NA MARKOVU TRGU

FOTO: VELIKA SMJENA STRAŽE 'Ne znam zašto je to nekome smetalo. Hrvatski vojnik u funkciji je državnosti i suvereniteta, a i turistička je atrakcija'

 
 Tomislav Kristo / CROPIX

Dan neovisnosti Republike Hrvatske svečano je obilježen u utorak na Trgu svetog Marka, a visoki državni izaslanici nazočili su prigodnom programu u sklopu kojega je održana ceremonija Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne.

Središnjoj svečanosti na Markovu trgu nazočili su predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković, predsjednik Vlade Andrej Plenković, potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević, načelnik Glavnog stožera OS RH general zbora Mirko Šundov te drugi visoki državni i vojni dužnosnici.

Ceremoniju Velike smjene straže Počasno-zaštitne bojne pratili su i brojni građani i turisti okupljeni na Markovu trgu, a kasnije su zainteresirani građani sudjelovali i u Danu otvorenih vrata Hrvatskog sabora, gdje su premijeru i ministrima mogli postavljati pitanja.

Čestitajući svim hrvatskim građanima Dan neovisnosti, ministar obrane Damir Krstičević uputio je posebnu zahvalu hrvatskim braniteljima, zaslužnima što danas živimo u slobodnoj i neovisnoj Hrvatskoj.

Zadovoljan je što se ceremonija Velike smjene straže nakon 17 godina vratila na Markov trg.

- Do danas ne znam zašto je to nekome smetalo. Hrvatski vojnik na Markovu trgu je u funkciji državnosti, suvereniteta, promocije hrvatskog vojnika, a to je i turistička atrakcija. Skoro da nema europske metropole koja nema na jedan takav način veliku smjenu straže - smatra Krstičević.

Medved: 'Narodu ne možete nametnuti datume koje ne prihvaćaju'

Ministar hrvatskih branitelja Tomo Medved izjavio je kako će Vlada promjenama Zakona o blagdanima, spomendanima i neradnim danima preciznije definirati važne datume novije hrvatske povijesti i osvrnuo se na zakonske promjene 2001. te rekao da je rezultat pokušaja drugačije regulacije blagdana vidljiv u porteklih 19 godina.

- Ne možete narodu nametnuti neke datume koje oni kao takve ne prihvaćaju. Važno je da ih definiramo jasno i precizno. To je dio suverenosti i prepoznatljivosti naroda i države - smatra Medved.

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić pozdravio je najavu zakonskih izmjena o državnim blagdanima.

- Hvala Bogu da to napravimo što prije, da u svibnju dovršimo spomenik Domovini i da zapalimo svijeću, na Dan zagrebačkih branitelja - izjavio je.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 05:31