MILIJUNSKA ŠTETA

FOTO: ŠOKANTNE POSLJEDICE STRAVIČNOG POŽARA KRAJ POŽEGE 'Uništeno je sve što je obitelj godinama stvarala, ovakvu nesreću dugo već nisam vidio'

 
 Požega eu

Tek se zbrajaju štete na mjestu velikog požara koji je izbio u subotu, 7.travnja, kod obitelji Janković u Kaptolu. Prema nekim procjenama šteta je gotovo milijunska za koju se ne zna tko može nadoknaditi. Uništeno je sve što je vatrena buktinja zahvatila. Na svu sreću u zadnji trenutak spašene su životinje iz staje u čemu su obitelji Janković pomogli susjedi, piše Požega.eu.

Obitelj Janković posjetio je požeško-slavonski župan Alojz Tomašević u pratnji načelnika općine Mile Pavičića. Ostali su bez riječi kada su vidjeli razmjere požara, a u nevjerici su slušali staru gazdaricu koja je kroz suze nabrajala što su sve izgubili, od gospodarskih objekata u kojima su bila goveda, krave, tovni bikovi i telići, do 22 radna stroja te hrana za ishranu stoke, slama, kukuruz u kukuruzu u klipu i dr.

Požega.eu

- Ovo je strašno i teško je bilo ovoj obitelji reći dobro jutro ili dobar dan, jer za njih to nije. Mi jedino iz dobrote i ljudske solidarnosti možemo učiniti da ova šteta bude umanjena koliko je to moguće. S načelnikom općine, kolegom Pavičićem posjetio sam ovu obitelj, koji su vrsni poljoprivrednici, stočari i koji žive od svojih ruku i svojom marljivošću podigli su ovo gospodarstvo. Nažalost, dogodila se tako velika šteta koju ne pamtimo u ovim krajevima. Evo vidjeli smo da su im izgorjela 22 poljoprivredna stroja koja su koristili u obavljanju svoje poljoprivredne djelatnosti. Stoka koja je bila u ovim prostorima, hvala Bogu, spašena je, no ovakvu nesreću dugo već nisam vidio. Stoga kao župan i Požeško-slavonska županija dat ćemo potporu koja će biti značajna, a u suradnji s načelnikom općine pomoći ćemo gdje to bude potrebno. Potresen sam ovim viđenim i odlučio sam da ćemo pokrenuti jednu širu akciju pomoći, gdje ću pozvati naše gospodarstvenike, od Hrvatskih šuma, građevinskih tvrtki da zajedničkom akcijom pomognemo ljudima u materijalu, da se ovi objekti ponovno izgrade i vrate u funkciju poljoprivrednog obiteljskog gospodarstva. Teško mi je bilo i razgovarati s obitelji jer stvarno suosjećam s njima - rekao je župan Tomašević.

pozega.eu

Stoka je sva izvučena iz štala, nije bilo stradanja, no i drugi dan, po riječima članova obitelji, stoka je još u šoku i ne prima hranu, posebno se to ističe kod onih najvećih tovljenika, najvećih bikova, koji su uskoro trebali ići u otpremu u mesnu industriju. Ako se stanje ne popravi i ne krenu s hranjenjem, morat će ih otpremiti u klaonicu. Za sada su im već uskočili neki od poljoprivrednika sa sijenom, jer bez njega su u potpunosti ostali, a velika količina kukuruza koji je djelomično nagorio moći će se nešto od hrane spasiti. Veliki dio je izgorio ili je natopljen vodom ostao u zgarištu.

pozega.eu

- Žao mi je zbog ove tragedije koja je pogodila jedno poljoprivredno gospodarstvo obitelji Janković u našem kraju. Općina će svakako u proračunu pronaći sredstva za pomoć, a evo sa županom pokrenut ćemo i širu akciju pomoći. Uvijek se kod ovako velikih tragedija senzibilizira šira društvena zajednica za pomoć. Naši lokalni gospodarstvenici već su mi se javili i iskazali volju za pomoć. Nadamo se da ćemo im uspjeti što više olakšati ovakvu situaciju, da se to obnovi i da im se nabave potrebni poljoprivredni strojevi za obradu zemlje i proizvodnju hrane za stoku - rekao je načelnik Pavičić, ističući da je ovoj obitelji koja na poljoprivredi radi u dvije generacije ovo jedini prihod i od poljoprivrede radom svojih ruku žive.

Na nama ostaje da pozovemo sve koji mogu pomoći da se jave obitelji Janković u Kaptol ili u Općinu, piše Požega.eu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 04:27