PRVE REAKCIJE

FOTO: PROMJENA ATMOSFERE U JOSIPOVIĆEVOM STOŽERU Oduševljeni Grčić: 'Aha, što je ovo!?'

Boris Kovacev / CROPIX

NOVO 23:35 >> Predsjednik Hrvatskoga sabora Josip Leko i prva potpredsjednica Vlade i čelnica HNS-a Vesna Pusić vjeruju u pobjedu Ive Josipovića u drugome krugu predsjedničkih izbora te ističu kako treba komunicirati s biračima i poručiti im da se izlaskom na izbore trasira budućnost Hrvatske.

"Građani su poslali, dakle, preciznu političku poruku, a Ivo Josipović u takvim je okolnostima dobio najveću potporu građana. Građani su prepoznali da on nudi novi, sveobuhvatni program", ustvrdio je Leko.

Vjerujem da ćemo i u drugom krugu zainteresirati one koji su sumnjali ili nisu izašli na gasovanje, jer ćemo ih pozvati "da je sada moment kada se trasira put i budućnost Hrvatske, nadam se u prosperitetno društvo", dodao je.

Nije htio nagađati hoće li glasovi trećeplasiranog Ivana Vilibora Sinčića "otići Josipoviću".

"Ne bih upće tako razmišljao. Ako budem u prilici, reći ću stožeru da Josipović treba predstavljati sebe kao i dosada. Njegov je program zaista sveobuhvatan, a nadam se da će dio birača koji su sumnjali ili nisu izašli, pa i oni koji su glasali za druge kandidate, u Ivinom programu prepoznati da on nudi rješenja koja su čak i oni zastupali", rekao je Leko novinarima u Josipovićevom izbornom stožeru.

Čelnica HNS-a Vesna Pusić kaže kako nije razočarana rezultatima prvoga kruga koji pokazuju malu prednost Josipovića pred HDZ-ovom predsjedničkom kandidatkinjom Kolindom Grabar-Kitarović.

"Nisam razočarana, zašto bih bila, dok god su nam rezultati najbolji dotle je sve dobro", rekla je Pusić.

Naglašava važnost izlaska na birališta u drugome krugu u kojem očekuje "aposlutno" Josipovićevu pobjedu.

"Nadam se da će svi oni koji su danas ostali kod kuće razumijeti koliko je važno izaći na izbore i izaći u drugom krugu", kazala je.

Naglašava pritom važnost komunikacije s biračima u kampanji za drugi krug.

"Što se kampanje tiče, što više komunikacije s ljudima, što više razgovora. To je jedino što je važno u kampanji", ustvrdila je.

-----------------------------------

20:15 >> Nakon što su stigli prvi privremeni neslužbeni rezultati DIP-a, u stožeru Ive Josipovića kao da je netko upalio svjetlo. Kad su se na velikim ekranima pojavili rezultati koji pokazuju njegovu prednost od 8 posto u odnosu na HDZ-u kandidatkinju, začuli su se uzvici poput 'ideš' i 'vau'.

- Aha, što je ovo sad?, komentirao je Branko Grčić kojeg je atmosfera toliko ponijela da je kratko izjavio: 'Nećemo drugi krug'.

Raspoloženje se značajno popravilo nakon su prvi neslužbeni rezultati pokazali da je prednost Josipovića veća nego što su pokazivale izlazne ankete, ali u SDP-u su i dalje oprezni. Kažu da treba pričekati i konačne rezultate, budući da prvi rezultati dolaze iz manjih mjesta koja su naklonjenija HDZ-u, a veliki gradovi gdje su birači ljevice uvijek se zadnji obrađuju.

Dvorana HND-a polako se puni, došlo je puno ministara, Siniša Varga, Mirando Mrsić, Predrag Matić, Darko Lorencin, Ivan Vrdoljak, Andrea Zlatar Violić, zatim šef IDS-a Boris Miletić, HNS-ov župan Predrag Štromar. Tu je i Budimir Lončar, bivši Mesićev savjetnik.

-------------------------

20:06 - Predsjednica ORaH-a Mirela Holy izrazila je zabrinutost izlaznim anketama.

- Zabrinuli su me rezultati, drago mi je da situacija bolja nakon prvih rezultata DIP-a, nadam se da će konačni rezultati biti bolji, rekla je Holy za RTL Televiziju.

Na upit novinara zašto je tako mala razlika između Kolinde i Josipovića, odgovorila je da je djelomice razlog tomu niska izlaznost, jer to uvijek više ide na ruku HDZ-ovim kandidatima.

Na pitanje misli li da će Sinčićevi birači u 2. krugu glasovati za Josipovića, rekla je:

- Teško je to reći. Ne smatram da su birači fiksni. Svi naši građani na svakim izborima biraju one za koje smatraju da su najbolji. Pretpostavljam da su za Sinčića glasovali birači lijevog spektra, a koji su to bili glasači, to će vrijeme pokazati, smatra Holy.

- Građani su razočarani političkim strankama i političarima. Ovo je rezultat općeg dojma o politici u Hrvatskoj, rekla je na zamolbu da komentira ovakve rezultate i nisku izlaznost.

Predsjednik Reformista Radimir Čačić smatra kako dosadašnji rezultati pokazuju da su protestni glasovi ljevice otišli Siničiću, a pritom posebno apostrofira pristaše ORaH-a.

- Pokazuje se da protestni glasovi ljevice koje je, pretpostavljam, Josipovićev stožer nakon podrške ORaH-a očekivao, očito nisu išli Josipoviću. Ti protestni glasovi sad su otišli Sinčić i to očito u velikoj mjeri", rekao je Čačić.

Procjenjuje pobjedu Josipovića u drugome krugu s oko 52 posto osvojenih glasova.

Predsjednica ORaH-a Mirela Holy, pak, kaže kako je teško reći, čije je glasove dobio Sinčić.

HNS-ova ministrica kulture Andrea Zlatar Violić rekla je kako je zadovoljna izlaznim anketama u kojima je Josipović prvi te je uvjerena da će se ta razlika povećati u njegovu korist.

"Sasvim je jasno, i tu nema neizvjesnosti, da u drugi krug idu Ivo Josipović i Kolinda Grabar Kitarović. Međutim, očekuje nas težak posao u drugom krugu", kazala je.

Za SDP-ovog ministra branitelja Predraga Matića prvi rezultati izlaznih anketa su "pomalo iznenađujući".

"Cilj predsjednika Josipovića bio je da pobijedi u prvom krugu, a sad... osobno mi je žao što nije pobijedio u prvom krugu pa da to završimo. Najvjerojatnije ćemo ići u drugi krug i predsjednik Josipović će onda pobijediti. To je sigurno", rekao je ministar Matić. (H)

-------------------------

ZAGREB - Prvi rezultati izlaznih anketa u Josipovićevom stožeru dočekani su sa popriličnim iznenađenjem. Nitko čini se nije očekivao tako malu razliku između njega i glavne protukandidatkinje Kolinde Grabar-Kitarović, čemu je, uvjereni su, kumovalo to što je Ivan Vilibor Sinčić, osvojio oko 15 posto glasova, ali i loše vrijeme zbog kojeg su lijevi birači skloni Josipoviću vjerojatno radije izabrali ostati kod kuće.

Međutim, svi SDP-ovi s kojima smo razgovarali uvjereni su kako Josipović u 2. krugu sigurno pobjeđuje.

- 11. siječnja igra se nova utakmica, Ivo Josipović sigurno će pobjediti, izjavio je ministar uprave Arsen Bauk, a Željka Antunović, članica Josipovićeva stožera, priznaje kako Sinčićev uspjeh za nju nije iznenađnje.

- Nisam iznenađena s obzirom da među ljudima vlada veliki defetizam, a Sinčić je davao obećanja na koja ljudi olako padaju, kaže Antunović.

I šef reformista Radimir Čačić ocjenjuje kako je upravo Sinčić Josipoviću oduzeo dio glasova te je i to utjecalo na ovakav rezultat kakav su dale izlazne ankete.

Visoki izvor iz SDP-a kaže nam kako je teško procjenjivati hoće li se u drugom krugu Sinčićevi glasovi preliti Josipoviću, budući da je teško procijeniti tko su ti birači koji su svoj glas dali najmlađem kandidatu.

Josipovićev dolazak u stožer u zgradi HND-a očekuje se u 21 sat. Na istom mjestu prije pet godina slavio je pobjedu.

- Zahvaljujem svim biračima, ostvarili smo cilj, a to je biti najbolji nakon prvog kruga. Realno, računali smo na drugi krug i nadamo se pobjedi. Sinčićev rezultat je upozorenje svim političarima, komentirala je Mladenka Šarić, Josipovićeva savjetnica.

BRANKO GRČIĆ 'Na prvi dojam, mislim da ovakva raspodjela glasova ide Josipoviću u korist'

Šefica izborne kampanje Tamara Obradović Mazal smatra kako je "koncentracija birača na četiri kandidata donijela podosta iznenađenja" te da rezultati anketa pokazuju da će se očito ići u drugi krug.

- Daleko je manji broj kandidata i iznenađujuće je velika izlaznost, što je dobro unatoč zaista teškim vremenskim uvjetima. Koncentracija birača na četiri kandidata donijela je podosta iznenađenja, rekla bih. Time će utakmica za drugi krug biti interesantnija, kazala je Mazal novinarima.

Ističe kako ankete potvrđuju Josipovićevu prednost te vjeruje u pobjedu u drugome krugu.

- Sutra je novi dan, nastavljamo s aktivnostima i idemo do pobjede u drugom krugu", rekla je.

SDP-ova ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić podsjetila je da je prije pet godina bilo 12 kandidata pa je bilo i veće rasipanje glasova. "Ovoga puta su četiri kandidata pa su se glasovi puno više posložili među njima. Ulazimo u drugi krug i nadam se da će u drugom krugu Josipović pobijediti", rekla je Opačić.

Ministar regionalnog razvoja i EU fondova Branko Grčić, na prvi dojam, Josipoviću daje najviše šanse.

"Kad gledate političku poziciju pojednih kandidata i kad vidite raspodjelu glasova, mislim da to ide Josipoviću u korist, na prvi dojam. Josipović ima najviše šanse", smatra Grčić. (Hina)

Izdvajamo