OBEZGLAVLJENI SIMBOL ZAGREBA

FOTO: POGLEDAJTE PRVE FOTOGRAFIJE UNUTRAŠNJOSTI KATEDRALE NAKON POTRESA Puno teže je stradao Nadbiskupski dvor: 'Ovdje više nije moguće živjeti...'

 
 Zagrebačka nadbiskupija

Jedna od prvih fotografija koja je obišla Hrvatsku nakon nedjeljnog potresa u Zagrebu je bila 'obezglavljena' Zagrebačka katedrala.

Srušio se dio južnog tornja, a poslije je utvrđeno da je i sjeverni toranj pretrpio znatna oštećenja. Zbog svega toga stručnjaci upozoravaju da treba izbjegavati mjesta oko katedrale, a tek sada predstoji kompliciran posao da se krene u obnovu. Za sad još nitko ne može sa sigurnošću utvrditi zašto se srušio baš južni toranj no, kako je poznato, obnova je na katedrali još uvijek u tijeku.

Začudo, sama unutrašnjoj katedrale i nije previše stradala. Iz Zagrebačke nadbiskupije su objavili da preliminarni zaključci obilaska katedrale ne pokazuju teška oštećenja, te da je veći problem kod Nadbiskupskog dvora.

- Kod Nadbiskupskog dvora riječ je o znatnim oštećenjima konstrukcijske naravi zbog kojih će biti potrebna opsežna prostorna obnova i zbog čega u njemu nije moguće živjeti niti obavljati nikakve djelatnosti...

Iz Zagrebačke nadbiskupije također su objavili prve fotografije unutrašnjosti katedrale i dvora...

FOTO: Zagrebačka nadbiskupija

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
15. travanj 2024 20:45