HITNE MJERE

FOTO: U KARLOVCU SE PRIPREMAJU ZA NAJGORE Gradi se privremeni nasip za zaštitu grada od velikog vodenog vala nakon otapanja snijega

 
 Robert Fajt / CROPIX

Nakon što su gotovo tri desetljeća dijelovi Karlovca redovito plivali u vrijeme velikih vodostaja rijeka, Hrvatske vode odlučile su ozbiljnije zaštititi grad na četiri rijeke, iako se i u ovom slučaju radi tek o privremenim mjerama. Na to ih nisu natjerali vodostaji, već velike količine snijega, koje će, kad počne otapanje, u Karlovac rijeka Kupa donijeti iz Gorskog kotara i Slovenije, Mrežnica s Korduna, Korana s Plitvica, a Dobra iz Ogulina.

Napravljene su simulacije visine vodostaja rijeka u Karlovcu i Ogulinu te je u subotu počela gradnja sustava - postavljanja box barijera, montažnih elemenata koji se pune pijeskom. U sljedećih 15 do 30 dana u Karlovcu će izgraditi pet kilometara nasipa koji bi u funkciji trebao biti nekoliko godina.

Ovo je za Republiku Hrvatsku, kako je rekao direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković, prvi i jedinstveni slučaj ovako velikog privremenog sustava obrane od poplava, a sličan, premda tehnički kompliciraniji zbog krškog tla, paralelno se gradi i na ogulinskom području. Radovi su počeli na najkritičnijoj karlovačkoj točci - tromeđi naselja Logorište, Mostanje i Mala Švarča, koje svake godine potope Mrežnica i Korana.

- Zbog velikog stradanja posljednjih godina, a imali smo četiri ili pet velikih naleta vode, donijeli smo odluku da prvi put primijenimo ovaj sustav obrane. Uvjeren sam da ćemo tim sustavom zaštititi ove ljude i bez bojazni dočekati neke nove kiše u narednom razdoblju - izjavio je direktor Đuroković, dodajući kako je meteorološka situacija dobra jer predviđa sporije otapanje snijega nego što je to prije bilo najavljeno.

Ministar zaštite okoliša Tomislav Ćorić napomenuo je kako ovo doista nije trajno rješenje, ali da se na konačnom rješenju radi sustavno, zbog čega je projekt obrane uvršten u strateške projekte RH.

- Obrana od poplave prioritet je ove Vlade i Ministarstva zaštite okoliša. Izgradnja pravog sustava obrane traje godinama, ali naše aktivnosti koje smo poduzeli u zadnjih osam mjeseci daju mi za pravo reći kako se od sustava trajne obrane neće odustati i da ćemo učiniti sve da on bude izgrađen u što kraćem roku - rekao je ministar Ćorić.

- Konačno su nas čuli, kad premijer dođe na poplavu u Ogulin, a ministar Ćorić jedini sjedne s nama u čamac, onda se vidi da ti ljudi imaju senzibilitet prema potopljenima - komentirao je karlovački župan Damir Jelić dodavši kako se "brani nešto što je braniti trebalo davno prije".

Želja karlovačkog gradonačelnika Damira Mandića jest da se po istom principu pristupi obrani kupskog dijela te tako osiguraju sela nizvodno od Karlovca, a na to područje će se prebaciti čim se obave poslovi u ovome dijelu grada.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
18. travanj 2024 05:00