PUMIN SKOK

FOTO: PUME SE NAKON DESET GODINA VRATILE U VARAŽDIN Vojnici od Našica do varaždinske vojarne pješačili, u zadnjoj fazi priključio im se i Krstičević

 
 Željko Hajdinjak / CROPIX

Pripadnici 2. Mehanizirane bojne Pume Gardijske oklopno-mehanizirane brigade uspješno su realizirali akciju "Pumin skok 18" u sklopu koje su pješačili od vojarne u Našicama, gdje su dosad bili smješteni, do vojarne u Varaždinu, gdje bi uskoro trebali biti smješteni.

U završnoj fazi njihova 184 kilometra dugog puta, na relaciji od mjesta Trnovec Bartolovečki do Varaždina, Pumama su se u pješačenju pridružili potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević te načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga, general Mirko Šundov.

Akciju "Pumin skok 18" Pume su organizirali u spomen na suborce i sve druge hrvatske branitelje poginule tijekom Domovinskog rata. Simbolična akcija počela je prošlu srijedu u Našicama, a odvijala se u sedam etapa koje su prolazile kroz Kuteve, Slatinu, Viroviticu, Đurđevac, Koprivnicu i Ludbreg do Varaždina.

Svaka etapa nosila je naziv po jednoj vojnoj operaciji u kojoj je uspješno sudjelovala 7. Gardijska brigada Puma.

Akcija je završila kraj Spomen obilježja 7. Gardijske brigade Puma u Varaždinu, gdje su potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga general Mirko Šundov zapalili svijeće i položili crvene ruže u spomen na poginule pripadnike 7. Gardijske brigade Puma.

- Želim vam čestitati na ideji da se iz Našica 2. mehanizirana bojna Pume, nasljednica 7. gardijske brigade Puma, vrati kući u Varaždin pješke. Čast mi je pridružiti se ovoj koloni pobjednika i ovom događaju - povratku Puma u Varaždin, rekao je Krstičević pred sudionicima hodnje prije nego se uključio u nju.

- Svaka čast našim Pumama, nasljednicima legendarne 7. gardijske brigade koji su u sedam dana prešli više od 180 kilometara u spomen na poginule suborce, pripadnike Puma u Domovinskom ratu i u čast povratka u Varaždin, rekao je ministar Krstičević po završetku hodnje te dodao kako je neizmjerno ponosan i sretan što se Pume vraćaju kući, u svoj Varaždin.

- Kao nasljednica gardijske brigade Puma, bojna čuva vrijednosti Domovinskog rata i naša obaveza je čuvati te vrijednosti, kao i vrijednosti služenja narodu, biti uvijek u spremnosti i služiti narodu u nevoljama. Zato smo otvoreno primljeni u svim onim gradovima u koje smo vratili Hrvatsku vojsku: Vukovar, Sinj, Ploče i sad za Božić Varaždin.

Ministar je tom prigodom istaknuo: - Ovaj hrabar i plemenit čin naših Puma dokaz je kako za Domovinu ništa nije teško učiniti. Pokazali ste neizmjernu volju i veliko srce i hvala vam.

Načelnik Glavnog stožera OSRH general Šundov rekao je kako je hodnja bila ponosno odavanje počasti palim pripadnicima 7. gardijske brigade Pume.

- Ovim činom ste pokazali da ste dostojni imena Puma. Nije bilo boljeg načina za obilježavanje povratka Puma kući, naglasio je general Šundov.

Gradonačelnik Varaždina Ivan Čehok poželio je dobrodošlicu Pumama koje su se, kako je rekao, ponovno vratile u svoj grad.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
11. travanj 2024 06:06