BILA I U TEZNOM

FOTO: PREDSJEDNICA KOLINDA POTAJNO OBIŠLA BLEIBURG Položila vijence bez najave

'Pobjeda nad nacizmom označila je početak jednog od najtragičnijih poglavlja naše povijesti'
 Ured predsjednice

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović danas je obišla Bleiburg i položila vijence.

U Bleiburg je otišla bez najave, na isti način kao što je prethodno, mimo komemoracije, posjetila i Spomen-područje Jasenovac.

Jutarnji neslužbeno doznaje kako predsjednica neće u subotu biti na službenoj komemoraciji u Bleiburgu gdje se obilježavaju poslijeratni komunistički zločini nad poraženim pripadnicima NDH, ali i brojnim nedužnim civilima, već će tamo poslati izaslanstvo kao što je to učinila i u Jasenovcu.

Prethodno je, podsjetimo, predsjednica najavila kako će otići na obilježavanje žrtava Bleiburga i križnih putova sredinom svibnja, ali kako neće držati govor.

U međuvremenu je Ured predsjednice i službeno potvrdio pisanje Jutarnjeg te je u priopćenju naveo kako je predsjednica, osim u Bleiburgu, svijeće zapalila i cvijeće položila i u Macelju i Teznom.

'Završetak Drugoga svjetskog rata i pobjeda nad nacizmom, kojoj je velik obol dao i hrvatski narod, označili su početak jednog od najtragičnijih poglavlja hrvatske povijesti. U samo nekoliko poslijeratnih mjeseci ubijeno je ili od mučenja i iscrpljenosti stradalo mnoštvo zarobljenih vojnika i civila. Njihov točan broj ni do danas nije utvrđen, jer su žrtve skončale na više stotina mjesta, na područjima nekoliko država, bez suda i dostojnoga pokopa.

Iskazujući poštovanje žrtvama „Križnoga puta“ na Bleiburgu, u Teznom i Macelju imam obvezu moralno osuditi režim koji je progonio i ubijao ljude. Zločin je zločin i nijednom se ideologijom ne može opravdati. Zato su mjesta stradanja i patnje ujedno mjesta pijeteta i spomena na sve žrtve, ali i opomena našem i budućim naraštajima koliko je važno bdjeti nad istinskom vrednotom svakog ljudskog života te koliko je važno promicati duh demokracije i suživota kao jamstva mira i bolje budućnosti', izjava je predsjednice koja je citirana u priopćenju iz njezina ureda.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 18:58