LIGHT IS LIFE

FOTO: SPEKTAKULARNA IGRA SVJETLA NA ŠIBENSKOJ RIVI I U LUCI Šibenčani proslavili 123. obljetnicu uvođenja javne rasvjete na izmjeničnu struju

    AUTOR:
    • Ante Talijaš

  • OBJAVLJENO:
  • 29.08.2018. u 10:35

Sibenik, 280818.
Na sibenskoj rivi odrzana svjetlosno zabavna manifestacija Light is life povodom obiljezavanja 123 godine od dolaska elektricne energije , struje.
Foto: Niksa Stipanicev / CROPIX
Niksa Stipanicev / CROPIX

 

Spektakularnom sjetlosno-zabavnom manifestacijom pod nazivom 'Light is life' u Šibeniku je u utorak navečer obilježen dana kada je ovaj grad 1895. godine, među prvima u svijetu, dobio javnu rasvjetu na izmjeničnu struju, dakle, prije 123 godine.

Stoga su, u moru bila postavljena 123 sidrena svjetleća balona, a manifestacija započela skokom padobranaca na šibensku rivu. Na plutajućem pontonu ispred 'mula Krke' upriličen je glazbeni program u kojemu su nastupili mezzosopranistica Nera Gojanovič i tenor Đani Stipaničev te Šibenska narodna glazba, dok su između svjetlećih balona na jedrilicama plovili članovi JK 'Vala'.

 

Cijela šibenska riva bila je osvijetljena na poseban način, a spektakl je završio veličanstvenim bijelim vatrometom, dosad neviđenim u Krešimirovom gradu. Ova svjetlosna čarolija oduševila je brojne građane Šibenika te strane i domaće turiste.

- Ovu našu manifestaciju koja povezuje svjetlo, more, vjetar i ekologiju organizirali smo treću godinu zaredom. Obilježavanjem 123. godišnjice uvođenja javne rasvjete, podsjetilo smo na značaj i ulogu svjetla i struje za Šibenik i cijeli ljudski rod.  One je, ujedno, posvećena i obnovljivim izvorima energije i racionalnom korištenju energetskih potencijala, neophodnima za održivi razvoj kojemu Šibenik teži, a istovremeno turistima smo prezentirali naše bogato povijesno-kulturno nasljeđe - kazao je Dino Karađole, direktor Ureda Turističke zajednica, koja je uz Grad Šibenik i JK 'Val', bila organizator svjetlosnog spektakla 'Light is life'.


Besplatno se prijavite na portala Jutarnji.hr
Tagovi

Izdvajamo