ŠOKANTNI PRIZORI U ZEMLJI

FOTO: U NIN STIGLA VOJNA AMFIBIJA, OBORINE SE OČEKUJU I DANAS Pogledajte prizore od jutros, pripadnici MORH-a stigli na poplavom pogođena područja

 
 (Jure Miskovic / CROPIX) / CROPIX, MORH

Veliko nevrijeme koje je u ponedjeljak zahvatilo Dalmaciju najviše je problema izazvalo u Ninu, u kojem je proglašeno izvanredno stanje. Na području grada Zadra 70 timova vatrogasaca i Hrvatske vojske crpe vodu iz poplavljenih objekata. U Nin je jutros stigla i vojna amfibija koja pregledava teren.

MORH se oglasio o tome:

- Na poplavljenom području Zadarske županije angažirano 108 pripadnika HKoV-a, 12 pripadnika ZzP-a, jedna amfibija, motorna vozila i inženjerijski strojevi te 14 motornih pumpi za ispumpavanje vode Na poplavljeno područje Nina u Zadarskoj županiji u ranim jutarnjim satima danas, u utorak, 12. rujna 2017., upućen je jedan amfibijski transporter PTS-2 i 12 pripadnika Zapovjedništva za potporu OS RH, kao pomoć u obrani od poplava.

Zbog obilne kiše koja je izazvala poplave na području Zadra i Zadarske županije na terenu je angažirano ukupno 108 pripadnika HKoV-a OS RH s motornim vozilima i inženjerijskim strojevima sa 14 pokretnih motornih pumpi za ispumpavanje vode kapaciteta 700 litara u minuti, temeljem usmenog naloga potpredsjednika Vlade RH i ministra obrane Damira Krstičevića.

U pripravnosti u matičnim postrojbama nalazi se 615 pripadnika HKoV-a OS RH, koji bi, prema potrebi, mogli pomoći u obrani od poplava - kazali su iz MORH-a.

Kako prenosi N1, gradonačelnik Emil Ćurko rekao je u utorak rano ujutro da "odsječenih nema".

MORH

Crpljenje vode je trajalo cijelu noć, a osim utvrđenih šteta u zadarskoj Općoj bolnici, bujična poplava privremeno je obustavila rad uređaja za pročišćavanje otpadnih voda. Iz Odvodnje su izvijestili kako je u pomoć priskočila i Hrvatska vojska te da se još uvijek utvrđuje šteta na uređaju.

MORH

MORH

Procjenjuju kako će biti potrebno nekoliko dana da pročišćivač ponovno normalno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

MORH

Prema informacijama iz zadarskog Vodovoda, voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati. Zbog poplavljenog kolnika ili odrona dijela kolnika zatvorene su sljedeće ceste:

ŽC6007 Zadar-Ražanac između mjesta Poljice i Mazija;

ŽC6040 Sukošan-Sveti Martin-Zemunik i

ŽC6004 Nin-Vrsi - javlja HAK u utorak ujutro.

Kiša će i danas biti češća na Jadranu

Promjenljivo, u unutrašnjosti i pretežno oblačno uz mjestimičnu kišu očekuje se i u utorak. Oborina će biti češća u drugom dijelu dana, osobito na Jadranu i područjima uz Jadran gdje će biti i pljuskova praćenih grmljavinom, izvijestio je u utorak ujutro Državni hidrometeorološki zavod Hrvatske (DHMZ).

Lokalno je na sjevernom Jadranu i u gorskim krajevima i dalje moguća obilna oborina. U unutrašnjosti će puhati slab do umjeren sjeverni i sjeveroistočni vjetar, u Slavoniji sjeverozapadni. Na Jadranu jugozapadnjak i jugo, na sjevernom dijelu ujutro i navečer mjestimice jaka bura. Najviša dnevna temperatura od 16 do 21, na Jadranu od 20 do 25 stupnjeva Celzijusovih.

Ova snimka pokazuje Nin u ponedjeljak, a dronom ju je snimio Dalibor Lovrić.

Nakon katastrofalnog nevremena koje je u ponedjeljak pogodilo Zadar, Nin, Sukošan, Bibinje, Ugljan, Pašman i dio Dugog otoka, cijelu noć ispumpavala se voda iz javnih ustanova, pogona i privatnih kuća.

"Od sinoć je angažirano 107 pumpi, 201 vatrogasac i 50-ak hrvatskih vojnika. Riješena je bolnica, ispumpane su TIZ-ove zgrade, radi se u trgovačkom centru Supernova, na pročišćivaču u Odvodnji, u Poliklinici… Napravili smo smjenu vatrogasaca, pomažu nam pripadnici HV-a, radit ćemo bez prekida, rekao je u utorak županijski vatrogasni zapovjednik Željko Šoša.

Dodao je kako će se doći u svaku kuću, ali u mnogim naseljima voda je toliko visoka da se još ne može raditi. Iz Odvodnje su izvijestili kako se još uvijek utvrđuje šteta na pročišćivaču te kako će biti potrebno nekoliko dana da uređaj ponovno proradi. Za to vrijeme neće biti u mogućnosti crpiti i čistiti septičke jame.

I dalje je najkritičnije u Ninu, gdje je u utorak ujutro na teren izašla vojska s amfibijom. Na otoku Ugljanu, gdje je najviše stradao Mali Lukoran, također se radi od ranoga jutra. Po riječima načelnika Općine Preko Jure Brižića, vatrogasci i komunalci očistili su glavnu otočnu prometnicu i promet se normalizirao. Škola ni danas ne radi, a mnogi seoski putovi još su zatvoreni. Voda iz vodoopskrbnog sustava i dalje je zamućena te ju je prije uporabe potrebno prokuhati.

Državni vrh posjetio Zadar

Podsjetimo, predsjednik Vlade RH Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar zdravstva Milan Kujundžić te izaslanstvo Oružanih snaga predvođeno načelnikom Glavnog stožera generalom zbora Mirkom Šundovom u ponedjeljak su posjetili Zadar gdje je zbog jakog nevremena popraćenog obilnim padalinama, održan sastanak Stožera civilne zaštite. Zadar je posjetila i predsjednica Republike Hrvatske i Vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar Kitarović.

- Ovo je elementarna nepogoda i ona mora biti proglašena. Takvi su uvjeti na terenu, bez obzira što je kiša padala pola dana. Solana u Ninu je potpuno potopljena! U bolnici su popadali stropovi, poplavljene su operacijske sale – rekla je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u ponedjeljak u zadarskoj bolnici.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 13:34