POSEBNO ZNAČENJE

FOTO: SPEKTAKULARNA VOJNA VJEŽBA ŠTIT 17 ODRŽANA KOD PULE Završnom dijelu nazočili i predsjednica Grabar-Kitarović, predsjednik Pahor i brojni drugi

 HANZA MEDIA

Na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ kod Pule danas je, u utorak 11. travnja 2017. održan završni dio vojne vježbe ŠTIT 17 kojem su nazočili predsjednica RH i vrhovna zapovjednica OSRH, Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Republike Slovenije Borut Pahor, potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH Damir Krstičević, ministrica obrane Republike Slovenije Andreja Katič, brojni visoki vojni i politički dužnosnici Hrvatske i Slovenije, izaslanstvo Oružanih snaga Talijanske republike kao i načelnik Općine Medulin Goran Buić, ravnateljica Javne ustanove “Rt Kamenjak” Maja Šarić te brojni drugi predstavnici lokalne zajednice.

Vojna vježba ŠTIT koja se održala jubilarni, 30. put, vježba je s najdužom tradicijom u Oružanim snagama Republike Hrvatske, a od 2014. godine ima međunarodni status budući da u njoj sudjeluju i pripadnici Slovenske vojske. Pred visokim uzvanicima i gostima demonstrirana je vježba bojevih gađanja ciljeva u zračnom prostoru s topničkim i raketnim sustavima protuzračne obrane i prikazom sposobnosti PZO postrojbi Hrvatske kopnene vojske i Hrvatske ratne mornarice.

Nakon završenog prikaza vojnih sposobnosti, predsjednica RH Kolinda Grabar-Kitarović je rekla kako vježba ŠTIT ima svoje posebno značenje i poseban karakter jer ističe svojim primjerom važnost suradnje i združenih napora u suvremenim obrambenim sustavima. „Takvi združeni napori, u prvome se redu odražavaju u bliskoj suradnji Oružanih snaga s općinom Medulin kroz koji se osigurava sinergijski učinak i višestruka korist – kako za Oružane snage tako i za lokalnu zajednicu. Uređenjem putova, prometnica, biciklističkih staza i drugih infrastrukturnih objekata, Oružane snage se svake godine iznova lokalnoj zajednici zahvaljuju i odužuju na besprijekornom domaćinstvu, te ostavljaju trajni trag u svakodnevnom životu općine i dugo nakon što vježba završi. Ovakvim zajedničkim naporom općine, Oružanih snaga te Ministarstva zaštite okoliša omogućuje se i funkcioniranje Javne ustanove Kamenjak. Ovo je dobar primjer racionalnog korištenja uvijek ograničenih sredstava i stavlja naglasak na meni osobito važan čimbenik – položaj oružanih snaga u lokalnoj zajednici“, naglasila je Predsjednica Grabar Kitarović, ističući kako se prečesto obrambena izdvajanja u javnosti prikazuju kao trošak ili kao ulaganje u sustav koji izvan ratnog stanja nema svoju svrhu. „Pri tom se zanemaruju i zaboravljaju brojni primjeri izravne pomoći i potpore koju Oružane snage nesebično pružaju civilnim strukturama. Zato me posebno veseli što odnos općine Medulin i Oružanih snaga krasi istinsko partnerstvo i uzajamna potpora“, naglasila je Predsjednica te zaključila „Uz ovu, civilnu komponentu, svaka vojna vježba, pa tako i ŠTIT 17, ima svoju vojnu svrhu i namjenu u izgradnji sposobnosti Oružanih snaga i kao takva od iznimne je važnosti, a međunarodni karakter ove vježbe je njena dodatna vrijednost“.

Predsjednik Republike Slovenije i vrhovni zapovjednik Oružanih snaga Republike Slovenije, Borut Pahor je u svom obraćanju naglasio kako ni Republika Hrvatska, ni Republika Slovenija nisu neposredno vojno ugrožene, ali su obje kao odgovorne članice Europske unije i NATO-a, te kao dobrosusjedske i prijateljske države svjesne važnosti i potrebe ulaganja u vlasitu obranu, pa tako i zajedničku obranu. „Kao odgovorne članice tih saveza dužni smo u pravom trenutku biti na pravom mjestu, biti osposobljeni za zajedničko sudjelovanje i doprinos u obrani. Uspješnost današnje vježbe, kao i činjenica da ŠTIT postaje tradicionalna zajednička vježba, je jedan od najboljih dokaza da se krećemo u tom smjeru“, rekao je predsjednik Pahor istaknuvši kako je sudjelovanje predsjednika obiju država na zajedničkoj vojnoj vježbi snažna, ne samo politička poruka, nego poruka ukupne, čvrste suradnje.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane RH, Damir Krstičević, podsjetio je na doprinos kojeg hrvatske Oružane snage kontinuirano pružaju lokalnoj zajednici. „Vjerujem kako su naše postrojbe izvođenjem inženjerijskih radova doprinijele povećanju kvalitete života u ovom dijelu Istre, potvrđujući i na taj način neraskidivu vezu između našeg naroda i naših Oružanih snaga. To je ono što nas vezuje s našim narodom. Naša hrvatska vojska, pored svojih redovitih zadaća, nikada ne zaboravlja da je dio zajednice, da je dio naše Hrvatske i da je u svakome trenutku spremna pomoći svojim građanima“. Ministar Krstičević se također osvrnuo na vojne dosege demonstrirane tijekom vježbe kao i na važnost vojne suradnje. „Ovdje, na vojnom poligonu „Rt Kamenjak“ mogli smo se uvjeriti u visoku razinu uvježbanosti i osposobljenosti postrojbi protuzračne obrane i drugih postrojbi, kako Oružanih snaga Republike Hrvatske tako i pripadnika Slovenske vojske. Vjerujem kako ovakve međunarodne vojne vježbe snažno doprinose podizanju sposobnosti za sudjelovanjem u združenim operacijama saveznika. Naša zajednička vježba doprinos je izgradnji dobrosusjedskih, prijateljskih odnosa ali i razvijanju sjevernoatlantskog savezništva“, zaključio je ministar Krstičević.

Ministrica obrane Republike Slovenije, Andreja Katič u svom je obraćanju ukupnu vojnu suradnju dvaju država ocjenila dobrom te izrazila vjeru kako će tako biti i u budućnosti. „Veseli me što je današnje vježba uspješno provedena. Združene snage i združeni kapaciteti oružanih snaga rezultirali su zajedničkom uspješnošću, kako hrvatske, tako i slovenske vojske i doprinos su našim zajedničkim ciljevima“, rekla je slovenska ministrica obrane naglasivši kako joj je drago da se slovenska vojska od 2014. uključila u provedbu vježbe ŠTIT.

Nositelj vježbe ŠTIT 17 bila je Hrvatska kopnena vojska, uz sudjelovanje Hrvatske ratne mornarice, Hrvatskog ratnog zrakoplovstva i Zapovjedništva za potporu. U vježbi je sudjelovalo 638 pripadnika, od čega 600 pripadnika OSRH i 35 pripadnika Slovenske vojske te pripadnici MUP-a RH i Hrvatske kontrole zračne plovidbe. U svojstvu promatrača vježbu su pratili predstavnici Vojske Republike Makedonije i Oružanih snaga Talijanske Republike.

U okviru održavanja vježbe pripadnici OSRH su, već po tradiciji, sudjelovali u projektima pomoći lokalnom stanovništvu i lokalnoj zajednici. Tako su ove godine provedeni inženjerijski radovi na uređenju biciklističke staze u mjestu Vinkuran u dužini od 450 metara, uređen je protupožarni put koji povezuje mjesta Banjole i Vinkuran i sanirane su dvije deponije građevinskog materijala.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
16. travanj 2024 19:08