VISOK VODOSTAJ RIJEKA

FOTO: Poplave u Istri, Lici, Imotskom, dolini Neretve...

 Denis Jerković/CROPIX

GOSPIĆ - Zbog velikih poplava na području Kosinjske doline u općini Perušić danas kasno poslijepodne, nakon što je poplavljeno područje obišao generalni direktor Hrvatskih voda Jadranko Husarić, ličko-senjski župan Milan Jurković proglasio je stanje elementarne nepogode.

Zbog obilnih kiša i topljenja snijega stanje na tom području iz sata u sat postaje sve kritičnije. Kasno poslijepodne, nakon što je voda prošlih dana prometno odsjekla više od tisuću stanovnika, poplavljene su prve kuće i sve je spremno za početak evakuacije stanovnika. Na tom području poplave takvih razmjera ne pamte se u zadnjih 50 godina kada je kao i danas popodne u potpunosti poplavljen glavni most u Kosinju koji spaja dolinu.

Općina Perušić u suradnji s Centrom 112 osigurala je zasad desetak čamaca za prijevoz ljudi.

Vodostaj rijeke Neretve u Metkoviću je kao u jučerašnjim poslijepodnevnim satima oko 340 cm, ali se razina poplavljenih površina na nekim dijelovima podigla zbog dizanja rječice Norin.

Tako je od jutarnjih sati po nalogu Prometne policije Metković zatvorena za promet osobnim vozilima županijska cesta broj 6218 na relaciji Vid-Metković na kojoj je ogromna količina vode prekrila kolnik.

Sva područja grada Metkovića obilaze zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Metković Jure Pilj i načelnik Stožera za obranu i spašavanje, zamjenik gradonačelnika Mato Mustapić.

Zabrinjava situacija na desnoj strani grada gdje se i nalazi navedena prometnica pored koje su djelatnici Županijske uprave za ceste DNŽ postavili prometni znak zabrane osobnim autima.

Žitelji Vida koji su poslom i ostalim obavezama okrenuti Metkoviću u njega idu kamionima, autobusima i većim autima.

Voda je još uvijek ispravna za piće - vijest je iz Komunalnog poduzeća Metković, a svi u ovom kraju znaju da je situacija gotovo kritična, odnosno izgledno je formiranje Kriznog stožera koji se sastaje kod visine vodostaja 360 cm, a to je tako blizu.

Obilne količine kiše koje su tijekom petka ujutro pale u Istri zadale su poprilično nevolja građanima Medulina. Ondje se naime izlila jedna lokva, pa je i promet preusmjeren, a medulinski su komunalci branili prilaz kućama sa gotovo stotinu vreća pijeska.

Više od 60 kuća popljavljeno je u naseljima Nova Lokva, Kapovica i Fucane, a razlog tome je osim izlijevanja lokve i nepostojanje kvalitetne odvodnje oborinskih voda. Neke su podrumske prostroje poplavile i do visine od dva i pol metra. Inače osim oborinskih voda problem tog dijela Medulina je i taj što su ljudi zatrpali stare austrougarske kanale za odvodnju tijekom gradnje kuća i ostalih objekata. U Medulinu kažu da ovakve kiše inače ne pamte od 1973. godine.

Osim u Medulinu vatrogasci su u petak zbog kiša i poplava intervenirali i u Puli. Imali su šest dojava zbog izbijanja vode u podrumske prostorije. Zbog obilnih količina kiše pripremno stanje obrane od poplava proglašeno je za cijelo područje Vodogospodarske ispostave Raša – Bojunčica. Voditelj ispostave Vitomir Skandul rekao je da su za sada vodostaji dosta stabilni, a u prilog im ide i slaba jačina juga pa se razina vode jako ne podiže.

Poplave u Imotskom polju

Južni dio Imotskog polja u općini Runovići kompletno je pod vodom. Kako su sa bosanskohercegovačke strane zatvorene ustave koje propuštaju vodu rijeke Vrljike prema Tihaljini i tamošnjoj hidroelektrani, velike količine vode koje dotječu Vrljikom razlijevaju se po obradivim površinama.

Poplavljeni su vinogradi i površine zasađene ozimim usjevima žitarica, a voda je prekrila i dio obradivih površina i u općini Zmijavci. Također velike količine vode dotječu u Prološko Blato. Na izvorištu rijeke Vrljike voda se izlila na nekoliko mjesta,također plaveći obradive površine.

U Kninu uvedeno pripremno stanje obrane od poplave

KNIN – Zbog obilnih kiša na kninskom području posljednjih su dana porasli vodostaji rijeke Krke, Butižnice i Orašnice, zbog čega su Hrvatske vode proglasile pripremno stanje obrane od poplave. Situacija ipak još nije alarmantna, objašnjava Ante Mikulandra, voditelj Vodno gospodarske ispostave Hrvatskih voda u Šibeniku.

- Vodostaj Krke trenutno iznosi 367 centimetara, a redovne mjere obrane od poplave proglašavaju se kod visine vodostaja od 405 centimetara. U ovom valu najveći vodostaj Krke u Kninu iznosio je 369 centimetara – kaže Mikulandra.

Slično je stanje i na rijeci Butižnici čiji je vodostaj zadnjih dana porastao na 120 centimetara, no u petak se razina vode smanjila za dvadesetak centimetara. Vodostaj Orašnice u Kninu također je porastao, no ne prijeti opasnost od izlijevanja rijeke iz korita.

Iako su kninske rijeke zasad sigurne u svojim koritima, neki građani Knina imali su velikih problema sa poplavljivanjem podruma svojih kuća. Vatrogasci Javne vatrogasne postrojbe imali su nekoliko intervencija u kućama u nižim dijelovima grada. U Trpimirovoj ulici, prema kninskoj bolnici, vatrogasci su morali pumpama izlijevati višak vode iz podruma, garaža i konoba.

Ovaj problem stanovnicima Trpimirove poznat je kod svake obilnije kiše u Kninu, ali nema nikakve veze sa vodostajem rijeka, nego sa konfiguracijom terena i sustavom odvodnje koji ne uspijeva primiti svu količinu oborina. Zbog velike kiše začepljeni su i šahtovi u starom dijelu Knina, pa su ulice bile poplavljene.

Makar situacija još nije alarmantna, u Hrvatskim vodama pozorno prate vodostaj i organiziraju dežurstva tijekom predstojećeg vikenda, pogotovo zbog najave nastavka kišnog razdoblja. Kninjani ipak vjeruju da se neće ponoviti situacija od prije pet godina kada je vodostaj Krke u gradu narastao na kritičnu granicu od 480 centimetara. Grad je siguran, jer se uz obalu Krke u starom dijelu Knina nalazi nasip, koji je Zvonimirov grad već više puta spasio od poplave. Živana JURAS/EPEHA





Cetina se izlila iz korita, problemi u prometu

SINJ - Od 1. siječnja ove godina u sinjskom kraju je palo 125 litara kiše po metru četvornom, što je prema podacima iz meteorološke postaje Sinj iznadprosječno za ovo doba u usporedbi sa više godišnjim prosjecima.

Metereolozi upozoravaju da je od 15. prosinca prošle godine do danas palo ukupno 240 litara kiše po metru četvornom što bi moglo dovesti do naglog podizanja razine podzemnih voda, a time doći i do plavljenja podrumskih prostorija i sličnih problema.

U Hrvatskim vodama, ispostavi Sinj također kažu kako je stanje unatoč velikim oborinama redovito. Djelatnici Hrvatskih voda redovito obilaze terene i u Sinjskom polju za sada nema većih plavljenja.

Lateralni kanali su protočni, osim što se Cetina na nekoliko mjesta izlila iz korita i poplavila rubne obalne dijelove, najviše kod mosta na Kerepu prema Otoku. Velike oborine stvaraju probleme u prometu jer je došlo do odronjavanja zemlje i kamenja na županijskim i državnim cestama, na pravcima prema Vrlici i Muću te Trilju.

Ponornica Ponikva na Biteliću usljed velikog priliva vode je ponovo proradila tako da je dio tog naselja u općini Hrvace odsječen od svijeta. Naime, velike količine vode poplave županijsku cestu pa praktično dođe do blokade prometa i mještani se moraju služiti dužim zaobilazim putevima.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 23:47