POLICIJSKA AKADEMIJA

FOTO, VIDEO: EVAKUACIJA U ZAGREBU UZ POMOĆ AMERIČKIH ZRAČNIH SNAGA Pogledajte kako izgleda godišnja vježba krizne situacije

 
 Goran Mehkek / CROPIX

Veleposlanstvo Sjedinjenih Američkih Država u Zagrebu u ponedjeljak je na prostorima Policijske akademije u Zagrebu održalo vježbu evakuacije. U vježbi je sudjelovala Uprave za posebne poslove sigurnosti i Antiteroristička jedinica Lučko Specijalne policije Ministarstva unutarnjih poslova Republike Hrvatske, a vježba je održana u sklopu godišnje vježbe za upravljanje kriznim situacijama koju provodi Područni ured sigurnosti Veleposlanstva SAD-a u Republici Hrvatskoj.

Vježba se sastojala od simuliranog napada na štićenu kolonu improviziranom eksplozivnom napravom, odnosno napadom je blindirano vozilo oštećeno do te mjere da se nije moglo nastaviti kretati.

Kako bi se osiguralo mjesto događaja, odnosno štićena osoba, Operativno dežurstvo policije na mjesto događaja uputilo je interventni tim Antiterorističke jedinice Lučko, koji je policijskim službenicima neposrednog osiguranja pružilo potporu. U vježbi su sudjelovala i dva helikoptera Pave Hawk Zračnih snaga SAD-a s pripadnicima američkog spasilačkog tima, koji su iz vozila izvukli osobe i pružili im liječniku pomoć. Evakuacija štićene osobe od mjesta događaja do helikoptera, odvijala se u pratnji policijskih službenika neposrednog osiguranja uz potporu snaga Antiterorističke jedinice Lučko.

Vježbom se željela provjeriti spremnost i procedura Uprave za posebne poslove sigurnosti koja provodi neposrednu zaštitu štićenih osoba i Antiterorističke jedinice Lučko u slučajevima ugrožavanja sigurnosti štićene kolone, kao i tijekom evakuacije štićene osobe iz blindiranog vozila. Također, cilj vježbe bio je uspostava još bolje suradnje u kriznim situacijama između hrvatske policije i američkih specijalnih snaga.

Fotogalerija: Na Policijskoj akademiji održana vježba evakuacije uz pomoć zračnih snaga

Vježbu su pratili i zamjenik glavnog ravnatelja policije Josip Ćelić te Veleposlanik SAD-a u Republici Hrvatskoj Nj.E. Robert Kohorst. "Pripadnici američke vojske ponosni su što surađuju, sudjeluju u ovakvim vježbama s hrvatskom policijom koja je izrazito profesionalna. Ovo je još jedan primjer kako Sjedinjene Američke Države i Republika Hrvatska mogu surađivati i štititi građane. Hrvatska je sigurna zemlja u kojoj sam siguran, ali sada kada sam vidio ovu vježbu, postupanje hrvatske policije, osjećam se još sigurniji", rekao je veleposlanik Kohorst.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 16:48