'ŽENE U CRNOM'

FOTO: PREDSTAVNICE BEOGRADSKE UDRUGE DOŠLE NA KOMEMORACIJU U BOROVO NASELJE 'Tragedija Vukovara je nepostojeća tema u Srbiji'

 
 Vlado Kos / CROPIX

U podrumu danas srušene zgrade Borovo commercea tijekom obrane Vukovara 1991. godine nalazilo se civilno sklonište, ali i Ratne bolnice za lakše ranjenike.

U trenutku pada Vukovara u tom prostoru nalazilo se oko 800 osoba, od kojih je njih 115 odvedeno i ubijeno, a za više od 60 i danas se traga. U ovom dijelu Vukovara, u Borovu naselju tijekom tromjesečne opsade život je izgubilo 176 branitelja i civila. Njima u spomen održan je komemorativni skup ''Žrtva Borovo naselja za domovinu''.

- I danas se prisjećamo svih koji su zbog ljubavi prema domovini ubijeni, poginuli, a za mnoge još ne znamo. Oni su naša najbolnija rana. Na žalost, krvnici uživaju blagodati ove države, a ne ispunjavaju svoje obveze. Zločin još uvijek traje, jer je i šutnja zločin. I danas apeliramo na savjest onih koji znaju gdje su grobišta naših najmilijih, tražimo i snažniji pritisak prema Srbiji koja skriva istinu u ladici, kao i progon počinitelja prije nego svi umru – poručila je Manda Patko, predsjednica Udruge ''Vukovarske majke'', organizatora ovog skupa, koji svake godine okupi velik broj ljudi, a među njima su i ''Žene u crnom'', humanitarna udruga iz Beograda, koja već godinama podržava ''Vukovarske majke'' u njihovoj potrazi.

- Imamo ogromnu moralnu dužnost, pijetet, solidarnost i suosjećanje prema stanovnicima Vukovara, ali i obvezu da ih podržavamo u njihovim hrabrim i upornim zahtjevima za pravdom i istinom. Umjesto sramnih činova podizanja spomen ploča onima koji su odgovorni za razaranje Vukovara tražimo od Srbije da ispuni svoju dužnost i pokrene sudske postupke protiv odgovornih za ubijanje ovoga grada, za koje nitko nije odgovarao. Također, tražimo da se otvore arhive te dozna sudbina nestalih i ustanovi odgovornost za osnivanje koncentracijskih logora u Srbiji, mučenje vojnih i civilnih zarobljenika. Tražimo i da se prestane sa slavljenjam ratnih zločinaca te revizijom sudski utvrđenih činjenica, da se prestane javnim novcem financirati knjige ratnih zločinaca kao što je Veselin Šljivančanin. Tragedija Vukovara je nepostojeća tema u Srbiji, a mi smatramo da se povjerenje i pomirenje ne može izgraditi bez preuzimanja jasne političke, moralne i svake odgovornosti – rekla je Staša Zajović iz udruge ''Žene u crnom'', dodavši i kako je „tragično da su na sudovima kažnjeni samo direktni izvršitelji.“

- Nas zanima odgovornost onih koji su planirali, osmislili i proveli uništavanje ovog grada. Suđenje vukovarskoj trojci je pokazalo da ni međunarodne institucije ne zadovoljavaju pravdu, a da ne govorim i tome koliko su sramni postupci bili za Ovčaru i Lovas – poručila je Zajović, koja kao i ostale članice udruge zbog svig djelovanja ima puno problema u Srbiji i sudskih postupaka koje redovito gube.

- Neumjesno mi je o tome govoriti u Vukovaru iako i to pokazuje koliko su oni koji su danas na vlasti bili dio ratnohuškačke mašinerije 90-ih godine širom bivše Jugoslavije – kazala je Zajović. S njima i ''Vukovarskim majkama'' bile su i članice Udruženja žena Zvornik.

- Nikada se ne smije zaboraviti zločin u Vukovaru, ali ni drugi zločini, pa tako i onaj koji je 1992. počinjen u Zvorniku. To je jednostavno kopirano u organizaciji istih ljudi koji su prvo bili ovdje, a onda su došli kod nas. Sa Ženama u crnom surađujemo od 2005., a dolazimo podržati i vukovarske obitelji, jer moramo biti ujedinjeni u potrazi za istinom i pravdom – rekla je Suada Selimović.

Skupu je nazočio i Tomo Medved, ministar hrvatskih branitelja koji je poručio da je „prioritet Vlade i Ministarstva rješavanje pitanja svih nestalih osoba.“

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 11:10