'SUNČANI OTOK'

FOTO, VIDEO: HVAR ODSJEČEN OD SVIJETA, ULICAMA TEČE MORE Stablo se srušilo na kafić pun gostiju, otočani strepe što će biti noćas

 
 Screenshot / Facebook

U utorak je veliko nevrijeme, praćeno olujnim udarima juga, pogodilo cijelo područje otoka Hvara. Još se nekako katamaran Vida u jutarnjim satima probio od Jelse do Splita, isto tako i m/t Tin Ujević, koji je iz Staroga Grada - Farosa isplovio u 11 i 30 sati, da bi u splitsku luku stigao tek u 13 i 35 sati, piše Slobodna Dalmacija.

Neposredno nakon toga otkazani su svi polasci brodova za otok i s otoka prema kopnu, tako da je škoj ostao osječen od svijeta.

Vjetar je na momente bio toliko snažan da je na više lokacija rušio borove i čemprese, nosio nadstrešnice i crijepove s krovova kuća, potapao čamce, no na svu sreću nema podatka da je bilo tko nastradao ili zatražio medicinsku pomoć. Dakle, vatrogasci su imali pune ruke posla, neumorno su radile pile, s cesta se uklanjalo granje i drvna masa, a meteorolozi najavljuju da najgore tek dolazi.

Kakve li će posljedice otočani pretrpjeti do kraja nitko ne zna, ali u Jelsi je novinar Slobodne osobno svjedočio padu golemog čempresa koji se srušio na osobni automobil.

Još snimanje nije završilo, a oko 14 i 30 sati u neposrednoj blizino palo je i drugo stablo te završilo na štekatu kafića Art, u kojem je bio veći broj gostiju. Vatrogasci su opet brzo intervenirali, a na mjestu događaja pojavio se i vlasnik da bi zbrojio štetu koja i nije baš mala.

Kako javlja HAK nešto prije 18 sati, u prekidu su brojne trajektne i katamaranske linije zbog čega su brojni otoci do daljnjeg odsječeni od kopna. Tako Ugljan i Pašman nemaju vezu s kopnom, kao ni otoci šibenskog arhipelaga Zlarin, Krapanj i Žirje, kao ni Hvar.

Mirko Crnčević / Slobodna Dalmacija

U prekidu su:

  • trajektne linije: Biograd–Tkon, Zadar–Preko, Zadar–Brbinj, Prizna–Žigljen, Split-Supetar, Split-Stari Grad, Lopar-Valbiska, Prapratno-Sobra, Sumartin-Makarska, Sućuraj-Drvenik, Split-Vela Luka-Ubli, Šibenik-Zlarin-Kaprije-Žirje, Soline-Drvenik Veli-Drvenik Mali, Split-Rogač, Biograd–Tkon, Split-Vis, Ploče-Trpanj
  • brodske linije: Zadar-Rivanj-Sestrunj-Zverinac-Božava-Brbinj, Korčula-Orebić, Šibenik-Zlarin-Prvić Luka-Šepurine-Vodice, Milna-Rogač-Split, Komiža-Biševo, Mali Lošinj-Unije-Susak, Vrgada-Pakoštane-Biograd na Moru, Dubrovnik-Koločep-Lopud-Suđurađ, Zadar-Sali-Zaglav-Zadar, Zadar-Mali Iž-Veli Iž-Mala Rava-Rava,
  • katamaranske linije: Zadar-Molat-Brgulje-Zapuntel-Ist, Korčula-Hvar-Split, Ubli-Vela Luka-Hvar-Split, Vis-Split, Split-Bol-Jelsa, Zadar-Premuda-Silba-Olib, Dubrovnik-Mljet-Lastovo, Rijeka-Rab-Novalja, Rijeka-Cres-Mali Lošinj, Žirje-Kaprije-Šibenik.
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
19. travanj 2024 23:02