POŽEŠKA VOJARNA

FOTO: PRISEGNUO 26. NARAŠTAJ DRAGOVOLJNIH ROČNIKA Krstičević: 'Sve je veći odaziv mladih na dragovoljno vojno osposobljavanje'

 
 MORH

U požeškoj vojarni 123. brigade HV-a u subotu je svečano prisegnuo 26. naraštaj dragovoljnih ročnika, 288 mladih ročnika među kojima je bilo i 60 djevojaka.

Po broju žena, to je treći najveći naraštaj od početka dragovoljnog vojnog osposobljavanja 2008. godine, navodi se u priopćenju MORH-a-

Uz članove obitelji, na svečanosti su bili i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević kao izaslanik predsjednice Republike, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov, pripadnici Hrvatske vojske te predstavnici lokalne vlasti i udruga proizašlih iz Domovinskog rata s području Požeško-slavonske županije.

Od 2017. godine tri puta godišnje dragovoljno vojno osposobljavanje

U svom obraćanju ministar Krstičević istaknuo je sve veći odaziv mladih na dragovoljno vojno osposobljavanje koje se od 2017. provodi tri puta godišnje.

Naveo je i napore Vlade na poboljšanju radnih uvjeta hrvatskih vojnika, te posebno izdvojio povećanje mjesečne naknade za dragovoljne ročnike, u dobi od 18 do 30 godina, s 2000 na 3000 kuna, od početka ove godine.

MORH

"Riječ je o značajnoj demografskoj mjeri te ujedno mjeri poboljšanja materijalnih prava pripadnika Hrvatske vojske“, istaknuo je Krstičević.

Ministar je također podsjetio na temelje moderne i slobodne hrvatske države, istaknuvši obavezu prenošenja istine o Domovinskom ratu na buduće naraštaje, časnog služenja domovini i hrvatskom narodu.

"Zato ćemo od iduće godine Dan državnosti ponovno obilježavati 30. svibnja, a 18. studenoga, koji smo do sada obilježavali kao Dan sjećanja na žrtvu Vukovara i Škabrnje, postat će državni blagdan i Dan sjećanja na žrtve Domovinskog rata“, rekao je Krstičević te dodao kako s tim vrijednostima pridonosimo izgradnji boljeg društva, mira i stabilnosti, jačeg gospodarstva, jačih državnih institucija i jače Hrvatske vojske.

MORH

General Šundov: Mladi su budućnost ovog sustava

Načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov čestitao je ročnicima naglasivši kako je služenje domovini i očuvanje njezinih interesa kroz vojnu službu jedna od najtežih, ali i najčasnijih zadaća.

"Mladi su budućnost ovog sustava i ja vjerujem u vaše sposobnosti, vaš potencijal i visoku motiviranost“, poručio je general Šundov novim ročnicima, ističući kako je stalna zainteresiranost mladih za dragovoljno vojno osposobljavanje i za vojni poziv temelj i najveća vrijednost svake organizacije.

Obuka trećeg ovogodišnjeg naraštaja dragovoljnih ročnika započela je 20. rujna, traje osam tjedana, a završetak obuke predviđen je 14. studenoga. Po završetku obuke, ročnici stječu uvjete za prijam u djelatnu vojnu službu ili razvrstanu pričuvu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 17:28