VAŽNO PUTOVANJE

FOTO: VESNA PUSIĆ U SLUŽBENOM POSJETU IRANU 'Trenutak je sazrio za okončanje nuklearnih pregovora'

 AFP

Drugi dan službenog posjeta Iranu prve potpredsjednice Vlade i ministrice vanjskih i europskih poslova Vesne Pusić započeo je sastankom s domaćinom, ministrom vanjskih poslova Mohamadom Džavadom Zarifom, priopćeno je u nedjelju iz Ministarstva vanjskih i europskih poslova.

"Vašim posjetom ojačat će se bilateralni odnosi između naših dviju zemalja, a Hrvatska je za nas vrlo važna i kao članica Europske unije", kazao je Zarif.

Pusić je izrazila zadovoljstvo posjetom koji se odvija u vrlo važnom trenutku za međunarodne odnose, od stanja u regiji do iranskih nuklearnih pregovora, za koje je izrazila uvjerenje da su se stekle okolnosti za njihov uspješan završetak, za što se Hrvatska snažno zauzima, kaže se u priopćenju. Spomenula je važnost borbe protiv terorizma i ekstremizma, a zauzela se i za jačanje gospodarske suradnje

Zarif je, po priopćenju, detaljno izvijestio o iranskim stajalištima vezanim uz nuklearne pregovore, potvrdivši kako je Iran potpuno spreman za uspješan završetak pregovora, odnosno ukidanje sankcija. Istaknuo je važnost intenziviranja gospodarskih odnosa, i bilateralnih s Hrvatskom i onih između Irana i ostalih država članica EU.

Rekavši na konferenciji za novinare nakon sastanka kako su razgovori bili "odlični i vrlo iscrpni", Zarif je ustvrdio kako je "Hrvatska prijatelj Irana unutar EU".

Istaknuo je važnost borbe protiv ekstremizma i nasilja te potrebu dubljeg i sveobuhvatnijeg razumijevanja problema, osobito u svjetlu činjenice da borci IS-a dolaze iz Europe kao druga ili treća generacija imigranata. Pritom je ocijenio kako Hrvatska može biti primjer, jer ima izvrsne odnose s različitim zajednicama, pogotovo muslimanskom.

Ovo je bio drugi susret hrvatske ministrice s iranskim kolegom. Prvi put susreli su se 2013. na marginama Opće skupštine UN-a u New Yorku, a oboje će sudjelovati i na sigurnosnoj konferenciji koja se održava u Münchenu od 6. do 8. veljače, kaže se u priopćenju.

Foto: AFP

Foto: AFP

Foto: AFP

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
25. travanj 2024 20:02