SNJEŽNO NEVRIJEME

FOTO: PLENKOVIĆ STIGAO U SNIJEGOM ZAMETENE DELNICE U gradu je palo više od metar i pol snijega: 'Mi smo jednostavno na koljenima'

 
 Matija Đanešić / HANZA MEDIA

U Delnice, koje je pogodilo snježno nevrijeme, u nedjelju je stigao premijer Andrej Plenković koji je sudjelovao na sastanku delničkog Kriznog stožera, a potom obišao zimske službe na terenu.

"Pored pomoći koja nam je odobrena, zatražiti ću nova sredstva za sufinanciranje Zimske službe", najavio je prije sastanka Stožera gradonačelnik Delnica Ivica Knežević.

Rezolutno će, kaže, zatražiti i da se Primorsko-goranska županija uključi u sufinanciranje, jer bez sredstava županije i države Delnice su "jednostavno na koljenima".

Župan Primorsko-goranski Zlatko Komadina ističe kako je Goranima "aposolutno nužan" Zakon o Gorskom kotaru te više sredstava.

"Goranima nije problem ono čega imaju previše, a to je snijeg, nego ono čega imaju premalo, a to su novci", kaže Komadina držeći kako je svima jasno da su troškovi za čišćenje snijega ogromno povećani, ne samo ove godine, nego i inače i da to mora biti sustavno riješeno. "Naravno, povećani su troškovi života svima koji ovdje žive, to se evidentno vidi. Prema tome, Zakon o Gorskom kotaru je nešto što je aposlutno nužno", naglašava župan.

U Delnicama je posljednih dana pao obilan snijeg, pa su u pomoć lokalnom stanovništvu bili poslani i pripadnici Hrvatske vojske.

Plenković je obećao da će država pomoći Delnicama i njegovim stanovnicima.

- Upravo to smo danas i rekli. Vidjet ćemo cjelinu troškova koji će nastati, ukoliko financijski kapaciteti grada, općina, županije ne budu dovoljni pronaći ćemo načine za sufinanciranje ili dodatne intervencije, izjavio je premijer nakon sastanka Kriznog stožera, koji je bio zatvoren za javnost, prenosi HRT. Zbog toga, dodao je, i postoje mehanizmi u državnom proračunu, uključujući i proračunske zalihe.

Premijer je pozvao građane da za snježnog nevremena pomognu jedni drugima, da brinu o svojim susjedima, posebno starijima, o onima kojima "treba proviriti".

Premijer je u Delnice stigao sa ministrima obrane i prometa Damirom Krstičevićem i Olegom Butkovićem.

Vlada cjelovitim paketom mjera želi omogućiti bolji razvoj Gorskog kotara

Premijer Andrej Plenković u nedjelju je, za posjeta Gorskom kotaru, kojeg je proteklih dana zahvatilo snježno nevrijeme, izjavio da Vlada cjelovitim paketom mjera želi omogućiti bolji razvoj tog kraja te je najavio da će novi zakon o brdsko-planinskim područjima u proceduru u drugom kvartalu ove godine.

Premijer se u Delnicama sastao sa županom Primorsko-goranske županije Zlatkom Komadinom i gradonačelnikom Delnica Ivicom Kneževićem, sudjelovao na sastanku delničkog Kriznog stožera te obišao zimske službe na terenu. Uz premijera su bili ministri obrane i prometa Damir Krstičević i Oleg Butković.

Premijer je zahvalio svima koji su proteklih dana predano radili na ublažavanju posljedica snježnog nevremena u Delnicama i drugim dijelovima Gorskog kotara.

Razvidno je, istaknuo je, da je zbog požrtvovnosti i rada svih nadležnih službi, situacija vrlo brzo normalizirana, očišćeni su prilazi školama, domu zdravlja, vrtiću, upravnim zgradama, osigurana prohodnost cesta.

Gorski kotar je važan za hrvatsku Vladu i državu, naglasio je Plenković, podsjetivši da na tom prostoru, koji čini 35 posto Primorsko-goranske županije, živi samo 23.000 ljudi.

„Vlada, sustavno gledajući, želi da se život naših Gorana poboljša i na temelju novoga zakona o brdsko-planinskim područjima, koji će ići u Vladinu proceduru u drugom kvartalu ove godine", najavio je premijer, tumačeći kako Vlada cjelovitim paketom mjera želi omogućiti što bolji razvoj toga kraja.

Poručio je da će se pratiti vremenske prilike te da će svi koji trebaju pomoći lokalnom stanovništvu. Gorane je pozvao na solidarnost, da brinu i, ako bude potrebno, pomognu susjedima ili starijim sugrađanima.

Razmišlja se i o mogućim poplavama

Potvrdio je kako se već razmišlja o poplavama do kojih bi moglo doći nakon topljenja obilnog snijega.

Cjelovitim pristupom apsolutno svih nadležnih tijela vodimo računa kako će se razvijati vremenske prilike narednih dana, ljudi ovdje znaju puno o tome, a sve što s državne razine činimo je komplementarno lokalnim naporima, rekao je Plenković.

Župan Zlatko Komadina rekao je kako Goranima nije problem ono čega imaju previše - snijega, nego onoga čega imaju premalo, a to su sredstva. To se mora riješiti fiskalnom pričom i posebnim zakonskim uvjetima za krajeve kao što je Gorski kotar, rekao je Komadina. Naglasio je da su sve službe u pripravnosti, da su visine snijege rekordne, ali nema više hitnih intervencija službi. U narednim danima očekuje se zaleđivanje, a zatim topljenje snijega, pa treba voditi računa o jezerima, da ne bi došlo do poplava, istaknuo je.

Proteklih dana u Gorskom kotaru je pao obilan snijeg, najviše, oko 1,5 metara, u Delnicama. Na terenu su bile sve dežurne službe, a u čišćenju snijega pomagala je i vojska.

Od četvrtka, 22. veljače angažirano je više od 300 pripadnika i oko 30-ak inženjerijskih strojeva i motornih vozila Oružanih snaga RH, priopćio je MORH.

Hrvatska vojska uključila se u otklanjanje posljedica snježnog nevremena tamo gdje je to, prema procjenama nadležnih civilnih institucija najpotrebnije, te u skladu s odlukom potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića.

O novom vodstvu požeško-slavonskog HDZ-a

Na pitanje o izboru novog vodstva požeško-slavonskog HDZ-a, Plenković je odgovorio da je to supsidijarnost u stranci. "Tko se izabere i dobije najviše glasova normalno će funkcionirati u okviru stranke", kazao je.

Upitan traži li se novi državni tajnik za demografiju, nakon ostavke Marina Strmote, rekao je da će se to riješiti.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 03:16