USTAŠKA OBILJEŽJA

FOTO: POD OKRILJEM NOĆI ISPISALI SRAMOTNE GRAFITE U DUBROVNIKU 'Srbe na vrbe!' i 'Stop ćirilici u Vukovaru!'

 Dubrovački vjesnik

Pod okriljem noći nepoznati počinitelji u Dubrovniku su na sramotan način reagirali na prosvjede u Vukovaru protiv natpisa na ćirilici.

POBUNA PROTIV ĆIRILICE Nastavljen prosvjed, u grad stižu dodatne policijske snage

Na ulazu u Dubrovnik jutros je osvanuo transparent s natpisom "Stop ćirilici u Vukovaru", u znak potpore vukovarskim braniteljima koji su od jučer u sukobu s lokalnim vlastima i policijom zbog postavljanja dvojezičnih ploča na latinici i ćirilici, javlja Dubrovački vjesnik.

Foto: Dubrovački dnevnik

'Srbe na vrbe', Ostojiću Ranko nap... se ćuke,' samo su neki od grafita, uz ustaška obilježja, koji su osvanuli na Pravoslavnoj crkvi u Dubrovniku, piše Dubrovački dnevnik .

Foto: Dubrovački dnevnik

Srpska pravoslavna Crkva sv. Blagovještenja izgrađena je 1877. i nalazi se u povijesnoj jezgri Dubrovnika.

Foto: Dubrovački dnevnik

Dubrovački gradonačelnik Andro Vlahušić danas je najoštrije osudio šovinističke poruke koje su se jutros pojavile na grafitima na dubrovačkim ulicama.

Dubrovnik to nije, a autori tih skandaloznih grafita teško se mogu smatrati Dubrovčanima te nikako nisu dionici dubrovačkog duha tolerancije, razumijevanja i uzajamnog poštovanja koji se među ljudima na ovoj hridi razvijao više od tisućljeća, poručuje Vlahušić u priopćenju.

Čudi ga, ističe, takav primitivan čin netolerancije, kojeg u Dubrovniku nije bilo ni tijekom Domovinskog rata niti u teškim poratnim vremenima.

Nad našim zidinama stoji zastava Slobode koja Dubrovčanima i gostima iz cijelog svijeta garantira slobodno izražavanje vlastitih vjerskih, nacionalnih i drugih uvjerenja, a sve one koji su vođeni mržnjom i zloćom podsjeća kako Dubrovnik nikad nije ustuknuo pred njima.

Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Foto: Tonči Plazibat / CROPIX

Dubrovnik je bio i ostat će multikulturalan i multikonfesionalan grad u kojem sve vjerske i nacionalne manjine stoljećima žive u složnim i prijateljskim odnosima i zato se nadam kako će u najskorijem roku pravosudne i policijske službe izolirati i najstrože kazniti krivce koji su bezumnim činom uvrijedili sve ono na što smo u Dubrovniku najviše ponosni, poručuje gradonačelnik Andro Vlahušić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 17:12