EKOLOŠKA AKCIJA

FOTO: 'SVJETSKA MORA I OCEANI SU NA RUBU KOLAPSA!' Aktivisti Greenpeacea izložili ledene pingvine ispred NSB-a, traže globalni Sporazum o morima

 
 Nevio Smajić / Greenpeace

U sklopu međunarodne kampanje za zaštitu oceana, aktivisti Greenpeacea izložili su ledenu skulpturu pingvina ispred zgrade Nacionalne i sveučilišne knjižnice, središnjeg mjesta hrvatskog predsjedanja Vijećem EU. Zagreb se tako pridružio globalnoj akciji koja se idućih dana održava u dvadesetak zemalja svijeta, a kojom se traži snažan globalni Sporazum o svjetskim morima.

U okviru Konvencije UN-a o pravu mora, vlade svijeta upravo raspravljaju o Sporazumu o svjetskim morima. Dok znanstvena istraživanja potvrđuju da su mora i oceani na rubu ekološkog kolapsa, ovo je povijesna prilika da se uspostavi golema mreža potpuno zaštićenih područja, odnosno morskih rezervata. Stručnjaci upozoravaju da je ovo nužno kako bi morski svijet dobio priliku oporaviti se od industrijske eksploatacije i kako bi se spriječile najgore posljedice klimatskih promjena u čemu oceani igraju ključnu ulogu.

Nevio Smajić / Greenpeace

“Sav život na Zemlji ovisi o oceanima, a oni nikad do sad nisu bili izloženi većim pritiscima. Problemi s kojima se suočava i naš Jadran globalno su prisutni. Od klimatskih promjena i plastike, preko eksploatacije nafte i plina te rudarenja u morskim dubinama, do prekomjernog izlova ribe - prijetnje kojima su izložena mora i oceani svakim su danom sve veće i akutnije. Znanstvenici apeliraju da se 30 posto najvažnijih i najugroženijih morskih područja mora hitno zaštititi od štetnog ljudskog djelovanja. Oceani i mora na rubu su kolapsa, a osim što proizvode pola kisika koji dišemo, oni su naš veliki saveznik u borbi s klimatskim promjenama” naglasila je Marija Tomac, voditeljica komunikacija u Greenpeaceu.

Skulpture pingvina od leda koje će biti postavljene pred važna politička sjedišta diljem svijeta, topljenjem će simbolički ukazati na sve pogubnije posljedice klimatskih promjena te važnu ulogu oceana u njihovom ublažavanju. O svemu tome svjedoči i jednogodišnja Greenpeaceova ekspedicija "Od Pola do Pola", u sklopu koje se dva broda trenutno nalaze na Antarktici gdje su se kolonije pingvina prepolovile.

Nevio Smajić / Greenpeace

Uoči četvrte i posljednje runde pregovora u UN-u (IGC4), potrebno je snažno vodstvo i pojačan diplomatski angažman na najvišoj političkoj razini. Trenutno predsjedanje Hrvatske Vijećem EU pruža jedinstvenu priliku za europsko globalno liderstvo u ovom važnom pitanju. Pozivamo ministra vanjskih poslova g. Grlića Radmana da osobno prisustvuje pregovorima o Sporazumu u New Yorku i da kao predstavnik zemlje predsjedateljice i zemlje čvrsto vezane uz more, ovoj temi da prioritet”, dodaje Tomac.

Greenpeace se zajedno s više od 2,5 milijuna ljudi diljem svijeta zalaže za postizanje što snažnijeg režima zaštite te usvajanja Sporazuma o svjetskim morima, kojim bi se položio temelj za zaštitu 30% otvorenih mora do 2030. godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:38