SPORAN NATPIS

FOTO: SKINULA SE PLOČA HOS-a U JASENOVCU Premjestili je radnici komunalca iz Novske, tek manja dovikivanja upućena Plenkoviću i Pupovcu

 
 HRT screenshot, Hanza Media

Spomen ploča HOS-a u Jasenovcu sa spornim pozdravom „Za dom spremni“, skinuta je u četvrtak oko 13 sati sa zgrade dječjeg vrtića na Trgu kralja Petra Svačića.

Ploča s imenima 11 poginulih pripadnika HOS-a, koji su život izgubili braneći Hrvatsku na području Jasenovca i Novske, ali i s amblemom HOS-a u sklopu kojeg je sporni pozdrav iz NDH „Za dom spremni“ će biti postavljena na lokaciji 'Trokut' nedaleko od Novske, kod spomen obilježja s imenima svih postrojbi i svih poginulih hrvatskih branitelja Novske u Domovinskom ratu.

Potvrdio nam je to telefonom gradonačelnik Novske Marin Piletić tijekom akcije skidanja ploče u Jasenovcu koju su izvodila petorica radnika novljanskog komunalnog poduzeća.

Pogledajte trenutke skidanja ploče u galeriji

Skidanje ploče, koje je trajalo jako dugo, skoro tri sata, jer je osim vijcima ploča za fasadu zgrade dječjeg vrtića bila prilijepljena građevinskim ljepilom pa ju je trebalo skidati oprezno kako se ne bi slomila, prošlo je bez većih incidenata, u nazočnosti desetak novinara i dvadesetak branitelja koji su se okupili s druge strane ceste. Tu i tamo čuli su se povici o izdaji, protiv premijera Plenkovića i saborskih zastupnika Pupovca i Kajtazija. Najglasniji je bio bivši branitelj Vukovara i nekadašnji blisku suradnik sisačko-moslavačke županice Marine Lovrić Merzel, Željko Soldo iz Novske, koji je pozirajući sa zastavom HOS-a, tražio da premijer Plenković odmah odstupi, te da je skidanje ploče protuzakoniti akt i politička pobjeda Milorada Pupovca. Branitelji su uzvikivali kako ploču i Bog čuva, jer se, eto, ne da skinuti. Naime, oni koji su postavljali ploču pobrinuli su se da se jako teško skine. Osim s četiri vijka ploča je za fasadu pričvršćena ljepilom čime su se postavljači željeli osigurati od mogućnosti da netko ploču skine brzo, odvijanjem četiriju vijaka.

Nakon što su je poslije velike muke po jakoj kiši skinuli, radnici komunalnog poduzeća Novokom iz Novske ploču HOS-a prevezli su do lokacije Trokut nedaleko od Novske gdje je postavljena na jučer pripremljeno postolje. Na postavljanju ploče nije bilo branitelja, pratilo ga je pet policajaca i više novinarskih ekipa. Nakon postavljanja ploče održana je komemoracija, uz nazočnosti više pripadnika HOS-a, ministra branitelja Tome Medveda, gradonačelnika Novske Marina Piletića, načelnice Jasenovca Marije Mačković.

Preseljenje ploče HOS-a iz Jasenovca, sa spornim pozdravom „Za dom spremni“ kompromisno je rješenje, tvrde nam branitelji okupljeni u četvrtak u Jasenovcu. Željelo se maknuti ploču s ustaškim pozdravom iz Jasenovca, mjesta u kojem je bio ustaški koncentracijski logor, kako bi HDZ-ova Vlada zadržala potporu koalicijskih partnera, ali i predstavnika nacionalnih manjina, ali odgoditi odlučivanje o pozdravu „Za dom spremni“, za čiju zabranu bi Vlada premijera Plenkovića vjerojatno teško dobila potporu u Saboru. Naime, zakonske okvire za postupanje prema simbolima totalitarnih režima tek treba dati Vijeće za suočavanje s prošlošću, a tek ukoliko bi usvajanjem zakona bilo zabranjeno isticanje pozdrava “za dom spremni”, taj bi pozdrav mogao biti uklonjen i s ove, ali i sa svih spomen ploča HOS-a. Jer nije Jasenovac bio jedino mjesto sa spomen pločom HOS-a i pozdravom „Za dom spremni“.

Zamjenska lokacija za ploču iz Jasenovca, Trokut kod Novske, prihvatljiva je i obiteljima 11 poginulih branitelja u čiji je spomen ta ploča i podignuta.

Udruga HOS-a grada Zagreba, koja je postavila spomen ploču u Jasenovcu, izdala je u povodu postizanja dogovora sVladom priopćenje u kojem su pojasnili zašto su pristali da se ploča izumjesti u Spomen park hrvatskim ratnicma Trokut kod Novske gdje se nalaze spomenici još 17 postrojba Hrvatske vojske. U priopćenju zagrebački HOS-ovci ističu kako je ploča postavljena 5. studenoga 2016. godine u skladu sa zakonskim propisima Republike Hrvatske. Spomen-ploča je postavljena u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, uz sve potrebne dozvole Općine Jasenovac. „Svjedoci smo kako je postavljanje spomen-ploče u Jasenovcu izazvalo niz reakcija i dovelo do određenih podjela u hrvatskom društvu, čime je oskvrnuta izvorna i jedina svrha njenog postavljanja – pijetet prema jedanaestorici mladića koji su izgubili živote braneći svoju Domovinu.

Odajući jednaki pijetet svim hrvatskim braniteljima poginulim u Domovinskom ratu i svim žrtvama totalitarnih režima, u suradnji s obiteljima poginulih hrvatskih branitelja, Gradom Novskom, Općinom Jasenovac, Vladom Republike Hrvatske i udrugama proizašlim iz Domovinskog rata, u okviru postojeće zakonske regulative, pronašli smo zajedničko rješenje kojim ćemo na primjeren način obilježiti uspomenu na jedanaest hrvatskih vitezova, pripadnika HOS-a, premještajući spomen-ploču u izvornom obliku na drugu lokaciju…. Ova suradnja primjer je kako se kroz dijalog i kompromis mogu iznaći rješenja kojima se izbjegava vrijeđanje žrtava logora Jasenovac, a ujedno jamči očuvanje vrijednosti i stečevina Domovinskog rata, štiti dignitet hrvatskih branitelja ne dovodeći ih u kontekst koji bi na bilo koji način štetio Republici Hrvatskoj“, stoji u priopćenju zagrebačke Udruge HOS-a.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:18