GRAĐEVINARI U KOLAPSU

FOTO: Što se u Zagrebu gradi, što ćemo pričekati, a što nećemo dočekati

Mnogi najavljeni projekti, privatne i gradske investicije, pričekat će neka bolja vremena. Donosimo pregled onih koji se unatoč gospodarskoj i financijskoj krizi ipak realiziraju, ali i onih koji su usporeni ili su posve obustavljeni.

ZAGREB - Težina gospodarske krize, osim u često spominjanoj brodogradnji, najočitija je u građevinarstvu. Samo u Zagrebu, primjerice, upitne su mnoge gradske i privatne investicije: umjesto 20-ak planiranih nebodera gradi se samo jedan, gradnja nekih stambeno-poslovnih naselja kasni ili je odgođena, neki su obustavljeni, a samo će rijetki biti dovršeni u predviđenom roku.

Očekujući bolja vremena

Ipak, unatoč otežanim financijskim uvjetima, u Zagrebu se realizira nekoliko važnih projekata, poput nebodera Sky Office, kompleksa Cvjetni, zgrade Hrvatske biskupske konferencije, novog sjedišta SOA-e, naselja Bijenik i trgovačkog centra Arena Centar. Od manjih projekata spomenut ćemo Poslovni centar Svetice, VMD-ovu poslovnu zgradu na križanju Tuškanove i Vrbanićeve, Autohrvatsku u Heinzelovoj, projekt Green Gold na križanju Vukovarske i Radničke te centar IT5 u Novom Zagrebu.

Dugoočekivani projekti poput kongresnog centra, zračne luke i lake željeznice ostali su samo na nacrtima. Odgođen je i projekt poticane stanogradnje u Podbrežju, dok je krizom najpogođenija gradnja nebodera i stambeno-poslovnih kompleksa. Verdisparovi stambeno-poslovni neboderi na Savskoj cesti, Tower 123 na križanju Selske i Ljubljanske avenije i “pijani twinsi” Ivana Čermaka, primjerice, morat će pričekati neka bolja vremena.

Počeli i stali

Neki investitori čak su i započeli projekte, no zbog financijskih su poteškoća bili prisiljeni obustaviti radove. Tako će, čini se, kapitalni projekti poput Muzičke akademije, Ban centra i Bundek centra, te tornja Crni monolit, na kojem su pripremni radovi na ispitivanju tla bili počeli, znatno prekoračiti rokove dovršetka gradnje.

Muzička akademija: Megrad bankrotirao, radove nastavlja našička Nexe grupa

Samo godinu dana nakon svečanog potpisivanja ugovora o gradnji Muzičke akademije, projekta vrijednog 123 milijuna kuna, radovi su obustavljeni jer glavni izvođač radova, tvrtka Megrad građenje, nije plaćala račune za električnu energiju, pa je HEP isključio struju na gradilištu. Iako su iz Megrada opovrgnuli tvrdnje o financijskim poteškoćama i prozvali investitore, Grad Zagreb i Sveučilište u Zagrebu, da im duguju više od pet milijuna kuna, radove na rekonstrukciji i dogradnji derutne Ferimportove zgrade u međuvremenu je preuzela našička Nexe grupa. U Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta potvrdili su nam da su radovi stali jer je jedan od izvođača radova bankrotirao, dok su za nastavak radova osigurana sredstva. Ivan Ergović, vlasnik Nexe grupe, ističe da je rok za gradnju Muzičke akademije sa svim odsjecima, dekanatom, knjižnicom, vježbaonicama, kabinetima i dvije koncertne dvorane, kao i novu sedmeroetažnu zgradu, 22 mjeseca.

CRNI MONOLIT: Najviši toranj u regiji mogao bi se početi graditi tek 2012.

Gradnja Crnog monolita visokog 165 metara, koji bi s antenom dosegnuo 190 metara i tako postao najviši toranj u regiji, trebala je početi u rano ljeto 2009. godine. Radovi na ispitivanju tla na križanju Zagrebačke avenije i Savske ceste, dijagonalno od Vjesnikove zgrade, prekinuti su zbog gospodarske krize, dok je investicija prolongirana do, pretpostavlja se, početka 2012. Neboder sa 41 etažom, koji su osmislili arhitekti iz Urbanih tehnika, bit će potpuno ostakljen, a na njegovoj zadnjoj etaži bit će restoran s vidikovcem i pogledom na cijeli Zagreb. Uz podzemnu garažu imat će šest etaža, a na prvih pet nadzemnih etaža predviđene su trgovine. Osim poslovnih ureda, uredit će se i poslovni apartmani za menadžere, koji će se moći unajmiti ili kupiti. Vjeko Čalić, direktor tvrtke Pro-grad, kaže da su u igri dvije opcije: izgraditi neboder ili prodati cijeli projekt. Vrijednost investicije, dodaje Čalić, poslovna je tajna.

BAN CENTAR: Bivši premijer Nikica Valentić spašava projekt od propasti?

Stambeno-poslovni kompleks Ban centar, arhitekta Otta Barića, na uglu Kurelčeve i Cesarčeve ulice, sa sedamdesetak luksuznih stanova s ugrađenim sustavom za inteligentno upravljanje, među njima i tri najskuplja penthousea površine 400 četvornih metara po cijeni od 10.000 eura po kvadratu, trebao je biti dovršen do ljeta 2011. Zbog obustave radova taj će rok očito biti znatno prekoračen, a iz projekta se zbog financijskih problema povukao Konstruktor. Nagađa se da će posao s IGH-om i Zabom nastaviti Valentićeva Niva inženjering.

BUNDEK CENTAR: Pukla ljubav’ između IGH, Zabe i splitskog Konstruktora

Radovi su obustavljeni i na Bundek centru, koji se počeo graditi 2008. Ispod kompleksa već je sagrađena podzemna garaža za 800 vozila, a planirana je gradnja 227 stanova, koji bi se trebali prodavati po cijeni od 2258 do 2720 eura za četvorni metar, dok bi poslovni prostori koštali oko 2374 eura po četvornom metru. Slično kao i kod Ban centra, i u ovom projektu splitski Konstruktor se povukao, a IGH i Zaba traže novog partnera koji će morati sudjelovati u oba projekta. I kod ovog centra, kao budući investitori, spominju se Niva inženjering i Stipić grupa.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:13