DIPLOMACIJA

FOTO: U velikom atriju Banskih dvora upriličen prijem za sudionike Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika RH

 
Željko Reiner, Kolinda Grabar-Kitarović, Gordan Jandroković, Andrej Plenković i Gordan Grlić Radman
 Bruno Konjevic / CROPIX

Predsjednik Vlade Republike Hrvatske Andrej Plenković te ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman u četvrtak su u velikom atriju Banskih dvora upriličili prijem za sudionike Konferencije veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske.

Prijemu su prisustvovali predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog Sabora Gordan Jandroković, potpredsjednik Hrvatskog Sabora Željko Reiner, potpredsjednik Vlade RH i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ministar regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Marko Pavić, ministar rada i mirovinskoga sustava Josip Aladrović, ministar državne imovine Mario Banožić, ministar branitelja Tomo Medved, eurozastupnica iz redova Hrvatske demokratske zajednice Dubravka Šuica, načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske Mirko Šundov, Drago Štambuk, Mate Granić te brojni drugi uglednici.

Premijer Plenković ranije je u četvrtak na Godišnjoj konferenciji veleposlanika, generalnih konzula i vojnih izaslanika Republike Hrvatske hrvatskim diplomatima poručio da, poučeni slučajem Mađarević, pripaze na svoje suradnike. Premijer je tada još jednom osudio rasističke i ksenofobne stavove suspendirane diplomatkinje Elizabete Mađarević, a u osudi mu se pridružila i predsjednica Grabar-Kitarović.

Kao glavni diplomatski uspjeh Hrvatske izdvojen je izbor Marije Pejčinović Burić za novu tajnicu Vijeća Europe, a odmah do toga i izbor Ivane Maletić u Europski revizorski sud. Iako još nije otkriveno koji će resor Hrvatska dobiti u Europskoj komisiji, nazočni su bili suglasni da je Dubravka Šuica kvalitetna kandidatkinja za novu hrvatsku povjerenicu.

Na konferenciji je konstatirano da hrvatska diplomacija niže uspjehe, ali da novim izazovima, ugrozama i prilikama potrebno pristupiti inovativno i kreativno.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
26. travanj 2024 00:51