JEDAN OD NAJBOGATIJIH

FOTO Sultan stiže u Dubrovnik, a OVO je njegova prethodnica. Dugačka je čak 155 metara!

Nakon 'Al Saida' u Gruž je uplovio i prateći brod na kojem navodno ima mjesta za 15 Mercedesa i helikopter
 Tonči Plazibat / CROPIX

DUBROVNIK - Jedan od najbogatijih ljudi na svijetu, omanski sultan i državnik 72-godišnji Quaboos bin Said al Said drugi put u devet godina odabrao je Dubrovnik kao odredište za godišnji odmor.

U grušku luku u petak je kao "prethodnica" uplovila sultanova luksuzna jahta 'Al Said'. Riječ je o jednom od najvećih i najmodernijih plovila na svijetu vrijednom 109 milijuna američkih dolara. Jahta je duga 150 metara, opremljena najsuvremenijom navigacijskom opremom a sagrađena je po posebnoj narudžbi za omanskog sultana 2007. godine.

Nakon "Al Saida" u Gruž je uplovio i prateći brod na kojem navodno ima mjesta za 15 luksuznih Mercedesa i helikopter.

Prvi privatni posjet omanskog sultana Qaboos bin Said al Saida Dubrovniku 2003. izazvao je golemo zanimanje javnosti. Vladar sultanata koji je kod kuće ujedno premijer i ministar obrane, vanjskih poslova i financija, smatra se posljednjim apsolutističkim vladarom na svijetu.

Uoči dolaska u Dubrovnik prije devet godina vladar islamske apsolutne monarhije zakupio je osamdesetak soba u hotelu "Argentina", čitavu Vilu Orsulu, 30 soba za brodsko osoblje u hotelu "Petka" i desetak za posadu zrakoplova u hotelu "Croatia" u Cavtatu. Svojedobno se šuškalo da je u Grad u flotili jahti stiglo i dvadesetak sultanovih žena i konkubina za koje je u Nizozemskoj i Hrvatskoj svakodnevno naručivao cvijeće u protuvrijednosti od 5000 dolara, no nijedna od pratilja tada nije viđena u Gradu.

Pretpostavlja se da će sultan i njegova svita slijediti praksu iz 2003. kad su u dubrovačku zračnu luku sletjeli u dva zrakoplova tipa jumbo jet, te se iz Čilipa prevezli na jahte.

Al Saidov boravak pratile su neviđene mjere osiguranja, pa je tako flotilu s mora čuvala je hrvatska pomorska policija, dok je dio gruške luke bio je ograđen žicom, pod stalnim nadzorom hrvatska policija i omanski tjelohranitelji.

Omanski moćnik unajmio je i sijaset dubrovačkih taksija i rent-a-car vozila marke Audi A8 i A6 te Mercedese S klase.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:03