PRIZNANJA

FOTO: Predsjednica Grabar-Kitarović uručila odlikovanja za promicanje humanosti i društvenih vrijednosti, među odlikovanima je i Dragan Primorac

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 18.06.2018. u 17:54

 •  

  Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović uručila je u ponedjeljak, uoči Dana državnosti, brojna odlikovanja znanstvenicima, kulturnim i zdravstvenim djelatnicima, sportašima i gospodarstvenicima za njihov doprinos promicanju humanosti i društvenih vrijednosti.

  "Priznanja koja vam se danas dodjeljuju obuhvaćaju izniman doprinos koji ste svojim životom i radom, a posebno svojim osobnim angažmanom na promicanju humanosti i društvenih vrijednost, dali na više područja našeg javnog života: u gospodarstvu, znanosti, kulturi i umjetnostima, u promicanju prava hrvatskih branitelja i njihovih obitelji, u zdravstvu, sportu i turizmu, u očuvanju nacionalnog identiteta hrvatskoga iseljeništva, u vatrogastvu, zaštiti i spašavanju", rekla je predsjednica u prigodnom govoru.

  Ranko Suvar / CROPIX

  Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Ivan Vukman

   

  Spomenuvši umjetnike i djelatnike u kulturi kao nositelje ukupnih društvenih i duhovnih vrijednosti, gospodarstvenike i turističke djelatnike koji svojim radom šire poduzetničku klimu, požrtvovnost ljudi koji rade u službama spašavanja i zbrinjavanja, te odavši priznanje onima koji rade na razminiravanju Hrvatske, Grabar Kitarović  je istaknula da "naša domovina ima izvanredne ljude, čiji vrijedan rad često nije poznat u javnosti".

  Ranko Suvar / CROPIX

  Predsjednica RH Kolinda Grabar Kitarović i Tin Srbić

   

  Upravo zato ovim odlikovanjima ističemo kako su njihovi napori prepoznati kao snažne poluge uspjeha društvenoga razvoja i općega dobra, naglasila je.

  Osvrnula se i na pojedince i ustanove koji vode brigu o najranjivijim skupinama, djeci i bolesnicima, osobama s posebnim potrebama, kao i mladima bez odgovarajuće roditeljske skrbi.

  Ranko Suvar / CROPIX
   

  Nije zaboravila ni sportaše za koje je kazala da su veleposlanici koji nas predstavljaju kao zemlju sporta i kojima se jednako ponose Hrvati u domovini i izvan nje. Zahvalila je svima kojim rade na očuvanju identiteta hrvatskog naroda u različitim okolnostima i mogućnostima.

  "Potrebno nam je isticanje domoljublja, ne samo glasnim riječima već radom i zalaganjem. To je ono tiho domoljublje koje nije samo sebi svrha, već je u službi svih nas, našeg društva u cjelini. Svatko na svoj način i u svome djelokrugu treba pridonijeti razvoju svoje domovine, kao što ste to učinili svi vi", poručila je predsjednica odlikovanima.

  Ranko Suvar / CROPIX
   

  "Treba što više isticati uspješne i požrtvovne ljude jer upravo su oni poticaj širenju stvaralačkog ozračja, optimizma i samopouzdanja, što nam je posebno potrebno u našem suvremenom društvu", rekla je.

  U ime 44 odlikovanih zahvalio se akademik Luko Paljetak kazavši da su počašćeni te da će i dalje nastaviti raditi ono što najbolje znaju.

  Ranko Suvar / CROPIX
   

  Odlikovan i Dragan Primorac

  Predsjednica Republike je odlikovanje povodom Dana državnosti uručila i prof. dr. Draganu Primorcu. Primio je odlikovanje “Red Ante Starčevića” za sveukupni dosadašnji rad te iznimno uspješno promicanje međunarodnog položaja i ugleda Republike Hrvatske na području znanosti, obrazovanja i politike.

  Prof.dr. Dragan Primorac je liječnik, pedijatar, genetičar i forenzičar i ubraja se u vodeće svjetske forenzičare-genetičare. Odlukom Senata Sveučilišta Penn State postao je prvi nositelj titule “Global Penn State Ambassador” u povijesti tog Sveučilišta osnovanog 1855. godine. Među začetnicima je uvođenja koncepta personalizirane medicine, predsjednik je Odbora za međunarodne odnose Američke Akademije za forenzičke znanosti i predsjednik jednog od najuglednijih međunarodnog znanstvenih društava iz područja forenzičke i kliničke genetike “International Society of Applied Biological Science -ISABS” u čijem radu sudjeluje i četvoro dobitnika Nobelove nagrade. Trenutno obnaša dužnost predsjednika Hrvatskog klastera konkurentnosti personalizirane medicine i Hrvatskog društva za humanu genetiku. Profesor je na američkim sveučilištima Penn State University i University of New Haven te Medicinskim fakultetima Sveučilišta u Splitu, Osijeku i Rijeci. Suosnivač je Sveučilišnog odjela za forenzičke znanosti, Sveučilišta u Splitu. 


  Ukupno je objavio oko 200 znanstvenih radova, kongresnih priopćenja i poglavlja u knjigama. Njegovi radovi su do sada citirani više od 4000 puta (Google Scholar) te je trenutno najcitiraniji hrvatski kliničar u njegovoj dobi koji živi i radi u Hrvatskoj. Radove objavljuje u najznačajnijim svjetskim znanstvenim časopisima, uključujući Science i Nature.

  Do sada je primio 20-ak domaćih i međunarodnih priznanja, a trenutno obnaša dužnost predsjednika Upravnog vijeća Specijalne bolnice „Sv. Katarine“.

   

   

  Izdvajamo