STIŽE VODENI VAL

FOTO: 'ŠTO DA NAPRAVIM, DA PODIGNEM ZID? OČAJAN SAM...' U tijeku je bitka za Letovanić, selo pokraj Kupe, koja bi ga mogla potopiti

 Mate Piškor / CROPIX

'Ovo je četvrti put u zadnje dvije godine da očajničkim naporima branim svoju kuću od vodene stihije. Na nogama sam već tri dana, pomažu mi prijatelji, ženini kolege s posla, vatrogasci, a pred nama je još puno sati borbe. Ne znam što da radim, je li jedini izbor koji mi je ostao da se odselim? Ili da izgradim zid oko kuće koji će me štititi od poplave? Očajan sam. Lani u rujnu ugradio sam 12.000 vreća s pijeskom oko svoje kuće, ove će godine trebati još i više jer kažu da će voda biti veća.'

Kaže ovo Ivica Kušan iz Letovanića oko čije kuće je već izgrađen gotovo metar visoki zida od vreća i najlona. 'Nadam se da voda neće u kuću, iako štalu i ostale objekte neću moći sačuvati. Kokoši sam sklonio na viši dio, jer su mi se lani jadne podavile', kaže Ivica.

Letovanić je u subotu bio mravinjak. Vatrogasci, članovi civilne zaštite, mještani grade nasipe od vreća s pijeskom i takozvane boks barijere. Cijeli Letovanić praktički je opasan privremenim nasipima od vreća s pijeskom i boks-barijera.

'Izgrađeno ćemo ostaviti preko zime kako bismo u slučaju još kakvog visokog vodostaja imali manje posla', rekao je u subotu oko podneva Ivica Plišić, direktor Hrvatskih voda u Letovaniću. Istaknuo je kako nije uputno davati prognoze kada su voda i bujica u pitanju, ali da je gotovo sigurno da će sisačko i lekeničko Pokuplje biti obranjeno od poplave.

'Već je sada puno lakše nego lani, jer smo puno toga napravili ovog ljeta na sustavu obrane od poplave. Vidite da nema vojske na nasipima u Starom Pračnu i Žažini, jer smo nadvisili stare nasipe i rekonstruirali ih. Nema vojske niti ovdje u Letovaniću jer smo na vrijeme počeli s pripremama i spremni dočekujemo visoki vodeni val. Sreća je što je rijekom Savom vodeni val već prošao kroz Sisak, pa neće doći do spajanja dvaju velikih vodenih valova u Sisku kao lani u rujnu', rekao je Plišić.

Veliki vodeni val Kupe na području Lekenika i Siska očekuje se u noći na nedjelju i tijekom nedjelje. Prema prognozama Hrvatskih voda bit će, na lekeničkom području, nadmašena rekordna razina Kupe. Od subote u sedam sati na Kupi u Farkašiću na snazi je izvanredno stanje jer je vodostaj prešao 950 centimetara. Unatoč toj mjeri stanje još uvijek nije kritično, a procjena je Hrvatskih voda da bi tu vodostaj mogao doseći i 1000 cm. Ugroženo je nebranjeno područje Letovanića, Starog Broda i Žažine dok na području Siska neće biti većih poteškoća.

Rijeka Sava tijekom subote uzvodno od Zagreba opada, a nizvodno raste, ali je oko 13 sati u Sisku počela stagnirati na visini od 718 centimetara, te su na snazi redovne mjere obrane od poplave. Na području Jasenovca proglašene su u subotu ujutro izvanredne mjere obrane od poplava, ali ni tamo ne bi trebalo biti većih problema, ističu iz Hrvatskih voda, jer prirodne retencije Odransko, Mokro i Lonjsko polje i dalje mogu primiti velike količine voda iz Save i Kupe.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 17:45