NA TRGU F. REPUBLIKE

FOTO: POČAST ŽRTVAMA Komemorativni skup u Zagrebu nakon napada na Charlie Hebdo

    AUTOR:
  • OBJAVLJENO:
  • 08.01.2015. u 17:56

Ronald Gorsic / CROPIX

ZAGREB - Pedesetak ljudi, uključujući i predstavnike brojnih medija, okupilo se u četvrtak na zagrebačkom Trgu Francuske Republike kako bi paljenjem svijeća i polaganjem cvijeća odali počast žrtvama napada na sjedište francuskog satiričnog tjednika Charlie Hebdo, u kojem je u srijedu ubijeno 12 osoba.

Zagrebačko okupljanje slijedi trend istovrsnih skupova koji se od jučer događaju u Francuskoj i diljem Europe i svijeta, a organizirala ga je Inicijativa mladih za ljudska prava, organizacija koja je članica Europskog pokreta za suzbijanje rasizma koji je potaknuo slične komemoracije u europskim zemljama.

"Ovaj skup je izraz sućuti obiteljima ubijenih novinara i njihovim kolegama, ali istodobno i izraz podrške ideji slobodnog, otvorenog društva, slobode govora i medija. Charlie Hebdo je bitan kritički glas u društvu, jer je satira poseban oblik izražavanja u slobodnom društvu koji daje kritiku na specifičan način", izjavio je za Hinu predstavnik Inicijative mladih za ljudska prava Mario Mažić.

Foto: Ronald Gorsšić / CROPIX

Izrazivši mišljenje kako će u jednoj mjeri islamska zajednica u Francuskoj i drugdje imati više problema nakon jučerašnje tragedije, kao što se vidjelo i po događajima u nizu američkih gradova nakon napada na SAD 11. rujna 2001., Mažić je ocijenio da je to "nažalost, reakcija društva koja dolazi iz straha".

"No ovakvi skupovi, uz napore nevladinih organizacija i medija, trebaju slati drukčiju poruku, poruku otvorenosti, prihvaćanja i tolerancije", istaknuo je predstavnik organizatora komemorativnog skupa.

Foto: Ronald Gorsšić / CROPIX

Predsjednik Hrvatskog novinarskog društva Zdenko Duka, koji je nazočio komemoraciji na Trgu Francuske Revolucije, izjavio je kako mu je drago da se i u Hrvatskoj organiziraju događanja kojima se ne samo izražava sućut i solidarnost obiteljima stradalih i njihovim kolegama, nego i iskazuje "želja da se štiti maksimalna sloboda izražavanja i medijske slobode".

Na fotografiji: Zdenko Duka; Foto: Ronald Gorsšić / CROPIX

"Jučerašnji napad izvela je skupina zločinaca, a ne pripadnici jedne vjere ili neke nacije. Tu nema kolektivne krivnje i to treba imati na umu kako bismo sutra živjeli tolerantnije, slobodnije i sigurnije", kazao je Duka, izrazivši mišljenje kako bi muslimanske zajednice, koje su u mnogim državama već jučer osudile napad u Parizu, trebale učiniti više na raskrinkavanju ekstremističkih pojedinaca u svojim redovima.

Djelatnik francuskog veleposlanstva u Zagrebu Stanislas Suber rekao je da, iako su svi još u šoku zbog tog "kukavičkog i barbarskog napada okupljanja ljudi u Francuskoj i svijetu, pa i ovdje u Hrvatskoj, jačaju vjeru da demokratske vrijednosti mogu nadvladati barbarstvo" i dodao kako to pruža utjehu svim Francuzima.

Foto: Ronald Gorsšić / CROPIX

Naglasio je kako je veleposlanstvo dobilo brojne izraze sućuti ne samo od institucija hrvatske države, nego i od samih građana, istaknuvši da su "iznimno dirnuti tim izljevima solidarnosti te na neki način iznenađeni njihovom brojnošću".

Foto: Ronald Gorsšić / CROPIX

Od 19 sati na zagrebačkom sredošnjem Trgu bana Josipa Jelačića održava se još jedan komemorativni skup u povodu jučerašnjeg napada u Parizu, nakon kojeg će se sudionici uputiti prema Zrinjevcu, gdje se nalazi francusko veleposlanstvo.

Foto: Ronald Gorsšić / CROPIX

Izdvajamo