TUŽAN ISPRAĆAJ

FOTO: POSLJEDNJE ZBOGOM VELIKOM KNJIŽEVNIKU I ČOVJEKU Pola Šibenika došlo na sprovod Ivi Brešanu, mnoge je posebno ganula izvedba pjesama Vice Vukova

 Nikša Stipaničev / CROPIX

Danas su se na šibenskom Gradskom groblju Kvanj od velikana hrvatske književnosti Ive Brešana oprostili njegov sin Vinko s obitelji, rodbina i prijatelji, te stotine Šibenčana, sugrađana i štovatelja njegove riječi i djela, piše Šibenski.hr.

Na posljednjem ispraćaju bio je i redatelj Veljko Bulajić koji se prisjetio suradnje i rada s Brešanom, s kojim je među ostalim radio scenarij za filmove "Obećana zemlja" i "Donator".

- Bio je velikan hrvatske književnosti i kulture i jako je zadužio hrvatsku kinematografiju, naglasio je Bulajić. U ime šibenskih gimnazijalaca kojima je Brešan bio omiljeni profesor, posljednje zbogom izgovorio je Vojmir Roša kazavši kako se njihov profesor rado družio sa svojim učenicima i uvijek bio spreman pomoći.

Njegov prijatelj i kolega iz šibenskog kazališta Pero Mioč još je jednom ponovio koliko je Brešan bio velik književnik i čovjek. Ganuta je bila i izaslanica Predsjednice RH-a Mirjam Katulić koja došla na posljednji ispraćaj. Brojni nisu mogli sakriti suze i posebno su ih dirnule skladbe Vice Vukova, Brešanovog velikog prijatelja koje je izveo šibenski pjevač Marko Škugor, piše Šibenski.hr.

- Imao sam stjecajem okolnosti sreću da radim s najvećim scenaristima filmske umjetnosti, ali upornijeg, talentiranijeg, vještijeg od Brešana nisam upoznao. Dugujem mu jako puno, kao i hrvatska kinematografija, jer joj je dao jako. Iznenađen sam, jer sam bio s njim prije nekoliko dana, ali znate Ivo Brešan je ponos Šibenika i hrvatske kulture, on nije otišao, ostati će vječno tu, neka mu je slava, rekao je redatelj Veeljko Bulajić.

Od hrvatskog pisca oprostila i Anamarija Kirinić, predstojnica Ureda Predsjednice RH Kolinde Grabar Kitarović.

- Svojim primjerima pokazao je kako se vrhunska djela mogu raditi i izvan metropole i velikih centara kulture. Mi, njegovi učenici, dobro pamtimo onu njegovu: ‘Provincija nije teritorijalno omeđena, ona je u našim glavama’. Nas koji smo imali tu sreću da nam predaje u našim afirmativnim godinama, naučio je voljeti sve književnosti i vezati nas uz ljepotu riječi. Zbogom, profesore, rekla je Kirinić.

Brojni kolege i sugrađani, kao i štovatelji Brešanovog djela, nazočili su ranije na komemoraciji u šibenskom HNK-u.

U nazočnosti sina Vinka s obitelji, od velikana hrvatske dramske scene oprostili su se gradonačelnik Šibenika Željko Burić, šibensko-kninski župan Goran Pauk, književnik Dubravko Jelčić Bužimski, državni tajnik Ministarstva kulture Ivica Poljičak te njegov veliki prijatelj – kazališni redatelj i književni prevoditelj Pero Mioč.

- Na žalost, Ivo Brešan nije doživio da mu se objave sabrana djela, nije doživio ni da mu se tiskaju izabrana djela. Za života nije primljen u HAZU, premda su ga kandidirali akademici Ivan Aralica i Nedjeljko Fabrio dobro znajući što čine, ali to nisu prihvatile njihove kolege koje su isto dobro znale što čine jer bi uz zvijezdu Brešana potamnili njihovi efemerni feralići. Naš Ivo otišao je bez dugova, ali opteretivši sve nas dugovima. Svi smo mu dužnici. Mi u Šibeniku dugujemo mu zahvalnost i ljubav. Strukture vlasti, Društvo pisaca, Društvo književnika i HAZU neka peru savjest. Ne može se nitko od njih posthumno odužiti Brešanu jer od Sabora do HAZU-a vrvi od Bukara, Punja, Pulja i Mačaka, uz ispriku onima koji u ovu nomenklaturu ne spadaju – kazao je na komemoraciji Pero Mioč te na taj način još jednom ukazao na brojne nepravde koje je Brešan za života istrpio.

U ime Ministarstva kulture okupljenima se obratio i obitelji izrazio sučut državni tajnik za kulturu Ivica Poljičak.

- Njegove drame su svojevrsne studije mentaliteta ljudske primitivnosti i prijetvornosti, a neki likovi ogledni su primjer lukavog primitivca koji se lako uklapa u ideološki sustav. Sigurno je da je Ivo Brešan unatoč priznanjima koje je primio, kao autor zaslužio i više. Brešan je jedan od istinskih velikana hrvatske književnosti, među posljednjima kojima se može dati epitet nacionalnog klasika, zaključio je Poljičak.

Na komemoraciji za Ivu Brešana u šibenskom HNK-u, uz obitelj i prijatelje umrloga velikana hrvatske književnosti, okupili su se brojni političari i djelatnici u kulturi, glumci, među kojima Goran Navojec, Ecija Ojdanić, Ana Maras, Jakov Bilić, a obitelji su, među ostalima izrazili sućut šibenski gradonačelnik Željko Burić i župan šibensko kninski Goran Pauk.

Veliki hrvatski književnik, dramatičar i scenarist Ivo Brešan rođen je 1936. u Vodicama, kod Šibenika, a umro je 3. siječnja u Zagrebu. Iza Brešana ostaje opus od 20-ak izvedenih drama, dvanaest romana, dvije zbirke priča i osam filmskih scenarija, najprije s filmskim redateljima Krstom Papićem i Veljkom Bulajićem, a potom sa svojim sinom Vinkom Brešanom, s kojim je surađivao na filmovima "Kako je počeo rat na mome otoku" i "Maršal".

Za "Predstavu Hamleta u selu Mrduša Donja" nagrađen je 1972. godine Gavellinom nagradom, a za "Svečanu večeru u pogrebnom poduzeću" dobio je Gavellinu nagradu 1979. godine. Za roman "Katedrala" godine 2008. dobio je nagradu Ksaver Šandor Gjalski. Godine 2001. Ivo Brešan dobio je Nagradu ‘Vladimir Nazor’ za životno djelo.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
08. travanj 2024 01:28