EUROIZBORI

FOTO: PLENKOVIĆ PREDSTAVIO PROGRAM ZA EUROPU Posebno nahvalio nositelja liste: Poslali smo poruku mladima što mogu postići radom, znanjem i zalaganjem

 
Andrej Plenković, Karlo Ressler i Vladimir Šeks
 CROPIX

U središnjici HDZ-a završio je sastanak Predsjedništva i Nacionalnog vijeća na kojima je prihvaćena lista HDZ-ovih kandidata za izbore u EP, a održana je i sjednica Središnjeg odbora na kojoj su utvrđeni program i strategija za europarlamentarne izbore.

Naš program ima pet poglavlja: uspješna europska Hrvatska, Europa rasta i poduzetništva, demokršćanski solidarna Europa, Europa nove generacije te sigurna i globalno snažna Europa - rekao je Andrej Plenković, javlja N1 Televizija.

Plenković nahvalio Šeksovog posinka

- Mi smo usvojili program HDZ-a za izbore za Europski parlament koji se zove "Hrvatska za generacije. Naš program ima pet poglavlja. Prvi je "Uspješna europska Hrvatska", drugi je "Europa rasta i poduzetništva", treći je "Demokršćanski solidarna Europa", četvrto je "Europa nove generacije", a peto "Sigurna i globalno snažna Europa" -istaknuo je predsjednik HDZ-a Andrej Plenković na konferenciji za medije nakon sastanka tijela stranke, javlja HRT.

- Ovaj program u sebi sadrži sve ključne političke ciljeve koje HDZ želi ostvariti u mandatu idućeg saziva Europskog parlamenta, pozicionira Hrvatsku kao najmlađu članicu EU ali i članicu koju se respektira, koja se ekonomski razvija i koja zahvaljujući politici Vlade, aktivnostima Hrvatskog sabora i doprinosima naših zastupnika u Europskom parlamentu, lovi korak u smislu stupnja razvijenosti sa zemljama srednjoistočne Europe koje su u EU duže od Hrvatske, a osobito onim državama članicama koje su imale prigodu biti dio slobodnog i gospodarski razvijenog svijeta puno dulje nego mi u ovih šest godina - poručio je Plenković.

Predsjednik HDZ-a poručio je da se nastavlja s postignućima zacrtanima u programu Vlade RH, te da program ima sigurnosnu dimenziju - odraditi sve što je potrebno za članstvo u Schengenu, kako bi uspjehe na gospodarskom i socijalnom planu bili kroz par godina na uvođenje eura.

Govoreći o pozitivnim utjecajima članstva u EU, Plenković je poručio: "Pelješki most ostat će trajni spomenik na prvih sedam godina članstva EU".

Plenković je predstavio kandidate, a posebno je nahvalio nositelja liste Karla Resslera (30).

- Potpredsjednik mladeži EPP, moj suradnik i savjetnik zadnjih nekoliko godina, pravnik je, angažiran na ključnim pitanjima realizacije programa Vlade i aktivnostima u stranci. Pravi je trenutak da kažemo javnosti da HDZ želi s ovakvim programima poslati poruku mladima da svojim radom, znanjem i zalaganjem, mogu doći u poziciju da preuzmu krupnu političku odgovornost. Uvjeren sam da će on to povjerenje pravdati - rekao je Plenković, javlja N1.

Ressler, koji je posinak Vladimira Šeksa, zahvalio se na povjerenju. Istaknuo je kako je rođen nekoliko mjeseci nakon osnivanja HDZ-a, ali da s ovakvom listom stranka može predstaviti članovima i biračima u svim djelovima Hrvatske koji je program za iduće petogodišnje razdoblje.

Na listi nema Gabrijele Žalac

- Ono što je važnije je da imamo odgovore za izazove s kojima se suočavamo - rekao je Ressler i rekao da će pokazati kolika je razlika između odgovornosti, znanja i kompetencije s jedne strane te "svih suprotnih karakteristika s druge".

- Pratio sam politiku intenzivnije od vršnjaka spletom obiteljskih okolnosti, od Vlade se sigurno može puno toga naučiti. Međutim, ovo su europske teme. Dosta sam ulagao u svoje obrazovanje, svjestan sam važnosti europskog projekta za Hrvatsku. U ovom aspektu programa za europske izbore želim predstavljati sadržaj i vrijednosti koje imamo tako da ću pokušavati da fokus u kampanji bude na tome, rekao je Ressler, javlja HRT.

Na pitanje zašto na listi nema ministrice regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijele Žalac za koju se spekuliralo da će je biti te jesu li tome razlog nedavne afere, predsjednik HDZ-a rekao je kako su imali načelan stav da nitko tko obnaša najviše razine izvršne vlasti kao što su ministri u Vladi neće biti na toj listi.

Negirao je i da je Žalac, a ni bilo koji drugi ministar, izrazila želju biti na toj listi.

Upitan je li bilo kontakata s eurozastupnicom i bivšom HSS-ovkom Marijanom Petir te je li bilo ponuda da bude na listi HDZ-a, rekao je kako je s njom bilo kontakata ali su zauzeli stav da za razliku od 2013. i 2014. godine HDZ na ove izbore ide samostalno. Nije konkretno odgovorio je li bilo razgovora o tome da Petir uđe u HDZ, kratko rekavši: "Marijana Petir je vrijedna zastupnica koja donosi svoj odabir".

Plenković je odgovorio da će unutarstranački izbori doći na red kada trebaju doći, a to je iduće godine.

Dubravka Šuica, druga na listi za Europski parlament, izrazila je zadovoljstvo što je HDZ-ova lista "jako mlada" te što se među prvih šest kandidata nalaze tri, a među prvih osam – pet žena.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 07:11