzeja. Zahvaljujem prije svega ravnateljici Hrvatskog športskog muzeja Daniri Nakić Bilić te gospodinu Čustonji koji je postavio ovu izložbu koja evocira evo zadnjih otprilike 170-tak godina uspomene i na tjelovježbu i na sport i na te rane međunarodne nastupe, ali prije svega na jednu poruku zdravoga života, onoga što sport zasigurno u Hrvatskoj je, i to u ovom vremenu kada smo i domaćini Rukometnog prvenstva, kada se naši olimpijci spremaju za Olimpijadu i kada nas tijekom ove godine očekuju i druga velika sportska natjecanja", istaknuo je premijer Plenković u izjavi novinarima nakon što je razgledao izložbu.

Zagreb, 260118.
U okviru trinaeste manifestacije Noc muzeja, cija je ovogodisnja tema Muzeji i sport, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovicobisao je izlozbu
Hrvatskog sportskog muzeja Hrvatski sokolovi.
Na fotografiji: doc dr sc Zrinko Custonja - autor izlozbe, Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Na fotografiji: doc.dr.sc Zrinko Čustonja, autor izložbe, te premijer Andrej Plenković

Kazao je kako mu je posebno drago da je ova, 2018. godina kulturne baštine.

Poručio je kako je Noć muzeja prigoda da još jednom hrvatskoj javnosti na ovaj popularan način predstave muzeje diljem zemlje koji baštine hrvatsku kulturu, baštine naš identitet.

"I siguran sam da ćemo i sa strane Vlade, pa i u konkretnom ovom slučaju Hrvatskog športskog muzeja, u jednoj sinergiji Splita i Zagreba pronaći jedno trajno rješenje za sjedište Muzeja. Sigurno jedan moderan, interaktivan način koji će inspirirati mlade da se bave sportom. A hrvatsku kulturu ćemo nastojati poticati svim projektima, mjerama, pa naravno i financijskim sredstvima", istaknuo je premijer Plenković.

Zahvalio je ministrici kulture Nini Obuljen Koržinek i državnoj tajnici Središnjeg državnog ureda za šport Janici Kostelić.

Zagreb, 260118.
U okviru trinaeste manifestacije Noc muzeja, cija je ovogodisnja tema Muzeji i sport, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic obisao je izlozbu
Hrvatskog sportskog muzeja Hrvatski sokolovi.
Na fotografiji: izlozba povodom 140 godina od izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog casopisa posvecenog tjelovjezbi i sportu Sokol 1878. godine., doc dr sc Zrinko Custonja - autor izlozbe, Janica Kostelic, Danira Bilic, Nina Obuljen Korzinek, Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Na fotografiji: izložba povodom 140 godina od izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog tjelovježbi i sportu 'Sokol' 1878. godine., doc.dr.sc. Zrinko Čustonja (autor izložbe), Janica Kostelić, Danira Bilić, Nina Obuljen Koržinek, Andrej Plenković

Na pitanje novinara planira li u Noći muzeja posjetiti možda još koji muzej, predsjednik Vlade Plenković kazao je da večeras "malo teško, ali, evo, bit će prigoda, bit će izložbi, bit će posebnih postavaka". Objasnio je da bi večeras vrlo rado posjetio još muzeja, ali da su "ovaj tren došli iz Švicarske" te će još biti prigoda.

Ministrica kulture Nina Obuljen Koržinek novinarima je rekla da nije mogla biti na otvorenju Noći muzeja ali da će večeras obići još nekoliko muzeja. Zahvalila se i Hrvatskom muzejskom društvu i svim našim muzejalcima, svim djelatnicima muzeja ali i drugim institucijama, i baštinskim i drugim, koje se pridružuju večerašnjoj manifestaciji.

"Ovo je 13. godina. Večeras imamo više od 200 mjesta koja će posjećivati naši građani i ovo su važni događaji koji pozivaju naše građane da obilaze kulturne institucije, da sudjeluju u kulturi. To je jedan od prioriteta naše kulturne politike, i evo, veseli me doista i veliki interes, i kako publike, tako i muzejalaca", istaknula je ministrica kulture.

Noć muzeja, kulturna manifestacija koja besplatnim ulazom i posebnim programima jednom godišnje do kasno u noć u muzeje tradicionalno privuče veliki broj građana, u petak se održava na više od 200 lokacija diljem Hrvatske, a službeno je otvorena u Zagrebu, u Domu Zagrebačkog tjelovježbenog društva Hrvatski sokol.

Zagreb, 260118.
U okviru trinaeste manifestacije Noc muzeja, cija je ovogodisnja tema Muzeji i sport, predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenkovic obisao je izlozbu
Hrvatskog sportskog muzeja Hrvatski sokolovi.
Na fotografiji: izlozba povodom 140 godina od izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog casopisa posvecenog tjelovjezbi i sportu Sokol 1878. godine. doc dr sc Zrinko Custonja - autor izlozbe, Andrej Plenkovic.
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Tomislav Kristo / CROPIX
Na fotografiji: doc.dr.sc Zrinko Čustonja, autor izložbe, te premijer Andrej Plenković

Organizator Noći muzeja, Hrvatsko muzejsko društvo je s Hrvatskim športskim muzejem odabralo tu lokaciju za otvorenje, u skladu s ovogodišnjom temom - sportom, s obzirom da je ta dvorana simbol zagrebačke i hrvatske tjelovježbe, kao i sportske gimnastike. Tom prigodom ondje je otvorena izložba "Hrvatski sokol", koja uz pomoć plakata, fotografija i novinskih isječaka podsjeća na 140. obljetnicu izlaska prvog broja najstarijeg hrvatskog časopisa posvećenog tjelovježbi i sportu "Sokol" te 135. obljetnicu izgradnje prve tjelovježbene i sportske dvorane.

Prvi nacrt zgrade izradio je 1881. aktivni član Hrvatskog sokola, čuvar sprava, a kasnije i dugogodišnji nadzornik zgrade, Milan Lenuci. Dvorana je izgrađena prema projektu Aleksandera Seća i Ferdinanda Kondrata potkraj 1883. godine, u samo šest mjeseci. Izgradnju je donirao sam klub donacijama i kreditom, a rezultat je bila najveća dvorana u Zagrebu, koja je danas jedna od najstarijih sportskih dvorana u Europi, očuvana gotovo u izvornom obliku i služi istoj svrsi.

Više fotografija s Noći muzeja pogledajte u galeriji!

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 01:47