SIMBOL ZAGREBA

FOTO, VIDEO: 'NASTUPILI SMO PRED 150 TISUĆA LJUDI!' Veliko priznanje za 'živući suvenir Grada Zagreba', djevojke su ostale frapirane dočekom

 

Zagrebačke mažoretkinje vratile su se ovih dana sa goleme kineske turneje u sklopu koje je njihov nastup imalo priliku vidjeti više od 100 milijuna ljudi.

Kako su nas izvijestile, mažoretkinje su u Kinu pozvane na inicijativu tamošnje vlade, a bile su dio središnje proslave 70. godišnjice uspostave Narodne republike Kine i kineske vojske.

Prošle godine Zagrebačke mažoretkinje su sudjelovale na Shanghai Beosan Internatinal Arts Festivalu.

Na ovom festivalu je u devet dosadašnjih izdanja sudjelovalo čak 128 grupa iz 55 zemalja svijeta sa svih kontinenata. Na prošlogodišnjem izdanju bilo je 20 grupa iz 14 zemalja sa svih kontinenata. Festival su pratile stotine tisuća gledatelja, te velik broj medija.

Zagrebačke 'lepe puce' tada su oduševile Kineze, zbog čega su ih odlučili pozvati na festival 2021., no čini se da se nisu mogli toliko strpjeti jer su ih pozvali da im dođu uveličati ovogodišnju proslavu.

Video: Nastup zagrebačkih mažoretkinja u Kini (od 43:30)

U sklopu turneje koja je trajala od 29. listopada do 10. studenog ove godine, zagrebačke su mažoretkinje nastupile i u Pekingu, ali i na znamenitom Kineskom zidu.

Na samom otvaranju festivala, kažu, bilo je više od 150 tisuća gledatelja, dok je središnji koncert festivala putem televizijskih ekrana pratilo više od 100 milijuna ljudi. Navode kako se na svako njihovo bacanje štapa prolomio vrisak oduševljenja.

- Proglašeni smo glavnom atrakcijom festivala - kažu iz Zagrebačkih mažoretkinja dodavši kako su, radi svog nastupa, dobili i posebnu zahvalnicu, odnosno Povelju kineskog ratnog zrakoplovstva. Nastup u Kini smatraju i jedinstvenom promocijom Zagreba, Hrvatske te našeg turizma.

Zagrebačke mažoretkinje u 25 godina svog postojanja odradile su više od 4250 nastupa. Smatra ih se jedinim "živućim suvenirom", kao i autentičnim simbolom Zagreba, a gostovale su u 124 grada diljem svijeta. Trenutno broje više od 600 pripadnica, u dobi od tri do 24 godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
Linker
24. travanj 2024 19:06