SIGURNOST

FOTO: POGLEDAJTE NOVE MJERE OSIGURANJA GRANICE Hrvatska na prijelazu 'omiljenom' među migrantima postavila tri metra visoku metalnu ogradu sa šiljcima

 
Ograda na graničnom prijelazu Maljevac
 Avaz.ba

Hrvatska uvodi nove mjere osiguranja svoje granice s Bosnom i Hercegovinom. Kako prenosi Avaz, hrvatske vlasti odlučile su podići metalnu ogradu na graničnom prijelazu Maljevac kod Velike Kladuše.

Metalna ograda visoka je tri metra, a na samom vrhu su šiljci.

Stoje li iza ovakvog poteza neke nove zabrinjavajuće informacije iz sigurnosnog sustava ili je riječi o pukoj mjeri zaštite od strane hrvatske policije, tek ostaje za vidjeti.

Podsjetimo, upravo je na spomenutom prijelazu prošlog listopada 200-tinjak migranata pokušalo na silu ući na hrvatski teritorij, no jake policijske snage uspjele su ih zadržati.

Fotografiju nam je ustupio portal Avaz.ba.

U međuvremenu se oglasilo i Ministarstvo unutarnjih poslova koji otkriva da su temelji za postavljanje ograde napravljeni i na graničnim prijelazima Gejkovac i Pašin Potok te podsjetilo na Schengenski katalog za nadzor vanjskih granica i odredbe Zakona o nadzoru državne granice.

Ministarstvo financija kao tijelo nadležno za izgradnju i održavanje graničnih prijelaza, na traženje Ministarstva unutarnjih poslova RH, postavilo je u ponedjeljak pomičnu fizičku barijeru (ogradu) na Granični prijelaz Maljevac s obzirom da je Schengenskom katalogu EU-a za nadzor vanjskih granica, povratak i ponovni prihvat navedeno „kako granične prijelaze i neposredno okolno područje treba tehnički nadgledati, a granične provjere i nadzor trebaju biti osvijetljeni. Granični prijelazi, u pravilu, trebaju biti odijeljeni ogradom, a iznimke se mogu napraviti u slučaju graničnih prijelaza za lokalni granični promet, priopćio je MUP.

Također, podsjeća se, Zakonom o nadzoru državne granice propisano je kako graničnom prijelazu pripada prostor koji je potreban za obavljanje granične kontrole i drugih graničnih formalnosti, kao i neposredna okolica s objektima koji su potrebni za nesmetano i sigurno odvijanje prometa i obavljanje granične kontrole te drugih graničnih formalnosti.

Raste broj ilegalnih migranata u BiH, vlasti u Bihaću uvode izvanredne mjere

Zadnjih deset dana raste broj dolazaka migranata u Bosnu i Hercegovinu i od početka ove godine zabilježeno je više od 9000 ilegalnih ulaska u zemlju, izvijestilo je u ponedjeljak Vijeće ministara BiH, dok su vlasti Unsko-sanske županije najavile izvanredne mjere ograničavanja kretanja migranata.

Kako je priopćeno iz Vijeća ministara BiH, u usvojenom izvješću o stanju migracija u BiH utvrđeno je da je povećan priljev migranata te da je Službi za poslove sa strancima prijavljen 9081 nezakoniti migrant.

Najviše migranata dolazi iz Pakistana (36,3%), zatim Bangladeša (9,2%), Iraka (8,8%), Sirije (8,7%) i Afganistana (7,5%). Taj se trend povećao u zadnjih desetak dana kada su Službi prijavljena 743 nezakonita migranta.

U ponedjeljak je i vlada Unsko-sanske županije (USŽ) odlučila da u privremenim migracijskim centrima zbog narušenog sigurnosnog stanja uvede stroži kućni red. To podrazumijeva ograničeno kretanje migranata, te izmještanje jednoga broja osoba koji nemaju smješta, na novu lokaciju na Vučjaku, a čemu su se u nekoliko navrata usprotivili Hrvati koji žive u nekoliko bihaćkih sela.

Premijer USŽ-a Mustafa Ružnić rekao je kako će se ograničiti kretanje migrantima izvan privremenih prihvatnih centara. Tijekom prošlog tjedna u više navrata je došlo do obračuna migranata na području Unsko-sanske županije koji se na svaki mogući način pokušavaju dokopati teritorija Republike Hrvatske te nastaviti dalje prema Europskoj uniji.

Ranije su stanovnici većinski hrvatskih bosanskohercegovačkih sela Zavalja, Žegara i Vedrog Polja, koja se nalaze uz granicu s Hrvatskom u bihaćkoj općini, prosvjedovali protiv smještanja migranata nedaleko od njihovih sela u mjestu Vučjaku strahujući za vlastitu sigurnost. Oni su zatražili da se taj migrantski centar ne gradi na lokaciji Vučjaka. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 21:40