TKO JE DARKO HORVAT

FOTO: Svestrani dinamovac, lovac i vjernik kojemu je jedna stvar, bez obzira na ministarske obaveze, najvažnija na svijetu

 
 Privatni album

U medijskom smislu, novi ministar gospodarstva Darko Horvat (47) dosadan je obiteljski čovjek, iza njega nema afera, skandala, senzacija, kaznenih prijava, ukratko je objasnio jedan njegov prijatelj i bivši suradnik. No, dio medija Horvatovo imenovanje nasljednikom Martine Dalić predstavlja kao ustupak Andreja Plenkovića desnoj struji HDZ-a i jasnom političkom porukom, a jednog od šest potpredsjednika HDZ-a i člana Predsjedništva kao čovjeka bliskog bivšem predsjedniku stranke Tomislavu Karamarku i lobistu MOL-a Jozi Petroviću.

- Darko zna da se razgovaralo s puno kandidata i da su neki jako željeli tu poziciju, a uvjeren je da je Tomislav Tolušić imenovan potpredsjednikom Vlade, a on ministrom gospodarstva zato što su potpredsjednici stranke - otkriva Horvatov prijatelj.

Darko Horvat rođen je u Čakovcu 29. rujna 1970. Odrastao je u Međimurju, u obiteljskoj dvokatnici na velikom imanju u Donjoj Dubravi, gdje i danas živi s roditeljima, ocem Franjom i majkom Anđelom, te sa suprugom Sanjom, s kojom ima 20-godišnju kćer i godinu dana mlađeg sina. Novi ministar gospodarstva, dakle, i danas živi u roditeljskoj kući, pod istim krovom s ocem i majkom, a to ne skriva niti se toga srami.

Privatni album
Darko Horvat s obitelji

- Dobio je ime Darko jer su roditelji rekli da im je prvo dijete došlo kao Božji dar, ‘pa neka bude Darko’ - priča, nadalje, obiteljski prijatelj i otkriva kako je Darko od malih nogu išao u crkvu, ima sve sakramente, odgajan je kao praktični vjernik, a tako sa suprugom odgaja i svoju djecu.

Djeca na prvom mjestu

Svake nedjelje ručak im je u pola jedan i tada su bez iznimke svi za stolom u Donjoj Dubravi. Darko Horvat toga se nije odrekao ni dok je bio ministar obrta i poduzetništva u Vladi Tihomira Oreškovića, a nada se da neće ni u novom mandatu u Vladi Andreja Plenkovića. Tradicije zajedničkog obiteljskog nedjeljnog ručka Horvatovi se strogo pridržavaju. I Darko Horvat često priprema ručak nedjeljom, roštilj ili peku, a voli se pohvaliti lovačkim specijalitetima, posebno vrhunskom salamom od divljači, koju tri, četiri puta godišnje uz njegovu asistenciju radi njegov otac Franjo.

Privatni album

Novi ministar gospodarstva položio je lovački ispit, član je međimurskog lovačkog saveza i lovačkog društva u Donjoj Dubravi, a navodno ima i nekoliko trofeja.

- Lov mu je druga ljubav, a prva je nogomet. Žestoki je dinamovac, bio je predsjednik i potpredsjednik lokalnog kluba Dubravčan iz Donje Dubrave, koji je trenutno drugi u 2. županijskoj ligi, s grupom od pet prijatelja ide na gotovo sve utakmice nogometne reprezentacije kod kuće i u inozemstvu, a bez obzira na ministarske obveze, s njima će sigurno ići na barem jednu našu utakmicu na SP u Rusiji - otkriva bliski prijatelj, koji priča kako je Darko odrastao u skromnoj obitelji u kojoj je pravilo bilo da djeci ništa ne smije nedostajati. I svake godine bili su na moru, roditelji su mu radili u svojedobno veoma solidnoj tvrtki Agromeđimurje, pa su sa svojim stojadinom išli na ljetovanje u radnička odmarališta u Biogradu, Filip Jakovu, Rogoznici…

Privatni album

U društvu sa Srnom

Privatni album

Mama Anđela radila je težačke poslove u rasadniku Agromeđimurja. Bila je na operaciji kralježnice, s kojom i danas ima velikih problema. Otac Franjo, po struci automehaničar, radio je u poduzeću koje se bavilo poljoprivrednim strojevima, a nakon posla u garaži, u obiteljskoj kući nastavljao je do noći raditi kao mehaničar.

- Želio je zaraditi, sagraditi kuću i svojoj djeci omogućiti školovanje i kvalitetniji život. Obrađivali su deset hektara zemlje, a najviše su zaradili i kuću napravili zahvaljujući uzgoju povrća - mrkve, peršina, hrena i cikle. S prodajom nisu imali problema jer je sve otkupljivala Podravka. Tada je za njih radilo 20-ak ljudi, a danas su većinu zemljišta dali u najam. Oni kao obitelj danas više ne mogu obrađivati zemlju, ali je Darko ne da prodati - kaže obiteljski prijatelj Horvatovih.

Ministrov otac Franjo danas ima tri stenta, a već više od 20 godina 70-postotni je invalid sa smrskanom šakom.Prije 22 godine, 1996., na lokalnoj cesti u Međimurju, Franjo Horvat je u prometnoj nesreći nekoliko automobila doživio strašan sudar koji ga je obilježio za cijeli život. Zbog jakog naleta automobila iz suprotnog smjera izletio je kroz vjetrobran, zadobio težak potres mozga i smrskani su mu gornji ekstremiteti. Oporavak je bio vrlo spor i trajao je nekoliko godina, liječnici u Čakovcu i Ljubljani uspjeli su mu osposobiti smrskanu ruku, ali je ostao trajni invalid. Dugo je bio na bolovanju, primanja su mu bila niska, više nije mogao raditi ni u svojoj garaži, a u tom se razdoblju za sina Darka i četiri godine mlađu kćer Ljubicu brinula isključivo majka.

Zagreb, 220518. 
Markov trg.
Banski dvori.
Sastanak koalicijskih partnera s premijerom Andrejem Plenkovicem.
Na fotografiji: Darko Horvat.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Goran Mehkek / CROPIX
Darko Horvat

Darko Horvat tako je bio prisiljen sa 16 godina naglo odrasti i tijekom očeva oporavka uvelike se posvetio brizi za sestru Ljubicu.

U takvim okolnostima odlučio se za studij u Mariboru, na Fakultetu elektronike i računarstva, gdje je diplomirao među prvima u klasi. Za studij u Mariboru odlučio se ponajprije iz financijskih razloga i najboljih uvjeta jer je tamo živio djedov brat koji je bio direktor tvrtke Dom smreka. Na odluku je utjecala i bolja prometna povezanost Čakovca s Mariborom nego sa Zagrebom.

Sreća u karijeri, nesreća u prometu

- U Mariboru nije morao biti u domu, nego je živio u obiteljskoj kući od 240 kvadrata ispod Pohorja, u Zlatiborskoj 1. Tijekom studija najviše vremena provodio je sa svojim prijateljem iz Donje Dubrave, koji mu je u međuvremenu postao šogor. Svaki su vikend vlakom dolazili kući, gdje su često bile uzbune, kao i oko 800 drugih studenata iz sjeverozapadne Hrvatske koji su također studirali u Sloveniji. Kod kuće je vikendom Darko pomagao raditi na zemlji - otkriva prijatelj Horvatovih.

Dakle, na pitanje gdje je bio 1991., Darko Horvat odgovara “u Sloveniji” i toga se ne srami.

Nakon završenog studija planirao je otići u Njemačku, kod krizmanog kuma koji mu je obećao pronaći posao, no dva mjeseca nakon diplome počeo je raditi u HEP Distribuciji u Koprivnici kao inženjer pripravnik.

- Imao je sreće u karijeri. Direktor koprivničke Elektre bio je vizionar koji je želio educirati mlade ljude - govori Horvatov prijatelj.

Brzo je postao voditelj odjela pa šef službe, a magistrirao je na temu posla koji je operativno radio u HEP-u.

U HDZ-u se stranački angažirao 1999.

Darko Horvat i Kolinda Grabar Kitarović

Arhiva, Hanza Media

Kao i njegov otac Franjo, i Darko Horvat doživio je tešku prometnu nesreću. U ljeto 2002. sa svojim prvim novim automobilom, Renaultom Cliom, vraćao se s mora iz smjera Obrovca preko Velebita i Gračaca u Zagreb. Vozač iz suprotnog smjera izgubio je kontrolu nad vozilom i direktno je naletio na automobil kojim je upravljao Horvat. U potpuno smrskanom automobilu bila je cijela njegova obitelj, supruga Sanja i djeca. Djeca su bila vezana u sjedalicama pa se nisu teže ozlijedila, a supruga, iako je bila vezana na suvozačkom mjestu, doživjela je jaku trzajnu ozljedu i do danas ima problema s vratnom kralježnicom. Darko Horvat kao vozač nije bio vezan, aktivirao se zračni jastuk koji je spriječio da izleti iz automobila, a bio je sav natučen i slomljena mu je šaka.

Nakon što je 14 godina radio u HEP-u u Koprivnici, 2006. je imenovan direktorom Distribucijskog područja Elektre u Čakovcu, gdje je proveo tri godine.

Na rezervnoj poziciji

U Vladi Ive Sanadera godinu i pol bio je ravnatelj Uprave za obrt pri Ministarstvu gospodarstva, a zatim je postao ravnatelj Uprave za energetiku. Neki mediji tvrdili su da na je na te funkcije imenovan na intervenciju utjecajnog lobista Joze Petrovića i kako je s Damirom Polančecom bio zadužen za sklapanje Prvog dodatka Ugovora o međusobnim odnosima dioničara Ine od 30. siječnja 2009., kojim su prepuštena upravljačka prava u Ini, za koje je bivši premijer Sanader optužen za uzimanje mita. Prijateljima je rekao da je to potpuna glupost i da je taj ugovor prvi put vidio kada je objavljen u medijima.

Zatim je u Vladi Jadranke Kosor postao pomoćnik ministra gospodarstva Đure Popijača za energetiku. U to vrijeme obnašao je dužnosti predsjednika Nadzornog odbora HEP-a i Plinacra.

Nakon gubitka izbora 2011. zaposlio se u upravi privatne tvrtke za proizvodnju LED rasvjete, Energy plus iz Ludbrega, gdje je četiri godine bio direktor proizvodnje i razvoja.

U oporbenom HDZ-u izabran je na čelo stranačkog Odbora za zaštitu okoliša, što je, po njegovu mišljenju, bilo ključno da u Vladi Tihomira Oreškovića 2016. postane ministar poduzetništva i obrta. Prijatelji mu vjeruju kad kaže da to imenovanje nema nikakve veze s Jozom Petrovićem, kako su neki mediji pisali.

Govorilo se i da je već tada trebao postati ministar gospodarstva, ali nakon što je Most tražio i taj resor, njegovo imenovanje na čelo Ministarstva poduzetništva i obrta komentiralo se kao povlačenje na rezervnu poziciju.

Objavljeno je i kako je s lobistom MOL-a Petrovićem bio čest gost na večerama kod mađarskog veleposlanika Jozsefa Magyara, a on je svojim prijateljima rekao da je na večeri kod mađarskog veleposlanika bio samo jednom. Osim toga, kao Tomislav Karamarko zastupao je stav da Hrvatska treba odustati od arbitraže s MOL-om. I danas objašnjava da je bio u pravu, ali da taj njegov stav nema nikakve veze s Karamarkom ili Petrovićem. Zbog svega toga saborski zastupnik Mosta Miro Bulj Horvata je bio nazivao “mađaronom”.

Na posljednjim stranačkim izborima izab­ran je za jednog od šest potpredsjednika HDZ-a, a predsjednik je Županijskog HDZ-a u Međimurju. Svrstavaju ga u desnu struju stranke, a nakon Karamarkova odlaska nagađalo se je li bliži Milijanu Brkiću ili Tomislavu Čuljku.

U siječnju 2017. protivio se Plenkovićevu planu za otkup Ine od MOL-a putem privatizacije HEP-a.

- I danas se protivi privatizaciji HEP-a, i to ne iz emotivnih razloga, zato što je tamo radio 17 godina, nego iz logične računice - kaže njegov prijatelj i bivši suradnik.

Darko Horvat pokazao je da je spreman braniti svoje mišljenje, koje nije uvijek u koordinaciji sa stavovima Plenkovićeve Vlade, pa je tako oštro kritizirao ministra prometa Olega Butkovića zbog ukidanja cestarina za tunel Sveti Ilija kroz Biokovo. No, bez razmišljanja podržao je Istanbulsku konvenciju. Kao šef međimurskog HDZ-a bio je u sukobu s dosadašnjom glasnogovornicom Vlade Sunčanom Glavak, posebno na posljednjim parlamentarnim izborima, oko mjesta na listi u 3. izbornoj jedinici. No, ona sada ide na njegovo mjesto saborskog zastupnika, koje je puno mirnije i nekoliko tisuća kuna bolje plaćeno od posla glasnogovornice Vlade.

Studentski život

Za poziciju ministra gospodarstva navodno ga je predložio glavni tajnik stranke i predsjednik Sabora Gordan Jandroković.

- Kada sam 2016. izabran za ministra poduzetništva, atmosfera je bila pozitivna i u mojoj obitelji oko toga nije bilo skepse. Sada je drugačije, u cijeloj priči malo je više straha. O ovom ministarskom angažmanu supruga i ja nismo imali iste stavove - povjerio je Horvat bliskom prijatelju.

- Darkov stav je da nema smisla biti član Predsjedništva i potpredsjednik stanke, a u trenutku kad se priča malo zapetlja podvinuti rep i otići. Znam da mu je plan pola svakog radnog dana posvetiti problematičnima, a drugu polovicu odlikašima - jako pojednostavljeno objašnjava ministrov bliski prijatelj, koji otkriva da će Darko Horvat tijekom ministarskog mandata živjeti u svojem stanu od 84 četvorna metra na zagrebačkoj Trešnjevci koji je kupio na kredit, što je sve uredno prijavio u imovinskoj kartici, u kojoj piše da ima 60 tisuća kuna ušteđevine. On, zapravo, u Zagreb dolazi živjeti s djecom, odličnim zagrebačkim studentima na koje je ponosan. Povremeno će im se pridružiti i supruga. Sin je student prve godine FER-a, a u Zagrebu je već više od četiri godine, išao je u MIOC i prve dvije godine živio je u domu. Kći je studentica druge godine Pravnog fakulteta. Novog ministra gospodarstva u vezi s njegovom djecom jedino žalosti što ne vjeruje da će se nakon završetka studija vratiti kući u Donju Dubravu.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
20. travanj 2024 07:15