NOVI URADAK DARIJA JURIČANA

FOTO: U ZAGREBU PREMIJERNO PRIKAZAN DOKUMENTARAC 'GAZDA: POČETAK' Pogledajte tko je sve došao pogledati film u kino Europa

 
Hrvoje Hribar, Nikola Grmoja, Milorad Pupovac, Ivan Vilibor Sinčić
 Marko Todorov / CROPIX

U zagrebačkom kinu Europa u utorak navečer premijerno je prikazan dugometražni dokumentarni film 'Gazda: Početak'.

Na premijeri filma autora Darija Juričana i promociji istoimene knjige novinara Saše Paparelle okupili su se brojni pripadnici javnog života.

U publici su tako viđeni šef Živog zida Ivan Sinčić, saborski zastupnik SDSS-a Milorad Pupovac, politički tajnik Mosta Nikola Grmoja, bivši direktor HAVC-a Hrvoje Hribar, novinar Robert Zuber i brojni drugi.

'Gazda: Početak' svojevrsni je 'predfilm' redateljevom prethodnom uratku 'Gazda' za koji je, nakon mjeseci nezainteresiranosti većine kina i televizijskih postaja, interes porastao nakon policijske akcije u Agrokoru.

Nakon što je 'Gazda', za koji autori kažu da nije bio film o Ivici Todoriću i Agrokoru, već o hrvatskim simbolima i mehanizmima funkcioniranja države, novi film se bavi početkom tranzicijskih procesa u Hrvatskoj, nastankom Hrvatske demokratske zajednice, medijskim krajolikom, velikim aferama te, kako navode, razlozima i posljedicama od države podržanog i toleriranog kriminala u tranziciji i pretvorbi.

Istraživačku ekipu predvodili su Zvonimir Tivon i Mašenjka Bačić. Bačić uz Sašu Paparellu supotpisuje istoimenu knjigu.

Kako je Juričan najavio, novi film govori o privatizaciji i tranziciji 1990-ih godina, konkretno o Globus grupi Miroslava Kutle, za koju kaže da je 'priča o Agrokoru prije Agrokora'.

Autori kažu kako je za potrebe filma, tijekom godinu dana intenzivnog istraživanja, pročitano deset tisuća stranica sudskih spisa i intervjuirano stotinjak sugovornika širom Hrvatske.

Scenarist filma je Zvonimir Tivon, montažerka Sandra Mitić, a glavni snimatelj Marko Patak.

Film su sufinancirali Blank_filmski inkubator, Hrvatski audiovizualni centar i crowdfunding kampanja, a producent je Hrvatski centar za istraživačko novinarstvo i slobodu medija.

Splitska premijera filma, uz gostovanje autorske ekipe, najavljena je za 20. siječnja u kinoteci Zlatna vrata.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 10:47