ZNATNA MATERIJALNA ŠTETA

FOTO: POTRESI U ZAGREBU OŠTETILI SVE ZGRADE PRAVOSUDNIH TIJELA U CENTRU GRADA Najveća oštećenja zabilježena na zgradama Vrhovnog i Županijskog suda

 
Županijski sud u Zagrebu
 Županijski sud u Zagrebu

Svi pravosudni objekti u središtu Zagreba pretrpjeli su znatnu materijalnu štetu, potvrđeno nam je u Ministarstvu pravosuđa.

Najveća su oštećenja zabilježena na zgradama Vrhovnog suda Republike Hrvatske i zagrebačkog Županijskog suda koje se nalaze na Zrinjevcu, zgradi Državnog odvjetništva RH u Gajevoj ulici, zgradi Badela u Vlaškoj ulici u kojoj je odnedavno smješten USKOK te objektu na Strossmayerovom trgu u kojemu se nalazi jedan od dva zagrebačka Probacijska ureda.

Uglavnom se radi o urušavanjima dijelova krovišta, otpadanju žbuke, napuknućima zidova i stropova u unutrašnjosti te oštećenjima namještaja i informatičke opreme.

Iako su u objektima u vrijeme potresa bili pravosudni policajci koji rade na osiguranju, nitko od njih, rekli su nam u Ministarstvu pravosuđa, nije ozlijeđen.

FOTOGALERIJA

Ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković oštećene je objekte obišao i u nedjelju i u ponedjeljak, a statičari ih tek trebaju pregledati.

Tako je obišao i zgradu Vrhovnog suda zajedno s predsjednikom tog suda Đurom Sessom. Zgrada je privremeno zatvorena. No, kako nam je rekao glasnogovornik Vrhovnog suda Željko Pajalić, zgrada je u međuvremenu pregledana te je ustanovljeno da je njezino stanje, statički gledano, dobro.

- Zgradu Vrhovnog suda pregledao je statičar i ona je statički u redu, ali ima nekih oštećenja na stropovima i zidovima zbog kojih prijeti opasnost od otpadanja žbuke i stropova. Neki dijelovi zgrade moraju se učvrstiti i dozidati da netko ne bi stradao - rekao je Pajalić.

Iz Ministarstva pravosuđa navode kako su statičari za sada pregledali objekte na Trgu pravde, na križanju Ilice i Selske ulice, gdje je smješten Općinski kazneni sud u Zagrebu, te da je utvrđeno da se ti objekti mogu koristiti.

Na tu je lokaciju, potvrđeno nam je sa Županijskog suda, privremeno prebačeno kompletno dežurstvo tog suda.

Županijski sud u Zagrebu objavio je na svojim internetskim stranicama obavijest za građane i zaposlenike: "Obzirom na velika oštećenja suda nastala u potresu, Županijski sud u Zagrebu neće raditi do daljnjeg tako da se stranke neće primati, a zaposlenici se pozivaju da ne dolaze na posao dok se ne osiguraju uvjeti za siguran rad."

Privremeno je stopiran i rad USKOK-a u zgradi kod Kvaternikovog trga. I oni očekuju da nadležni stručnjaci uskoro pregledaju objekt i naprave procjenu sigurnosti kako bi znali kako i kada mogu nastaviti s radom, odnosno može li se pristupiti raščišćavanju i sanaciji.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
21. travanj 2024 22:21