BROJNI UZVANICI

FOTO: PORFIRIJE U ZAGREBU Na svečanosti Dačić, Bandić, Bozanić...

Zagreb,130714.U pravoslavnoj Crkvi preobrazenja Gospodnjeg, odrzano je svecano ustolicenje novog mitropolita ljubljanskog i zagrebackog, Porfirije Perica. Svecanosti su nazocili visoki vjerski i politicki duznosnici, Ivica Dacic, Milan Bandic, Josip Bozanic i drugi.Na fotografiji: Ivica Dacic i Josip Bozanic.Foto: Darko Tomas / CROPIX
 Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX

ZAGREB - Novi mitropolit Porfirije preuzeo je danas Zagrebačko-ljubljansku mitropoliju Srpske pravoslavne crkve (SPC) tijekom svečanosti koja je u Sabornom hramu u Zagrebu okupila brojne prijatelje i vjernike, predstavnike vlasti, kao i vodstva niza vjerskih zajednica.

Na kraju trosatne svečanosti u Hramu Preobraženja Gospodnjeg koja je započela bogoslužjem, a nastavila se obredom uvođenja u službu, mitropolit Porfirije primio je žezlo eprarhije od poglavara SPC-a Irineja, zahvalio se svim nazočnima i naglasio je da će slijediti evađeoski put, njegovati jedinstvno u Kristu, te zagovarati ljubav među vjernicima i narodima.

Srpski patrijarh Irinej zaželio je mitropolitu Porfiriju uspjeh prije svega u apostolskom i misionarskom radu, da kroz Kristovu ljubav vodi svetu mučeničku eprahiju, te da sačuva idetitet svega naroda, njegov govor i pismo.

Patrijarh Irinej je izrazio nadu da zemlji u koju dolazi Porfirije biti dovoljno mjesta za sve koji žive i koji su u njoj živjeli.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb,130714.U pravoslavnoj Crkvi preobrazenja Gospodnjeg, odrzano je svecano ustolicenje novog mitropolita ljubljanskog i zagrebackog, Porfirije Perica. Svecanosti su nazocili visoki vjerski i politicki duznosnici, Ivica Dacic, Milan Bandic, Josip Bozanic i drugi.Na fotografiji: srpski patrijarh Irinej.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Mitropolit Porfirije je naglasio da će nastojati jačati samosvjest vjernika i ljudi, jer je, kako je kazao, očuvanje duhovnog idetiteta preduvjet života u svakom smislu, te da je samosvjest uvjet prepoznavanje svakog drugog kao sebe.

U svoje mitropolitske obaveza ubrojio je političko djelovanje u smislu njegovanja zajedničkog dobra, a ne svekodonevne politike. Crkva nije odvojena od društva, a ugrožene obitelji, razne vrste ekstremizama, pad nataliteta, zagađenje čovjekove sredine, poljuljane i ugrožene mnoge tradicijske vrijednosti traže zajedničko djelovanje svih, kazao je mitropolit Porfirije.

Pozvao je vjernike u Hrvatskoj i Sloveniji da ostvaruju prava koje im jamče te članice Europske unije, i koje im jamči kršćanstvo.

Istaknuvši svoju posvećenost dijalogu, kazao je da je prije svega Srbin koji voli svoj narod, ali i svakog drugog čovjeka kao „ikonu Božju“, te dodao kako je svjestan da će s obje strane biti onih koji će bacati kamenje na mostograditelje.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb,130714.U pravoslavnoj Crkvi preobrazenja Gospodnjeg, odrzano je svecano ustolicenje novog mitropolita ljubljanskog i zagrebackog, Porfirije Perica. Svecanosti su nazocili visoki vjerski i politicki duznosnici, Ivica Dacic, Milan Bandic, Josip Bozanic i drugi.Na fotografiji: Ivica Dacic, Josip Bozanic i Milan Bandic.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Na takvo ga djelovanje, kaže, upućuje i Petar Preradović, na čijem trgu se nalazi Saborni hram, koji je svojim životom spajao narode.

Neće mi biti teško voljeti bijeli i opjevani Zagreb i to javno, a ne tajno kao što pjeva Arsen Dedić, osoba koja također spaja narode, kazao je mitropolit Porfirije i zahvalio hrvatskoj javnosti što mu je medijski prepremila divnu dobrodšlicu.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb,130714.U pravoslavnoj Crkvi preobrazenja Gospodnjeg, odrzano je svecano ustolicenje novog mitropolita ljubljanskog i zagrebackog, Porfirije Perica. Svecanosti su nazocili visoki vjerski i politicki duznosnici, Ivica Dacic, Milan Bandic, Josip Bozanic i drugi.Na fotografiji: posvecivanje svih okupljenih.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Svečanosti su, među inim, nazočila 22 visokodostojnika pravoslavnih crkava među kojima i poglavar Ciparske pravoslavne crkve i Atniohijske pravoslavne crkve iz Sirije.

Katoličku crkvu predstavljali su, među ostalima, zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić, apostolski nuncij Alessandro D'Errico, nabiskup ljubljanski Marijan Lipovšek, beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar i drugi biskupi i redovnici.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb,130714.U pravoslavnoj Crkvi preobrazenja Gospodnjeg, odrzano je svecano ustolicenje novog mitropolita ljubljanskog i zagrebackog, Porfirije Perica. Svecanosti su nazocili visoki vjerski i politicki duznosnici, Ivica Dacic, Milan Bandic, Josip Bozanic i drugi.Na fotografiji: Josip Bozanic. Foto: Darko Tomas / CROPIX

Iz Republike Srbije na svečanosti su bili izaslanica predsjednika Republike Jasmina Mitrović Marić, potpredsjednik Vlade i ministar vanjskih poslava Ivica Dačić, ministar pravde i državne uprave Nikola Selaković, te ministar omladine i sporta Vanja Udovičić.

Svečanosti je nazočio i zagrebački gradonačenik Milan Bandić, predsjednik SNVH Milorad Pupovac te drugi.

Darko Tomas / CROPIX / Darko Tomas / CROPIX
Zagreb,130714.U pravoslavnoj Crkvi preobrazenja Gospodnjeg, odrzano je svecano ustolicenje novog mitropolita ljubljanskog i zagrebackog, Porfirije Perica. Svecanosti su nazocili visoki vjerski i politicki duznosnici, Ivica Dacic, Milan Bandic, Josip Bozanic i drugi.Na fotografiji: Milorad Pupovac i Ivica Dacic.Foto: Darko Tomas / CROPIX

Novoizabrani mitropolit zagrebačko-ljubljanski dr. Porfirije (Perić) rođen je 22. srpnja 1961. u Bečeju. Gimnaziju je završio u Novom Sadu, zamonašen u manastiru Visoki Dečani, a diplomirao na Pravoslavnom bogoslovskom fakultetu u Beogradu 1986. godine. Nakon postdiplomskih studija u Ateni 1990. dolazi za igumana manastira u Kovilju, gdje razvija terapijsku zajednicu „Zemlja živih“, koja danas ima više od stotinu štićenika u kampovima širom Srbije. Godine 1999. godine izabran je za Episkopa jegarskog, vikara Eparhije bačke. Dao je ključni doprinos pokretanju niza radijskih i televizijskih emisija koje se bave religijskim temama, stoji na službenoj mrežnoj stranici SPC-a.

Godine 2010. utemeljuje svećeničku službu u Vojsci Srbije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:19