RADNI POSJET

FOTO: PLENKOVIĆ SE SASTAO S ANGELOM MERKEL Otkrio o čemu je sve razgovarao s njemačkom kancelarkom, pokazao i kakav joj je poklon dao

 

Hrvatski premijer Andrej Plenković boravi u dvodnevnom radnom posjetu Njemačkoj gdje se već prvog dana susreo s njemačkom kancelarkom Angelom Merkel.

O tome je izvijestio i na svom službenom Twitter profilu i otkrio kako su razgovarali o temama važnim za budućnost EU kojima će se baviti Hrvatska i Njemačka kao predsjedateljice u 2020.

- Dovršetak Brexita, novi europski proračun, Konferencija o budućnosti Europe, Green deal, kao i pripreme za Zagreb Summit, kojim želimo poduprijeti nastavak procesa proširenja, otkrio je Plenković na Twitteru.

Istaknuo je kako Njemačka i Hrvatska nastavljaju razvijati kvalitetne odnose, pri čemu je Njemačka treći investitor u Hrvatskoj i s kojom je Hrvatska u prvih 10 mjeseci 2019. ostvarila trgovinsku razmjenu od 4,5 mlrd €.

German Chancellor Angela Merkel (L) and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic shake hands after a press conference at the Chancellery on January 16, 2020 in Berlin. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
AFP

German Chancellor Angela Merkel (R) and Croatian Prime Minister Andrej Plenkovic address a press conference at the Chancellery on January 16, 2020 in Berlin. (Photo by John MACDOUGALL / AFP)
AFP

Twitter/Andrej Plenković

Pritom je Plenković kancelarki poklonio maramu s logom hrvatskog predsjedanja EU, kakvu je već u više navrata oko vrata nosila predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen. Na Twitteru je objavio dvije fotografije s kancelarkom Merkel, a na jednoj su dvoje državnika zadubljeni u ozbiljan razgovor.

Nakon sastanka Plenković i Merkel su se obratili novinarima. Plenković je između ostalog govorio o ulasku Hrvatske u Schengenski prostor.

- Za vrijeme našeg predsjedanja teško je očekivati velike promjene, radimo na strategiji uvođenja eura u Hrvatsku. Što se tiče europskog proračuna, svi će morati biti malo nezadovoljni. Ovaj sastanak smo iskoristili da istaknemo kako smo jedini imali rat na svom teritoriju, nismo imali makrofinancijsku pomoć pa očekujemo balans i uvažavanje specifičnog položaja Hrvatske. Trudit ćemo se, gledajući cjelinu, da postignemo dobar kompromis, poručio je Plenković.

Tijekom večeri Andrej Plenković bi trebao nazočiti svečanosti otvorenja vodećeg svjetskog poljoprivrednog sajma Zeleni tjedan na kojem je Hrvatska ove godine zemlja partner.

Na svečanosti otvorenja bit će i njemačka ministrica poljoprivrede Julia Kloeckner (Kršćansko-demokratska unija, CDU) kao i njezina hrvatska kolegica Marija Vučković te hrvatski ministar gospodarstva Darko Horvat.

U petak ujutro premijer Plenković će zajedno s Julijom Kloeckner, Marijom Vučković i službeno otvoriti Zeleni tjedan.

Ovogodišnji Zeleni tjedan bilježi rekordan broj izlagača od njih 1.800 iz 72 zemlje.

Na hrvatskom štandu će se pod sloganom "Kultura agrikulture" u organizaciji Hrvatske gospodarske komore svojim proizvodima predstaviti pedesetak izlagača.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 20:48