SWIFT RESPONSE 19

FOTO: U NOĆNOM DESANTU NA UDBINU SKOČILO JE VIŠE OD 600 PADOBRANCA Hrvatski vojnici 'branili' su aerodrom od Britanaca i Francuza

 

Ministarstvo obrane izvijestilo je o uspješnom prvom danu međunarodne vojne vježbe Swift Response 19 koja se odvija u Hrvatskoj. Jučer je izvršen padobranski desant snaga na prostor vojarne Josip jović pri čemu je na području Udbine iz transportnih zrakoplova iskočilo više od šest stotina vojnika padobranaca.

Glavni događaj vježbe održava se nakon što je u početnoj fazi u vojarni "Pukovnik Mirko Vukušić" u Zemuniku uspješno proveden prihvat i uspostava privremene baze savezničkih snaga (Intermediate Staging Base) Kraljevskog ratnog zrakoplovstva Ujedinjenog kraljevstva Velike Britanije i Sjeverne Irske te Ratnog zrakoplovstva Francuske Republike.

HV/ M. Karačić,V. Jovanovac, S. Proučil

U provedbi padobranskog desanta koriste se transportni avioni C-130 Hercules, C-160 Transall i CN 235 Casa te helikopteri CH-47 Chinook, a sukladno scenariju vježbe, istovremeno se odvijaju i druge letačke aktivnost, izvijestili su iz MORH-a.

Pripadnici HV-a 'branili' aerodrom od Britanaca i Francuza

- U ovoj fazi vježbe radi se o zračnom ubacivanju većeg broja savezničkih padobranaca kroz uspostavljeni zračni most prema Udbini, nakon čega će doći do integracije snaga, a time se i težište vježbe prenosi na područje vojarne u Udbini. Pred svima nama je velik izazov, pri čemu je naglasak na punom poštivanju standarda i procedura u operaciji desantiranja snaga, kao i dobroj koordinaciji letačkih aktivnosti savezničkih snaga s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe - istaknuo je pilot bojnik Vlado Pavlinec, jedan od koordinatora u pripremi i provedbi vježbe.


HV/ M. Karačić,V. Jovanovac, S. Proučil

U vježbi Swift Response 19 sudjeluju i pripadnici Hrvatske kopnene vojske u ulozi snaga suprotne strane (Opposing force – OPFOR), koje su, prema scenariju vježbe, branile aerodrom u Udbini prilikom desanta britanske i francuske bojne.

HV/ M. Karačić,V. Jovanovac, S. Proučil


Tijekom trajanja zračnog desanta u noćnim satima, izvidnički helikopter WILDCAT i borbeni helikopteri Apache i Tiger pružali su vatrenu potporu zemaljskim snagama nanošenjem gubitaka mehaniziranim snagama OPFOR-a, omogućujući padobrancima lakše zauzimanje aerodroma.

HV/ M. Karačić,V. Jovanovac, S. Proučil

Nakon završetka aktivnosti iskakanja padobranaca u srijedu, 19. lipnja 2019. očekuje se formiranje "zračnog mosta" na relaciji Zadar – Udbina, a riječ je o 28 valova polijetanja iz Zemunika te slijetanja na Udbinu prilikom čega će biti transportirana kompletna sredstva tehnike i opreme potrebne za nastavak operacije, javljaju iz Ministarstva obrane.

HV/ M. Karačić,V. Jovanovac, S. Proučil

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 00:27