PITANJE ODIJEVANJA

FOTO: U MORU TURISTA U NAŠEM OMILJENOM LJETOVALIŠTU ISTICALA SE JEDNA DAMA Neki su se pitali je li izdanje u kojem se pojavila ipak otkrilo previše

 
 Ante Čizmić / CROPIX

Premda su znakovi zabrane postavljeni još prije dvije godine, često na društvenim mrežama imamo prilike vidjeti ogorčene Splićane koji svakodnevno viđaju bezbrižne i razodjevene goste kako šetaju polugoli po Rivi, u Palači ili, u posljednjem zabilježenom slučaju, na Zapadnoj obali, piše Slobodna Dalmacija.

- Nemam ja ništa protiv ni kratke veštice, ni lipe noge, Bože moj, ali šta je previše, previše je... - prokomentirao je prije dva dana stariji gospodin, koji je u šetnji s unucima po Zapadnoj obali susreo oskudno odjevenu strankinju, minimalno pokrivenu bijelim kupaćim kostimom. Bez obzira na znakove koji brane neprimjereno odjevenim turistima ulazak u staru gradsku jezgru, gosti se često ne drže tih pravila.

Dalmatinci najčešće takav "luksuz" mogu sebi priuštiti u malom "vikendaškom" mjestu, gdje ih od vanjskog tuša, smještenog u prirodnom hladu vinove loze, dijeli tek nekoliko koraka do mora. No, turistima, a pogotovo onima koji se odmaraju od velikih gradova, Split je upravo takvo maleno mjesto. Zato imamo prilike vidjeti ovakve i slične fotografije na kojima strani gosti golišavi bezbrižno šetaju centrom grada, navodi Slobodna Dalmacija.

Kazna koju poluodjeveni turisti plaćaju u slučaju susreta s komunalnim redarom je 500 kuna, a u slučaju plaćanja na licu mjesta iznos je simboličnih 250 kuna. Tako bi se u vrijeme održavanja "Ultra Europe" festivala, sudeći po svemu viđenom, gradska blagajna mogla fino popuniti. No, čini se da je kažnjavanje "golaća" teže izvedivo u praksi nego što to zvuči u teoriji. Naime, u posljednje dvije godine kažnjeno je tek šest stranaca. Zanemarivu brojku naplaćenih kazni Damir Babić, pročelnik splitskog Upravnog odjela za komunalno gospodarstvo i redarstvo, opravdava ograničenim ovlastima komunalnog redara.

- Da bi komunalni redar poslao prekršajni nalog na adresu, turist mu treba dati nekakav dokument, a oni to ne daju. Ako im se ne naplati kazna na licu mjesta, možemo im staviti soli na rep - slikovito je pojasnio. Ističe da većina turista kaže da nije ponijela novac, kao ni dokumente, uostalom, budući da komunalni redar nije policajac, zakonski ih ne može natjerati da mu prilože osobnu iskaznicu ili putovnicu. Tako najčešće gradski djelatnik edukativno djeluje na raskalašene strane goste.

- Činjenica je da smo odjenuli možda čak i 70 posto polugolih turista koje su djelatnici komunalnog redarstva susreli na ulici. Djelujemo više upozoravajuće nego represivno. To su gosti grada Splita, i ako se odjenu ispred nas, već smo postigli ogroman uspjeh - kaže šef splitske komunale. Bez obzira na kazne i upozorenja, dok god grad posjećuje tisuće turista dnevno, čini se da taj problem neće nestati.

Ali nije samo Split objavio rat gostima kojima je jedini odjevni predmet kupaći kostim. Velika borba se vodi na otocima Hvaru i Pagu te u većim dalmatinskim gradovima, gdje se bez obzira na povećan broj komunalnih redara još uvijek ne može stati na kraj golišavim strancima.

Hvarski gradonačelnik Rikardo Novak na znakovima zabrane upozorio je svoje goste na niti malo simbolične kazne. Tko šeće bez majice platit će i do 500 eura, one u kupaćima globit će do 600 eura, a za jelo i piće na javnoj površini kazna može biti i do 700 eura. No, bez obzira na kazne, čini se da je to jedna od mana koja dolazi paralelno s rastom najjače gospodarske grane u Hrvatskoj - turizma, piše Slobodna Dalmacija.

Naš fotoreporter je u gradu Hvaru u četvrtak na gradskim ulicama snimio i nekoliko oskudno odjevenih gostiju, među kojima se isticala dama za koju su se neki pitali je li ipak za javnu šetnju otkrila previše, ali svi su oni, unatoč globama koje im prijete, šetali prilično bezbrižno.

Hvar, 190718. 
Hvar ove godine slavi 150 godina turizma na otoku.
Na fotografiji: turisti.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
Ante Čizmić / CROPIX

FOTOGALERIJA: Turisti u gradu Hvaru

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
23. travanj 2024 03:28