ROMANTIČNI BIJEG

FOTO: Šest najljepših gradića za mini odmor udvoje

 
 IStock

Ugodne lipanjske temperature, u kombinaciji s gradovima i plažama na kojima još nema hordi turista, idealne su za romantični bijeg s voljenom osobom

Rovinj

Ako postoji grad u Hrvatskoj koji izgleda bolje uživo nego na predivnim fotografijama, to je Rovinj. Pogled na poluotok čijim vrhom dominira crkva svete Eufemije, šumske staze do skrivenih uvala, odlični hoteli visoke kategorije, restorani koji su u samom vrhu hrvatske gastronomije... Što vam više treba? Rovinj je i odlična baza za obilazak najvećeg hrvatskog poluotoka: u njegovoj je okolici i niz mjesta koja će vas oduševiti jednako kao ovaj istarski prvak turizma.

iStock

Nin

Gradić pokraj Zadra, koji ponosno nosi titulu europske destinacije izvrsnosti, odredište je koje će vas oduševiti svojom povijesnom pričom, jedinstvenom pješčanom lagunom i nizom sadržaja kojima možete upotpuniti svoj odmor. Ne propustite obići crkvu svetog Križa, najmanju katedralu na svijetu, i crkvu svetog Nikole, vjerojatno najslikovitiju crkvicu na svijetu smještenu na brdašcu na ulazu u grad. U Ninu je i Muzej soli, u kojem možete saznati sve o tradicionalnom branju ovog nezaobilaznog začina, te kupiti jednu od maštovitih i korisnih slanih memorabilija. Posebna je prednost Nina i blizina Zadra, grada s najljepšim zalaskom Sunca na svijetu i nizom znamenitosti koje bi bilo šteta propustiti.

iStock
Nin

Komiža

Ribarski gradić na predivnom otoku, miljama udaljenom od buke, gužve i strke kopna, mjesto je na kojem ćete se u sekundi prebaciti u mediteransko stanje uma i prepustiti odmoru i romantici. Ovaj je gradić savršene klime, čak je i zimi najtoplije mjesto u Hrvatskoj, a lipanjske temperature upravo su idealne za posjet. U neposrednoj je blizini legendarna Modra špilja, bajkovito čudo prirode na otoku Biševo, mjesto koje u špici sezone okupira na tisuće turista, pa je lipanj idealna prilika za uživanje u njezinoj ljepoti bez prevelike gužve.

iStock
Komiža

Rab

Prvo što se ističe u glavnom središtu ovog kvarnerskog otoka je prekrasna vizura kojom dominiraju četiri zvonika. Rabljani vole reći da panorama njihova grada nalikuje jedrenjaku s četiri jarbola. Krenete li u istraživanje ovog šarmantnog gradića, put će vas dovesti do slikovite katedrale Uznesenja Blažene Djevice Marije te u prekrasan park Kormčar sa stazicama koje vijugaju oko šumovitih brežuljaka i spuštaju se prema plažama. U franjevačkom samostanu sv. Bernardina mogu se razgledavati slike, vrijedne stare knjige i dragocjena djela sakralne umjetnosti.

iStock
Rab

Varaždin

Zašto ne biste istražili sjever Hrvatske? Zeleni bregi, slikoviti gradići prekrasne arhitekture i burne prošlosti, dvorci, toplice... Razloga za posjet ovom kraju zaista ne nedostaje. Neka vam baza bude Varaždin, barokni grad, jedan od najstarijih u Hrvatskoj, koji krasi izuzetna spomenička i umjetnička baština s najočuvanijom i najbogatijom baroknom urbanom cjelinom. Uz niz povijesnih palača, od kojih svaka ima zanimljivu povijesnu priču, najznačajnija je povijesna građevina Varaždina feudalna utvrda, davno nazvana Stari grad. A kad se umorite od istraživanja, oporavite se uz varaždinske mlince, klipić, pikantna jela od divljači, domaće kolače od dizanog tijesta...

iStock
Varaždin

Ilok

Ako se zaputite u najistočnije naselje Hrvatske, mjesto na kojem Hrvatska počinje, nećete požaliti. Ilok, smješten na Dunavu i okružen obroncima Fruške gore i vinogradima, gradić je u kojem su mogućnosti za turistički odmor nebrojene. Želite istraživati bogatu povijest i njegovu srednjovjekovnu jezgru? Može. Kušati vina i razgledavati vinske podrume? Nema problema. Sjesti na bicikl i na dva kotača istraživati ovu prekrasnu regiju? Dapače. Napuniti tanjur fišpaprikašom, šaranom na rašljama i pravim slavonskim kobasicama? Naravno, samo dođite. Dodamo li svim ovim aktivnostima prekrasnu arhitekturu, darežljivu prirodu i nasmijane, srdačne domaćine, preostaje nam samo da se spakiramo i - krenemo na istok.

iStock
Ilok

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 18:20