OZBILJNA UPOZORENJA

FOTO: STRAŠNI PRIZORI ZAGAĐENJA 'Svake godine više od osam milijuna tona plastike završi u oceanima. Nijedno mjesto na Zemlji više nije netaknuto'

 
 Profimedia, Caters News, Zuma Press, Exclusivepix

U povodu Svjetskog dana zaštite okoliša, 5. lipnja udruga za zaštitu okoliša Zelena akcija poručila je da je Ministarstvo zaštite okoliša i energetike u protekloj godini donijelo niz loših i za okoliš pogubnih odluka, a prošlu je godinu u Zagrebu, ističu, obilježila devastacija Trga žrtava fašizma.

"Svjetski dan zaštite okoliša obilježava se 5. lipnja još od 1974. godine i bilo bi prekrasno kad bismo na taj dan mogli zaista slaviti neki napredak u politici zaštite okoliša koji je RH napravila u proteklih godinu dana. Međutim, iako je napretka vjerojatno i bilo, teško je vidljiv pa tako i zanemariv u usporedbi s nizom loših i za okoliš pogubnih odluka Ministarstva zaštite okoliša i energetike", ocijenila je u izjavi za Hinu predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin.

Navodi kako je primjerice u protekloj godini odobrena studija utjecaja na okoliš za čak 40 godina star projekt HES Kosinj koji predviđa potapanje naselja Gornji Kosinj i Mlakva. Zatim, kaže Leljak Gracin "odobrena je studija o utjecaju na okoliš za plutajući LNG terminal na Krku unatoč protivljenju lokalne zajednice, a pred samim je donošenjem i zakon o toj investiciji".

Isto tako, kaže, proteklu godinu obilježila je i devastacija Trga žrtava fašizma u Zagrebu, što je "samo jedna u nizu loših odluka gradonačelnika Milana Bandića u vezi 'uređenja' grada".

QINGDAO, CHINA - JULY 18: 

The sea grass turns white at a beach on July 18, 2016 in Qingdao, Shandong Province of China. The enteromorpha prolifera spread on the beaches in Qingdao and were under clearing. 
©Exclusivepix Media, Image: 294536516, License: Rights-managed, Restrictions: , Model Release: no, Credit line: Profimedia, Exclusivepix
Profimedia, Exclusivepix
Alge u moru na kineskoj plaži u Qingdau

"To su samo neki primjeri koji pokazuju kako zaštita okoliša i prirode, pa tako ni zdravlje ljudi, nisu na prvom mjestu niti Ministarstvu, a niti gradonačelnicima, već je to i dalje gradnja, odnosno investicije koje ne samo da su štetne za okoliš, već nisu niti ekonomski isplative", ustvrdila je u povodu Svjetskog dana zaštite okoliša predsjednica Zelene akcije Željka Leljak Gracin.

Plastika - neprijatelj broj jedan

UN u svojim izvještajima već neko vrijeme navodi plastiku kao 'jednu od najvećih katastrofa i izazova našeg vremena'. Glavni tajnik UN-a António Guterres u svojoj poruci povodom Svjetskog dana zaštite okoliša poručio je da je zdrav planet nužan za uspješnu i mirnu budućnost.

U galeriji pogledajte razmjere zagađenja diljem svijeta:

'Svijet nam je prekriven opasnim plastičnim otpadom. Svake godine više od osam milijuna tona plastike završi u oceanima. Nijedno mjesto na Zemlji više nije netaknuto. Ako se ovakav trend nastavi, do 2050. naši će oceani imati više plastike nego riba', rekao je.

Također je pozvao ljude da prestanu koristiti jednokratne plastične proizvode poput plastičnih boca: 'Nemojte ni prihvatiti ni koristiti predmete koje ne možete koristiti opet.'

Diljem svijeta danas se održavaju akcije povodom Svjetskog dana zaštite okoliša. Većini je tema upravo plastika, kao najveći neprijatelj modernog doba.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 13:23