MUNJA UDARILA U STABLO

FOTO: POŽAR NA PALMIŽANI DOŠAO BLIZU KUĆA, VATROGASCI SU IMALI PROBLEM... Konobar iz obližnjeg restorana: Kanaderi su stigli kada je sve bilo gotovo!

 

Požar je lokaliziran nešto iza 15 sati, a izgorjela su dva hektara makije i borove šume na predjelu Perna na Palmižani. U gašenju je sudjelovalo 40 vatrogasaca i dva kanadera, a vatra je došla na 100 metara od kuća – saznaje Slobodna Dalmacija od Nikole Škare, zapovjednika DVD Hvar i prvog čovjeka protupožarne zaštite otoka.

Vatra na Palmižani je buknula nakon što je oko 14 sati munja udarila u stablo u borovoj šumi te se plamen proširio. Na palmižanu je odmah otišlo 17 vatrogasaca iz Hvara i tri broda nautičkog centra. Ubrzo je dan zahtjev za pomoć zračnih snaga te je na teren došlo još vatrogasaca.

- To se jako brzo rasplamsalo, ali se kanader nije mogao dignuti zbog vjetra. Strašno brzo se plamen širio od Marine prema restoranu Baccus. Mještani su također sudjelovali u gašenju, a požar se približavao kućama. Palo je nešto malo kiše, ali je brzo prestala tako da nije ugasila plamen. Mislim da je vatrogascima bio problem jer im crijeva za vodu nisu mogla doći do mora – ispričala je uzbuđena mještanka.

Jako nezadovoljan akcijom gašenja Marko Petričević, konobar iz restorana u uvali ispod predjela Perna ispričao je novinarima:

- Gasilo je vatru 150 do 200 zaposlenika restorana iz uvale te stanovnici privatnih kuća. Koristili smo maslinove grane. Ja sam vidio samo desetak vatrogasaca. Kanaderi su došli točno u 15,40 sati kada je sve bilo gotovo! - ogorčen je mladi konobar.

Oko 15,30 sati se radilo na gašenju i dodatnoj sanaciji požara. I nakon potpunog gašenja plamena za vatrogasne snage posao neće biti gotov jer će ostati dežurati na požarištu cijelu noć, kazao je zapovjednik Škare za Slobodnu Dalmaciju

MORH: Dva Canadaira gase požar na Paklinskim otocima

Dva Canadaira CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH (PP NOS OS RH) upućena su u nedjelju, 26. kolovoza 2018., u gašenje požara na području Palmižana-Paklinski otoci u hvarskom arhipelagu u Splitsko-dalmatinskoj županiji, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva obrane (MORH).

Na jučerašnjem požarištu Dicmo gdje su djelovala dva Canadaira i dva Airtractora ostvareno je oko 11 sati naleta te izbačeno oko 190 tona vode.

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, zračne snage su, zaključno s jučerašnjim danom, sudjelovale u gašenju 53 požara (po 17 u Zadarskoj i Splitsko-dalmatinskoj, 16 u Šibensko-kninskoj te po 1 u Dubrovačko-neretvanskoj, Istarskoj i Primorsko-goranskoj županiji).

Uz gašenje požara, provedeno je i 50 protupožarnih izviđanja sa protupožarnim avionima u županijama priobalja, dok je tim besposadnih zrakoplovnih sustava (BZS "Skylark I") za rano otkrivanje požara bio angažiran 11 puta.

Zračne snage PP NOS OS RH su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 300 sati naleta, pri čemu je izbačeno oko 6.500 tona vode te je helikopterima Mi-8 MTV prevezeno 19 vatrogasca do požarišta.

Kopnene snage bile su angažirane na požarištu Lokva Rogoznica kod Omiša od 11. do 12. kolovoza sa ukupno 103 pripadnika PP NOS OS RH. (Hina)

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 13:40