PREMINUO U DOBI OD 68 GODINA

FOTO: POSLJEDNJI ISPRAĆAJ DENISA KULJIŠA NA ZAGREBAČKOM KREMATORIJU Od novinara i publicista oprostili se obitelj, brojni kolege i javne osobe

 
 Damir Krajač / CROPIX

U velikoj dvorani zagrebačkog Krematorija u četvrtak je održan posljednji ispraćaj Denisa Kuljiša, jednog od najutjecajnijih, najsvestranijih i najdugovječnijih hrvatskih novinara, urednika i publicista, koji je 18. kolovoza u Zagrebu u dobi od 68 godina preminuo nakon kratke i teške bolesti.

Od preminulog su se oprostili ožalošćeni članovi obitelji i rodbine te prijatelji i kolege iz medija, ali i druge osobe iz javnog života.

FOTOGALERIJA: Posljednji ispraćaj Denisa Kuljiša

Kuljiš je svojim djelovanjem obilježio hrvatsku medijsku scenu 80-ih i posebice 90-ih godina 20. stoljeća.

Zajedno s partnerima 1989. osnovao je medijsko poduzeće Media Press koje je sudjelovalo u pokretanju prvog privatnog nezavisnog političkog tjednika u Hrvatskoj, Globusa. Bio je prvi glavni urednik Globusa, ostavši na toj funkciji punih pet godina, a tvrtka koju je pokrenuo u međuvremenu je narasla u Europapress Holding (EPH), najveću novinsko izdavačku tvrtku u Hrvatskoj, koja se danas zove Hanza media. U EPH Kuljiš je pokrenuo još i magazin Gloria kao i tjednik OK!.

Napustio je EPH i s ostalim dioničarima tvrtke Media Press pokrenuo tjednik Nacional koji je vodio dvije godine. Njegov prvi samostalni projekt, dvotjednik Ultra, nije zaživio, nakon čega je Kuljiš počeo surađivati sa Slobodnom Dalmacijom pokrenuvši magazin Penthouse, a nedugo nakon toga vratio se u EPH na mjesto savjetnika Uprave. Unatoč visokoj funkciji, obavljao je i uredničke poslove, pa je svojevremeno bio zamjenik glavnog urednika Globusa, glavni urednik Playboya, supervizor izdanja Playboya za Srbiju i Crnu Goru, a imao je ulogu i u pokretanju Jutarnjeg lista.

Osim novinarskim i kolumnističkim radom, Denis se, kao neumorni skriboman, intenzivno bavio i publicistikom. Njegova zbirka novinskih tekstova i feljtona Majmuni, gangsteri i heroji objavljena je u Zagrebu 2001., a godinu dana kasnije i u Beogradu. Knjigu Dva pamfleta protiv Tuđmana objavio je 2005., a iste godine iz tiska je izišao i nastavak "Majmuna, gangstera, i heroja", ovog puta s dodatnim opisima "geniji, lupeži i papci". Bile su to satirične, britke, nerijetko i vrlo brutalne biografije poznatijih Hrvata. Godinu kasnije objavio je djelo "Ad hominem".

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 23:41