DAN NAKON KATASTROFE

FOTO Vatrogasci su cijelu noć čuvali požarište u rafineriji. Traje očevid,šteta je manja od očekivane!

Zelena lista i Udruga oboljelih od karcinoma smatraju da je najodgovorniji MOL jer 'nema interes da održava rafineriju'
Zagreb, 200611.Oko 10.30 sati izbio je pozar u Rafineriji nafte Sisak. Evakuirani su radnici iz rafinerije i dio stanovnistva najblizi Rafineriji, jer se pozar opasno priblizio postrojenjima za preradu nafte i spremnicima koje rafinerijski radnici nastoje zaustaviti i zastiti hladjenjem. Na slici: vatrogasci gase pozar.Foto: Ranko Suvar / CROPIX
 Ranko Šuvar / CROPIX

SISAK - Dan nakon velikog požara u Rafineriji nafte Sisak, počeo je policijski i vatrozaštitni očevid, koji treba odgovoriti na pitanje zbog čega je došlo do požara koji je zaprijetio katastrofom neviđenih razmjera, te utvrđivanje štete na rafinerijskim postrojenjima.

Direktor Rafinerije Damir Butković ističe kako su štete velike, ali primarno na cjevovodima produktovoda i nadzemnim instalacijama, dok su ključna rafinerijska postrojenjana KP-6 ostala na prvi pogled neoštećena. Odnosi se to i na postrojenje krekinga, čije kolone su bile u neposrednoj blizini središta požara i koje su zahvaljujući nadljudskim naporima vatrogasaca i radnika Rafinerije spašena od uništenja.

- Kako sada stvari stoje Rafinerija neće biti dugo van proizvodnje, rekao je neposredno nakon požara Butković - odbijajući mogućnost da Rafinerija u Sisku zbog požara neće raditi tri i više tjedana, kako su glasila neka predviđanja štete.

U utorak, 21. lipnja prijepodne, na požarištu je bilo kao u košnici. Cijelu noć požarište su čuvali vatrogasci, a razliveni ugljikohidrati skupljani su iz kanala, travnjaka i prometnica. Policajci, državni odvjetnici, suci, vatriogasci, radnici Rafinerije, od ranog jutra u utorak utvrđivali su uzroke požara i nastalu štetu, te istovremeno otklanjali posljedice koje su samo zhvaljujući sreći i hrabrim vatrogascima, manje od očekivanih.

Damir Butković, baš kao i premijerka Jadranka Kosor koja je sat i pol nakon požara obišla Rafineriju nafte u Sisku, zahvalili su sisačkim, ali i vatrogascima koji su došli pomoći iz svih krajeva Hrvatske.

- Vatrogasci Rafinerije, čija su spremišta nedaleko od mjesta požara odmah su izašli na teren, te stavili požar pod kontrolu. U gašenju požara pridružile su nam se mnoge vatrogasne postrojbe i svima se zahvaljujem. U jednom trenutku požar je gasilo oko 120 vatrogasaca i 60-ak vozila. Osim toga rafinerijski spremnici uz koje je vatra gorjela, imaju svoje sustave i za hlađenje i za gašenje požara, koji su odlično funkcionirali - rekao je Damir Butković, direktor Rafinerije nafte Sisak.

Zelena lista i Udruga oboljelih od karcinoma: Za požar je najodgovorniji MOL

SISAK - Nakon jučerašnjeg umalo katastrofalnog požara koji je izbio u Rafineriji nafte Sisak, sisačka Udruga oboljelih od karcinoma pozvala je vlast, odgovorne pojedince i institucije da građanima Siska omoguće jedno od najvažnijih ljudskih prava - čist okoliš i zdrav život.

Svoj su zahtjev potkrijepili i tvrdnjom da Sisčani od bolesti dišnih puteva umiru 2,5 puta više od građana drugih mjesta.

Uvjereni su kako će požar sigurno ostaviti posljedice na zdravlje ljudi te traže da odgovorne osobe priznaju pogrešku i budu kažnjene umjesto da, kako navode, 'kao što je to obično slučaj, imaju potporu i zaštitu državnih institucija'.

Laž je, ističu u Udruzi, da je kakvoća zraka u Sisku prve kategorije kako tvrde vlasti jer je Ministarstvo zdravstva prošle godine izdalo izvještaj u kojem je 'crno na bijelo' upisano da su od 2003. do 2008. Siščani imali dva i pol puta veću smrtnost od bolesti dišnih putova. Kako zrak može biti kvalitetan ako je smrtnost tolika, pitaju se u Udruzi.

- Da se Ina pridržavala rokova vezanih uz modernizaciju rafinerije, taj se požar vjerojatno ne bi dogodio - upozoravaju u Udruzi.

Sa zaključkom Udruge slaže se i stranka Zelena lista koja je također upozorila na brojne propuste Rafinerije Sisak.

- Požar koji se jučer dogodio pokazuje kako Ina stalno krši sigurnosne i ekološke standarde. Osim toga, ovo nije bio prvi požar u KP-6 pogonu u zadnjih nekoliko godina, no nema smisla nabrajati sve nedostatke Rafinerije. Dovoljno je pogledati broj članova sisačke Udruge oboljelih od karcinoma - navodi Zelena lista u priopćenju te dodaju kako je kvaliteta zraka u Sisku treće kategorije.

Za požar odgovornima smatraju MOL jer 'nema interes da održavaju i grade hrvatske rafinerije'.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 14:54