BUKTINJA

FOTO: POŽARI HARAJU DALMACIJOM Kod Kistanja u akciji i 50 vojnika, teren obilazi ministar Krstičević, dobar dio Knina u oblaku dima

 
 Niksa Stipaničev / HANZA MEDIA

ZAGREB - Požar kod Kistanja gase dva kanadera CL-415, tri airtractora AT-802 i 50 pripadnika Hrvatske kopnene vojske (HKoV) koji su na požarište upućeni na zahtjev Državne uprave za zaštitu i spašavanje (DUZS) i na temelju odluke ministra obrane Damira Krstičevića koji, sa svojim posebnim izaslanikom Božom Kožulom, obilazi to požarište.

Na zahtjev DUZS-a, a na temelju odluke potpredsjednika Vlade i ministra obrane Damira Krstičevića, kao pomoć u gašenju požara na području Šibensko-kninske županije upućeno je ukupno stotinu pripadnika Oružanih snaga Republike Hrvatske iz sastava HKoV-a, priopćila je u srijedu Samostalna služba za odnose s javnošću Ministarstava obrane (MORH).

Kako je priopćeno, na gašenje požara kod Crvenoga jezera u blizini Imotskog dodatno su upućena dva helikoptera Mi-8 MTV, a na ovome požarištu od popodnevnih sati angažirana su i dva kanadera.

Na gašenje požara u mjestu Ugljan na otoku Ugljan u Zadarskoj županiji upućen je jedan airtractor, dok su kod Knina na području Zelići-Ljubač angažirani jedan kanader i tri airtractora .

Od početka ovogodišnje protupožarne sezone, odnosno od 1. lipnja, Zračne snage 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO-a sudjelovale su u gašenju 147 požara (54 u Šibensko-kninskoj, 48 u Splitsko-dalmatinskoj, 34 u Zadarskoj, devet u Dubrovačko-neretvanskoj te po jedan u Ličko-senjskoj i Istarskoj županiji).

Zračne snage su u dosadašnjem dijelu protupožarne sezone ostvarile oko 1170 sati naleta, u kojima su izbacili više od 37.000 tona vode, te prevezli 211 vatrogasaca i vojnika i 25 tona vatrogasne opreme i vode do požarišta.

Požar i kod Primoštena

Na području Drage u Primoštenu nešto nakon 17 sati u srijedu planuo je požar koji je zahvatio nisko raslinje i makiju, doznaje se u Županijskome centru 112.

U Županijskome centru 112 izvijestili su kao u ovom trenutku ne znaju kolika je površina požara niti koliko je vatrogasaca na terenu, te istaknuli kako su cijeli dan pretrpani pozivima građana te ne mogu doći do svih informacija.

Na požaru koji je buknuo u popodnevnim satima u blizini Knina na području Zelići-Ljubač vatrogascima na terenu pomaže jedan kanader i tri airtractora, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Veliki dim s toga požara nadvio se nad Kninom.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 16:51