EUHARISTIJSKA SLAVLJA DILJEM DRŽAVE

FOTO: PLENKOVIĆ SA SINOM U NARUČJU NA USKRSNOJ MISI Bozanić: 'Isus nije populist koji bi se svima želio svidjeti, nije to ni Crkva'

 
lijevo: Andrej Plenković sa sinom, Zvonko Kusić, desno: Josip Bozanić
 Damjan Tadić / CROPIX

Diljem Hrvatske održana su uskrsna euharistijska slavlja, a ono središnje predvodio je zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u zagrebačkoj katedrali. Na misi je među brojnim građanima bio i predsjednik Vlade Andrej Plenković, koji je u katedrali došao sa sinom u naručju.

Sjedio je pored predsjednika Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti Zvonka Kusića, a u njihovoj je blizini bio i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković.

Bozanić je služeći misu upozorio na goleme nepravde i pokušaje stvaranja novih poredaka u suvremenom društvu te poručio vjernicima da je jedini siguran put u vjeri Crkve, koja ima odgovore na brojna pitanja.

- Treba uvijek s oprezom slušati one koji obećavaju 'raj na zemlji', koji se predstavljaju kao donositelji novog poretka, mira, blagostanja i potpune ravnopravnosti. Time su se služile propale ideologije prošlog stoljeća, a slično pokušavaju i nove, istaknuo je Bozanić u propovijedi u kojoj se posebno osvrnuo na one koji se nadaju da sa svojim prijedlozima, programima i projektima donose takozvani "raj" na zemlju.

Njihovu viziju uređenja svijeta i odnosa netko često plaća suzama, rekao je Bozanić te pozvao vjernike da se ne umore u nastojanjima jačanja pripadnosti Crkvi koja ima odgovore na brojna pitanja.

Upitao se i zašto u tom svijetu nije predviđeno mjesto za Boga. Štoviše, kazao je, iz toga svoga "raja" nerijetko sustavno progone Boga pa ne čudi što im posebno smetaju oni koji vjeruju u Boga i Isusovo uskrsnuće, koji čuvaju biblijsku sliku o čovjeku stvorenom kao muškarac i žena, koji brane ljudski život od začeća do smrti, koji se zalažu za istinsko dostojanstvo svakoga ljudskog bića.

FOTOGALERIJA: Uskrsno euharistijsko slavlje u Zagrebu

- Novo je doba nažalost donijelo nove načine suvremenih progona Kristovih učenika koji su u svijetu i dalje 'znak osporavan', rekao je kardinal.

Upozorio je i kako povijest svjedoči da se nerijetko "afirmiranje sustava njihovih ideologija, po mjeri nekolicine na štetu većine, plaćalo ne samo novcem nego žrtvama i životima".

- Crkva vidi i današnje suze svoga vjernoga naroda i ne može se pomiriti sa suzama i bolima koje ugrožavaju i odnose živote i priziva sklad što ga je Bog od početka namijenio čovjeku, istaknuo je Bozanić koji uzrok mnogih suza u suvremenom svijetu vidi u golemoj društvenoj nepravdi koja pokušava stvoriti nove odnose.

To, kaže, osjećaju na poseban način oni koji pate pod teretom siromaštva, koji zbog toga ne samo da gube ili su izgubili krov nad glavom, nego gube i živote. Njihove suze plod su sustava koji se zatvorio vrijednostima što ih je svojim uskrsnućem uspostavio Isus, u čijoj prisutnosti nikada nema odbačenih i napuštenih.

Kome se otvara prostor?

- Nijedan sustav koji je u stanju ljudima oduzimati svetinju doma i mogućnost da pošteno zarađuju za svoj kruh, ne samo da nije otvoren za svjetlo Uskrsloga nego to svjetlo i guši. Ako se zamračuje svjetlo Uskrsloga, komu se onda otvara prostor? Moći? Novcu? Ideologiji? Grupašenjima? Kao vjernici pitamo se zašto dok odabrani jačaju, toliki moraju slabjeti? To je sve tako daleko od vrijednosti što ih promiče Isusovo uskrsnuće. Potrebno nam je, dakle, novo okupljanje oko vrijednosti koje se uspostavljaju Kristovim uskrsnućem, poručio je Bozanić te podsjetio kako uz Uskrslog Isusa nije bilo mjesta za sebične interese, nego isključivo za zajedničko dobro.

U svjetlu takovoga Isusova djelovanja, postavio je i pitanje kako se odgovorno i pošteno uključiti u procese koji su na djelu i u našem hrvatskom društvu, a koje u tom smislu nije usamljeno, jer riječ je o procesima koji nadilaze granice naše države, u suvremenom društvu u kojemu prevladavaju nastojanja po kojima se prema van želi pokazati samo ono što komu ide u prilog - što je nerijetko i prijevara, a skriva se sve ružno i problematično, toliko da se često skriva i sama istina.

- Isus nije bio populist koji se svima želio svidjeti, a prema tome ni njegova Crkva ne može biti takva. Katolički vjernici pozvani su svima željeti dobro. Crkva želi sudjelovati u Božjem planu da se svi ljudi spase, ali pritom nipošto ne može zanijekati istinu, rekao je te istaknuo kako je blagotvorna spoznaja da je vjera u Uskrsloga u stanju pomiriti razdore među ljudima i da ona može dovesti do zajedništva.

- Uz Uskrslog Isusa, nema obespravljenih. Svi, i žene i muškarci, i mlađi i stariji, više ili manje obrazovani... svi imaju jedanko dostojanstvo djece Božje. Svjetlo Uskrsloga obasjava i one izložene golemoj društvenoj nepravdi, koja pokušava stvoriti nove odnose..., istaknuo je.

Pozvavši se na riječi pape Franje, koji se koristio metaforom "društvene anestezije ili "uspavljivanja vjernika", pozvao ih je da se otvore kako ne bi ostali zbunjeni, zatečeni i sve manje razumjeli što se događa.

Kao Crkva pozivamo sve na otvoren i hrabar dijalog na međusobno poštivanje i respektiranje svih skupina i sastavnica našega društva, a posebno na zajedništvo u hrvatskom društvu, te na izbjegavanje stvaranja zbunjenosti i nepotrebnih napetosti koje prerastaju u obeshrabrenost, a zatim u strah, rekao je Bozanić te poručio da je za vjernike jedini siguran put onaj koji po vjeri vodi prema Uskrslome i koju u baštini čuva vjera Crkve.

Plenković: Propovijed kardinala Bozanića - poruka zajedništva i dijaloga

Predsjednik Vlade Andrej Plenković i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković bili su na uskrsnoj misi u zagrebačkoj prvostolnici koju je služio zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, za čiju je propovijed Plenković rekao da je bila poruka zajedništva i dijaloga.

"Nakon lijepe propovijedi kardinala Bozanića, poruke nade i zajedništva, solidarnosti i dijaloga, vjerujem da ćemo svi obnovljeni i nadahnuti snagom uskrsnuća Kristova, biti još angažiraniji za dobrobit svih hrvatskih ljudi", izjavio je nakon mise Plenković zaželjevši svim vjernicima i svim hrvatskim ljudima sretan Uskrs.

Onim građanima koji za Uskrs nisu imali dovoljno sredstava ni za naskromniju košaricu, poručio je da državne instutucije rade sve što je u njihovoj moći da se poboljša gospodarsko stanje i standard ljudi, osobito vodeći računa o kršćanskom načelu solidarnosti.

To smo, istaknuo je Plenković, i pokazali podizanjem minimalne plaće, smanjenjem poreznog opterećenja za građane, dizanjem prosječne plaće, a nastojimo indeksacijom mirovina brinuti o našim građanima treće generacije, rekao je premijer, uvjeren da se ti pozitivni ekonomski trendovi trebaju nastaviti i da će se na taj način pridonijeti kvalitetnijem životu svih sugrađana.

Na upit o mogućnosti kritika s oltara vezano za Istanbulsku konvenciju, predsjednik Vlade rekao je kako misli da prijedlog zakona o potvrđivanju Istanbulske konvencije s interpretativnom izjavom otklanja sve eventualne strahove i zabrinutosti.

Predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, u kratkoj izjavi prije mise, također je svima zaželio sretan i blagoslovljen Uskrs.

"To je dan kada je Isus uskrsnuo i pokazao da su vjera i ljubav jači od smrti i grijeha. To je dan koji nas uči što je smisao života koji nam šalje poruku da budemo dobri prema drugima, da ih čuvamo, pomažemo. To je ono zbog čega bi trebalo živjeti", rekao je Jandroković.

I njega su novinari pitali bolji li se nekakvih poruka s oltara vezano uz Istanbulsku konvenciju, no on je odbacio uopće mogućnost razgovora o toj temi na najveći kršćanski blagdan koji, istaknuo je, želi provesti sa svima u miru i ljubavi.

Nadbiskup Barišić: Svaki pokušaj gradnje nove 'Babilonske kule' završit će u provaliji

Na blagdan uskrsnuća Isusa Krista svečano euharistijsko slavlje s blagoslovom u katedrali sv. Dujma u nedjelju je predvodio monsinjor Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski i metropolit, u koncelebraciji sa župnikom don Tomislavom Ćubelićem te još nekoliko svećenika.

Brojnim okupljenim vjernicima nadbiskup je uputio poruku s naglaskom na potrebu zaštite žene - majke, prenosi Slobodna Dalmacija.

- Bog je predao svoga Sina u ruke žene, Djevice Marije, koja ga je prva susrela i vidjela, a i uskrsloga Gospodina žene prve susreću i javljaju radosnu vijest drugima. Prate ga na križ i do groba. Žene gledaju srcem, vide dublje i iskrenije osjećaju bližnje u potrebama. Ustrajnije su u poteškoćama i zadnje se predaju i uzmiču. One su otpornije i upornije, a njihova solidarnost i pažnja dopiru dalje, zadnje gube nadu.

Posebice ovo vrijedi za žene majke gdje dolazi do izražaja njihova ljubav i povezanost sa životom. Stoga je uvijek potrebno zaštititi ženu - majku, svetinju, da ne postane dodatna žrtva poganskog i nehumanog mentaliteta, koji ne zna poštivati dostojanstvo žene pa ni majčine sebedarne ljubavi - naglasio je mons. Barišić osvrnuvši se na medijske vijesti o zaštiti žena od nasilja.

Split, 010418.
Povodom blagdana Uskrsa danas je svetu misu u katedrali Sv.Duje predvodio nadbiskup splitsko-makarski don Marin Barisic.
Na fotografiji: detalj mise.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

- Svatko normalan će reći da je to dobra vijest. Dosta nasilju, a osobito nad ženama! Svako nasilje, a osobito nad ženama, sve nas treba povezati i ujediniti. No, ono prikriveno nasilje često u suprotnosti s ljudskom naravi muškarca i žene, jest to što nas uznemiruje i stvara podjele među nama. Nažalost, privremeno skriveni i prikriveni ponori u sebi kriju opasne i duboke provalije s nesagledivim posljedicama za društvo i ljudski rod, čovjeka i obitelj, za dom i domovinu. Nasilje se rješava ozdravljenjem, a ne rastakanjem čovjeka, braka i obitelji. Svaki pokušaj samostvaranja i samoostvarenja novoga čovjeka, neovisna od Stvoritelja novi je pokušaj gradnje 'Babilonske kule' koja će prije ili poslije završiti u provaliji - rekao je nadbiskup.

Osvrnuo se i na demografsku sliku Hrvatske, gdje se sve manje vide kolijevke, a sve se više organiziraju pogrebne povorke kao i povorke mladića, djevojaka i mladih obitelji koje napuštajući svoj dom i domovinu traže budućnost negdje u tuđini.

Podsjetio je i na "provaliju" siromaštva jer nema radnih mjesta i sredstava za normalan život, "provaliju" beznađa koja se rađa zbog lažnih obećanja, prikrivenih radnji, rodbinskih i stranačkih veza, nepotizma i korumpiranosti, nametnutih obveza te gubljenja vlastite slobode.

- A mi, svađamo se i dijelimo, gubimo i trgamo na donošenju zakonskih obveza koje su jako udaljene od stvarnoga života, a još više od najveće zaštite života - Krista uskrsloga. Kao suradnici i svjedoci Uskrsloga pozvani smo nadu unositi u sve naše grobove i ponore, u izazove i poteškoće kako bismo bili narod života i društvo koje poštuje dostojanstvo žene - majke, solidarno sa svima, a osobito s obiteljima otvorenima životu, zauzeti za mlade i njihovu budućnost - dodao je.

Split, 010418.
Povodom blagdana Uskrsa danas je svetu misu u katedrali Sv.Duje predvodio nadbiskup splitsko-makarski don Marin Barisic.
Na fotografiji: detalj mise.
Foto: Mario Todoric / CROPIX
Mario Todoric / CROPIX

Na kraju je pozvao žene - majke da budu navjestiteljice radosti života u svojim obiteljima, župnim zajednicama i na radnim mjestima te je homiliju zaključio najavom Trećeg nacionalnog susreta hrvatskih katoličkih obitelji u Splitu i Solinu 15. i 16. rujna.

Misno slavlje u uskršnje jutro uveličao je i mješoviti katedralni zbor pod ravnanjem maestra don Šime Marovića, dok je za orguljama bio don Ivan Urlić. Poseban pozdrav nadiskup je uputio bolesnima, osamljenima, nemoćnima, zatvorenicima, svim našim iseljenicima u Europi i svijetu. Već tradicionalno mons. Barišić na Uskrs poslijepodne slavit će euharistiju u splitskome zatvoru.

Nadbiskup Hranić: 'Žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika'

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić istaknuo je na Uskrs kako je Isusovo uskrsnuće pokazalo da žrtva i smrt pravedenika, kojega moćnici i nepravednici žrtvuju ili ubijaju za neke tobožnje više ciljeve, nikad nije nešto uzaludno te da žrtva pravednika uvijek poništava više ciljeve moćnika i uvijek je početak te izvor nečega novoga.

Predvodeći središnje uskrsno euharistijsko slavlje u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla Hranić je u propovijedi rekao kako je Isusovo uskrnuće potvrdilo da je čovjek "najjači kad je sposoban dati sebe za druge i umrijeti za druge i da je u tom trenutku umiranja iz ljubavi za druge i opće dobro najslobodniji".

- Borba za vlast i moć, što bi je tko htio imati u narodu, dovodi uvijek do strašnih zlodjela - upozorio je i dodao kako to pokazuje čitava ljudska povijest, a da "ni naša novija, pa niti demokratska povijest našega društva, nije u tome nikakva iznimka".

Nadbiskup đakovačko-osječki mons. Đuro Hranić rekao je kako u "svim narodima i u cijelome svijetu uvijek mnogi ljudi stradavaju zbog borbe za međusobni prestiž te da se tu gubi svaki osjećaj za pravo zajedništvo i tu nastaju užasne podjele".

- Svijet se može promijeniti i nemojmo misliti da su društveni procesi nepromjenjivi, da ovo naše hrvatsko društvo sa svojim ozbiljnim problemima, demografskim, gospodarskim, socijalnim, etičkim, političkim, i s političkim elitama koje robuju svojim sitnim parcijalnim interesima, da to društvo mora propasti. Iz naše nacionalne povijesti učimo i vidimo da Bog one koji ga ljube nikad ne ostavlja. Bilo je kroz povijest i mučnijih situacija i većih podjela unutar naroda nego danas, pa nas je Bog ipak sačuvao i uvijek iznova objedinjavao - naglasio je nadbiskup Hranić.

U ovome mučnom trenutku naše povijesti, rekao je, svatko od nas mora svoju dužnost učiniti najbolje i najpoštenije, kako zna i umije.

Nitko ne bi smio izbjeći i nitko ne bi smio štediti svoj život, čak smo dužni ići tako daleko da opet postanemo nepoželjni i prognjeni, ali uvijek s ljubavlju, kao Isus, nikad s prezirom drugoga i mržnjom, naglasio je đakovačko-osječki nadbiskup.

Dodao je kako Isusovo uskrsnuće poručuje "da se mir stvara na Isusov način, prijateljstvom i ljubavlju" te da "zajedništvo među ljudima trpi zbog sebičnosti i grešnosti u našim ljudskim srcima".

Čestitajući Uskrs, nadbiskup Hranić vjernicima je poželio da se duh Isusove ljubavi nastani u njima, "kako bi mogli biti graditelji novoga društva, u kojem vladaju Isusove vrijednosti i u kojem promičemo i afirmiramo vrijednosti njegova kraljevstva".

Mons. Puljić: 'Vjernici su pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje'

Zadarski nadbiskup Želimir Puljić istaknuo je na Uskrs važnost nedjelje, dana Gospodinova Uskrsnuća, i poručio da su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost nedjelje kako bi ona bila i ostala dan obiteljskoga zajedništva, radosti, molitve i sabranosti.

- U prvi dan tjedna, u nedjelju, Gospodin je uskrsnuo. Zato nam je nedjelja tako draga i važna. Istina, u suvremenom svijetu ona je postala običan 'dan opuštanja, rasterećenja, zabave i odmora'. Stoga su vjernici pozvani čuvati duhovnost i otajstvenost ovoga dana kako bi ona bila i ostala dan obiteljskoga zajedništva, radosti, molitve i sabranosti, rekao je mons. Puljić propovijedi na Uskrs u katedrali Sv. Stošije.

Poručio je kako je nedjelja naše "duhovno središte i sidrište".

- Kad se veli da je nedjelja duhovno središte, onda se misli kako je sve prema njoj usmjereno. A sidrište slikovito objašnjava da je Dan Gospodnji poput sidra koje daje sigurnost brodu da ga vjetrovi i valovi ne bace na pučinu. Kad je lađa dobro usidrena, a Gospodin u središtu života obitelji i pojedinaca, nedjeljna ima tad postaje važnim svetim događajem koji se ne propušta. Ne čudi onda što su vjernici Bitinije davno govorili svojim progoniteljima, koji su im zabranjivali okupljati se po kućama i slaviti euharistiju, kako 'ne mogu živjeti bez nedjeljnoga sastanka i slavlja' - rekao je mons. Puljić.

Nadbiskup zadarski i predsjednik Hrvatske biskupske konferencije (HBK) Želimir Puljić istaknuo je kako nas uskrsno jutro ispunjava nadom i utjehom jer uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

- U božićnoj noći svake godine obraduje nas spomen na rođenje djeteta koje je donijelo mir, radost i toplinu. Noćas su za vrijeme bdijenja opet zazvonila crkvena zvona, a orgulje i pjesma 'Slava Bogu na visini' usprkos tuzi i žalosti zbog Isusove smrti, pokazali kako Bog ne može bitku izgubiti. On nikada ne gubi. Uskrsno jutro pokazuje kako on uvijek ima zadnju riječ.

Uskrs je, dakle, pobjeda svjetla nad tamom, ljubavi nad zloćom, istine nad lažima i duha nad materijom. Stoga nas, istaknuo je mons. Puljić, uskrsno jutro ispunjava nadom i utjehom. Jer uskrsnuli Krist je svjetlo, središte i raskrižje povijesti, njezin smisao i njezino otkupljenje.

U toj vjeri zaželio je blagoslovljene uskrsne blagdane te obilje milosti i Božjega blagoslova svećenicima, redovnicama i redovnicimate svim vjernicima Zadarske nadbiskupije.

- Neka budu svjedoci toga događaja i širitelji radosti te pouzdanja. A svakomu tko ih zapita neka pruže razloge uskrsne nade koja je u njima.

Nadbiskup Puljić zaželio je sretan Uskrs i predstavnicima građanske vlasti koji su, poručio je, pozvani snagom službe ugrađivati u temelje države vrednote mira, tolerancije, pravde, poštivanja i solidarnosti te odstranjivati sve što rađa malodušjem i pesimizmom.

Na kraju misnoga slavlja podijelio je papinski blagoslov s potpunim oprostom.

Devčić: Vrijednost Uskrsa u Isusovoj pobjedi nad smrću te Božjoj rehabilitaciji osuđenog pravednika Isusa

Riječki nadbiskup Ivan Devčić istaknuo je u propovijedi na središnjem uskrsnom euharistijskom slavlju u katedrali sv. Vida u Rijeci da je vrijednost Uskrsa u Isusovoj pobjedi nad smrću te u tome što je Bog rehabilitirao Isusa, kao pravednika kojeg su grešnici u ime neke svoje pravde mučili i osudili na smrt.

Nadbiskup Devčić rekao je da je Uskrs blagdan života te da neizmjerno nadmašuje svaki drugi događaj u ljudskoj povijesti, bez obzira kakve društvene promjene donosio.

"Nema vrijednosti koju bi čovjek htio zamijeniti za život, i ovaj prolazni, a svakako ne za vječni život", istaknuo je Devčić.

"Bog je rehabilitirao osuđenog i ubijenog Isusa te ga postavio za suca svima", rekao je nadbiskup. Zato je Uskrs blagdan nade za sve nepravedno osuđene i mučene, odnosno time se rehabilitiraju svi oni koji su doživjeli sudbinu kao Isus, nepravednog osuđivanja i kažnjavanja, zaključio je Devčić.

Riječki nadbiskup Ivan Devčić predvodio je na Uskrs i misu na talijanskom jeziku u katedrali sv. Vida.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 09:30